Ως «σπουδαία νέα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οπότε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι θα προωθήσει στο κοινοβούλιο το σχετικό αίτημα της σκανδιναβικής χώρας.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε χθες, ο ΓΓ της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχαν ο ίδιος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ούλφ Κρίστερσον.

Σε ανάρτησή του στα αγγλικά το πρωί της Τρίτης ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε χαρακτηριστικά: «Σπουδαία νέα το ότι η Σουηδία θα γίνει σύντομα το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Αυτό μας κάνει πιο ασφαλείς και πιο ισχυρούς. Ανυπομονώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν δέχτηκε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για την επικύρωσή του. Έκανε δε λόγο για «ιστορικό βήμα». «Η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό βήμα που ωφελεί την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Μας καθιστά όλους περισσότερο ισχυρούς και πιο ασφαλείς», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.