Την τρικυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος εξήγγειλε μειώσεις στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία και στη συνέχεια προσπάθησε να τα μπαλώσει, λέγοντας ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του και πως ο ίδιος εννοούσε ότι θα τις διπλασιάσει σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Όπως επισημαίνουν «σε πρωινή του συνέντευξη χθες, μας ενημέρωσε ότι έχει στόχο να ρίξει τις δαπάνες για την Υγεία στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% που είναι σήμερα. Μετά επανήλθε ενημερώνοντάς μας ότι δεν καταλάβαμε καλά και δεν εννοούσε 5% του ΑΕΠ, αλλά 5% του ΑΕΠ παραπάνω, δηλαδή 11 δισ. παραπάνω για την Υγεία. Ανυπομονούμε να μας ενημερώσει από ποιους νέους φόρους θα τα βρει».

«Πληροφορούμε λοιπόν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία, είναι περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές επικαλούμενες στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία: 

- Για το 2019, οπότε η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στο υπουργείο Υγείας συνολικές πιστώσεις 4,1 δισ. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας θα φτάσουν τα 6 δισ. το 2024. 

- Το 2023 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία (πιστώσεις Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ), ανήλθαν στα 11,9 δισ. Και για το 2024 οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12,8 δισ. δηλαδή αναμένεται να ξεπεράσουν το 5,8% του ΑΕΠ. 

«Σε κάθε περίπτωση, πολύ μεγαλύτερη σημασία από την "πρόταση" του κ. Κασσελάκη, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του κόμματός του, έχει να υπενθυμίσουμε τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για την Υγεία» τονίζουν κυβερνητικοί και διευκρινίζουν ότι: 

- Από το 2019 ως το 2024, αύξησε τις δαπάνες για την Υγεία κατά 46,5%. Το 2019, ανέρχονταν σε 4,114 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο αυξάνονταν με συνέπεια οι δαπάνες που διοχετεύονταν για την Υγεία για να φτάσουν το 2023 στα 5.580 δισ. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι να φτάσουν στα 6.027 δισ. 
- Προχωρά στην ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ
- Δρομολογεί 6.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας μόνο εντός του 2024,
- Έδωσε 10% αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ,
- Θεσμοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία,
- Αύξησε τις αποζημιώσεις για τις εφημερίες,
- Διοχετεύει 2,17 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας και για προγράμματα όπως το «Σπύρος Δοξιάδης». 

«Ασφαλώς και πρέπει να γίνουν παραπάνω στην Υγεία. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, συνεχίζουμε όμως καθημερινά να προσπαθούμε για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου να παρέχει βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες. Προχωράμε με σχέδιο, αξιοπιστία και μεθοδικότητα. Η Υγεία είναι το πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χειροπιαστά αποτελέσματα» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.