Αλλαγή σε σχετικό νόμο ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, προκειμένου να ενταχθεί πιο ενεργά και ο στρατός στη μάχη κατά της δράσης των συμμοριών. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία καθώς, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε στη χώρα έξαρση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας, όταν σε λιγότερα από 24 ώρες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι από πυροβολισμούς και εκρήξεις.
Όπως τόνισε ο Κρίστερσον, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέσουν προσωπικό και εξοπλισμό τους στην Αστυνομία.
Μάλιστα, συναντήθηκε και με τον Αρχηγό του Στρατού, ώστε να συζητήσουν τον τρόπο που μπορούν να συμβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο έργο της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών που, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει να βγαίνει εκτός ορίων. Σε διάγγελμά του στο σουηδικό έθνος, ο Κρίστερσον είχε επισημάνει σχετικά: «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει δει κάτι τέτοιο».
«Για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών, απαιτείται αλλαγή του νόμου», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός χαρακτηριστικά για την ανάγκη της νομοθετικής αλλαγής και τόνισε πως «αυτό έπρεπε να είχε αλλάξει εδώ και πολύ καιρό».
Πιο σκληρές ποινές
Ακόμα, ο Κρίστερσον προανήγγειλε πιο σκληρές ποινές για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων απέλασης. Να σημειωθεί πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν προεκλογική δέσμευση του Κρίστερσον, καθώς είχε υποσχεθεί πως θα λάβει μέτρα για την αυξανόμενη βία των συμμοριών, ενώ έχει υποστηρίξει πως «η ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και οι αποτυχημένες πολιτικές ένταξης» ευθύνονται για τα ζητήματα βίας στη χώρα, αποδίδοντας, με αυτόν τον τρόπο, ευθύνες και στους προκατόχους του.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σουηδική κυβέρνηση, την οποία έχουν στηρίξει οι «Σουηδοί Δημοκράτες» που ακολουθούν μία έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική, έχει αναλάβει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία και προβλέπουν σκληρότερη τιμωρία για εγκλήματα με όπλα.
Η κακή ενσωμάτωση μεταναστών ένας λόγος για την έξαρση εγκληματικότητας
Σύμφωνα με την Αστυνομία της Σουηδίας, η έξαρση βίας και εγκληματικότητας συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την κακή ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα, όπως και με τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, αλλά και με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η Σουηδία για πολλά χρόνια ακολουθούσε φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική, ενώ είναι γεγονός πως δέχθηκε μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση το 2015.
Επίσης, η σοβαρότητα του προβλήματος αναδεικνύεται περισσότερο, αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις των Αστυνομικών Αρχών πως περίπου 30.000 άνθρωποι στη συγκεκριμένη σκανδιναβική χώρα εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με εγκληματικές συμμορίες.
Λοβέρδος: Μετανάστευση-τρομοκρατία-εγκληματικότητα
Το ζήτημα της έξαρσης βίας και εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα να χάνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη ζωή τους στη Σουηδία, προβλημάτισε και τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.
Από πλευράς του, επίσης, ανέδειξε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευε και σχετικό με όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Σουηδία δημοσίευμα, ως μία βασική αιτία για την έξαρση φαινομένων, όπως η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα, τη μετανάστευση, κάτι που, όπως είπε, υποστήριζε δημόσια εδώ και πολλά χρόνια.
«Οφείλουμε να διαπιστώσουμε τον βαθμό διασύνδεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε, στο τέλος, πως «οι σωστές εκτιμήσεις στην πολιτική είναι συνήθως πιο χρήσιμες από τις διαπιστώσεις».
Μετανάστευση-τρομοκρατία-εγκληματικότητα. Είναι πολλά τα χρόνια που δημόσια υποστηρίζω ότι οφείλουμε να διαπιστώσουμε το βαθμό διασύνδεσης. Τότε με αποκαλούσαν ακροδεξιό. Σήμερα; Οι σωστές εκτιμήσεις στην πολιτική είναι συνήθως πιο χρήσιμες από τις διαπιστώσεις. pic.twitter.com/7wdudvSQyw
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) September 29, 2023