Ο στρατός στους δρόμους της Σουηδίας. Μια είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου ενεργοποιώντας όλους τους συναγερμούς στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα ΜΜΕ συνδέουν την έκρυθμη κατάσταση με την κορύφωση του μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα, που αποτελεί μία από τις διεθνείς «πρωτεύουσες» του φιλελευθερισμού και της «ανοικτής κοινωνίας». Τη συνδέουν, κατά κύριο λόγο, με την «αποτυχία του συστήματος ενσωμάτωσης των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία».

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Η ανησυχία είναι έκδηλη σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ίδιο και οι πολιτικές αντεγκλήσεις για τις αιτίες της κατάστασης στη Σουηδία. Συμμορίες αλληλοσκοτώνονται, έφηβοι αναζητούν τρόπους να γίνουν επαγγελματίες «εκτελεστές συμβολαίων». Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ούτε μονοδιάστατα. Και ότι ο πραγματικός πόλεμος είναι αυτός με τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Η Σουηδία, άλλωστε, είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Ηγετική θέση στις συμμορίες των διεθνούς φήμης κακοποιών της Σουηδίας κατέχει ο καταζητούμενος Ράβα Ματζίντ, 36 ετών, ο επονομαζόμενος και «Κουρδική Αλεπού». Ο γνωστός αρχιμαφιόζος κατάγεται από το ιρακινό Κουρδιστάν και πιστεύεται ότι έχει καταφύγει στην Τουρκία. Ο Ματζίντ έφθασε στη Σουηδία με τους γονείς του όταν ήταν μόλις ενός μηνός και μεγάλωσε στην Ουψάλα.

Οι σουηδικές αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι που διαμένουν είτε μόνιμα είτε προσωρινά στη χώρα εμπλέκονται με διάφορους τρόπους σε μεγάλες και δομημένες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος με διάφορους τρόπους και ρόλους. Μόνο στην Ουψάλα, εκτιμάται ότι περίπου 140.000 άνθρωποι εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ το δίκτυο του καταζητούμενου Ράβα Ματζίντ αριθμεί περισσότερα από 600 οργανωμένα μέλη και στελέχη, σύμφωνα με τις καταγραφές της σουηδικής αστυνομίας.

Στη δράση του δικτύου αποδίδονται πολλές δολοφονίες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η συμμορία που έχει το όνομα «Δίκτυο Foxtrot» διατηρεί δεσμούς και με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Ο Ματζίντ εξέτισε ποινή φυλάκισης στη Σουηδία, αποφυλακίστηκε το 2018, αλλά δεν έμεινε στη χώρα, καθώς ένας συγγενής του δολοφονήθηκε στην Τουρκία και οι σουηδικές αρχές του έδωσαν άδεια να μετακομίσει εκεί παρότι τελούσε υπό αναστολή.

Ο Ματζίντ απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα μέσω ενός προγράμματος «χρυσής βίζας» για επενδυτές. Από εκεί συνέχισε να διοικεί την εγκληματική αυτοκρατορία του, ωθώντας φέτος την κυβέρνηση της Σουηδίας να απειλήσει την Τουρκία ότι θα ανέστειλε την οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα, εάν δεν προέβαινε στην έκδοσή του, αλλά τελικά η Στοκχόλμη απέσυρε την απειλή.

Ως βασικός αντίπαλος της «Κουρδικής Αλεπούς» φέρεται ο ελληνικής καταγωγής 25χρονος Μίκαελ Τενέζος με το παρατσούκλι «Ο Ελληνας», αρχηγός μίας ακόμα μεγάλης ομάδας μεταναστών που έχει αναπτυχθεί στους βασικότερους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος στη Σουηδία. Ο Τενέζος είναι παιδί δεύτερης γενιάς Ελλήνων μεταναστών και πρώην παίκτης του χόκεϊ με ιδιαίτερες διακρίσεις και προοπτικές. Οι πληροφορίες της σουηδικής αστυνομίας αναφέρουν ότι και αυτός έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό από συνεργάτες των δικών του κυκλωμάτων.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία του. Παράλληλα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι «είναι έτοιμος να βοηθήσει τις προσπάθειες της αστυνομίας». Ομως, δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς μπορεί να εμπλακεί ο στρατός.

Αυτό που σύμφωνα με όλους τους παρατηρητές ισχύει στη Σουηδία δεν είναι η κορύφωση του πολέμου μεταξύ συμμοριών και μεταναστών στους δρόμους, αλλά οι μάχες των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και των παραφυάδων τους για τον απόλυτο έλεγχο εγκληματικών δραστηριοτήτων, που αφορούν κυρίως ναρκωτικά, πορνεία, trafficking και πώληση προστασίας.

Τον τελευταίο μήνα 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες των συμμοριών. Είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με την «Dagens Nyheter». Πέρυσι, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς στη Σουηδία –το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ–, ενώ εκτιμάται ότι είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να αυξηθεί φέτος.

Επίσημη κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι 4 ανά 1 εκατ. κατοίκους πεθαίνουν σε πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Σουηδία – σε σύγκριση με 1,6 άτομα ανά 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισάριθμες επιθέσεις, ενώ στις αρχές της εβδομάδας δύο ισχυρές εκρήξεις διέλυσαν κατοικίες σε πόλεις της κεντρικής Σουηδίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.