Στη δεύτερη και πιο δυναμική φάση περνούν, όπως οι ίδιοι οι αγρότες αναφέρουν, από σήμερα οι κινητοποιήσεις τους, που θα περιλαμβάνουν νέα μπλόκα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, αποκλεισμούς παράπλευρων δρόμων και τελωνείων, αλλά και απόβαση στο λιμάνι του Βόλου. Μετά το άνοιγμα της βεντάλιας από τη Θεσσαλονίκη έως και την Πελοπόννησο, έχουν στηθεί 30 μπλόκα σε όλη τη χώρα που απαριθμούν τουλάχιστον 8.000 τρακτέρ.
Σύμφωνα με τους αγρότες, στόχος των νέων κινητοποιήσεων είναι να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος των δύο πλευρών πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Έτσι, μετά τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Ε65 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, αλλά και τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό στο ύψος του Μπράλου, αναμένονται ολιγόωροι αποκλεισμοί και σε παράπλευρες οδούς, στη διαδρομή από και προς την Αθήνα.
Την προσεχή Τετάρτη, αγρότες της Θεσσαλίας, ύστερα από επικοινωνία με αλιείς του Βόλου, αναμένεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του εμπορικού λιμανιού της πόλης, από θαλάσσης και στεριά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 1.000 αγρότες αναμένεται να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση.
Την ίδια ώρα, αρκετά από τα μέλη των συντονιστικών εμφανίζονται αποφασισμένα, εάν δεν βρεθούν άμεσα λύσεις στα πρόβληματά τους, να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις ενέργειές τους, ακόμη και με «σφράγισμα» των Τεμπών, κάτι που θα κόψει ουσιαστικά τη χώρα στα δύο. Επισκέψεις... με τρακτέρ, τέλος, αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι αγρότες σε πολιτικά γραφεία βουλευτών της Καρδίτσας και των Τρικάλων.
«Ειλικρινής διάλογος»
Μιλώντας στο «Mανιφέστo», ο Παύλος Σπυρόπουλος, μέλος του συντονιστικού των αγροτών στο μπλόκο των Τρικάλων, που απέκλεισαν τα διόδια του Λόγγου στον Ε65 την προηγούμενη Τετάρτη, δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα. Αρκεί, όπως αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος, «ο διάλογος αυτός να γίνει με ειλικρινείς προθέσεις και συγκεκριμένα θέματα που δίνουν λύσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν επιθυμούμε να μας δώσουν 20.000-30.000 ευρώ και να φύγουμε από τα μπλόκα».
Τι ζητούν, όμως, πρακτικά οι αγρότες; Αρχικά, οι επιδοτήσεις να αποδίδονται σε πραγματικούς αγρότες σύμφωνα με την παραγωγή τους και τα τιμολόγια που εκδίδουν. Παράλληλα, ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα βιομηχανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και το βαμβάκι. Επίσης ζητούν τη μείωση του κόστους ενέργειας και των γεωργικών εφοδίων, με παράλληλη επαναλειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που θα αναζωογονήσει τη Θεσσαλία, όπως αναφέρουν, και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλευρό των αγροτών, που σήμερα συμπληρώνουν οκτώ ημέρες κινητοποιήσεων, βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι. Όπως δηλώνει ο Ηλίας Κουκουτσέας, «ζητάμε την καταβολή των επιδοτήσεων για τον σφαγιασμό των ζώων μας λόγω της ευλογιάς των προβάτων, καθώς και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουμε υποστεί λόγω της κακοκαιρίας Daniel πριν από τρία χρόνια».
Την ώρα πάντως που οι αγρότες της Θεσσαλίας, που αν και έχουν στήσει τα μεγαλύτερα μπλόκα σε όλη τη χώρα, κινητοποιούνται χωρίς να έχει προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη εμφανίζουν επιθετικές τάσεις, με αποκορύφωμα την επίθεση κατά ανδρών των ΜΑΤ.
Το πρωί της Παρασκευής, αγρότες που προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στα «Πράσινα Φανάρια», συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της έντασης ένας από τους αγρότες ακούγεται να λέει σε συνάδελφό του «Πάτα τον π...η», εννοώντας να περάσει κυριολεκτικά πάνω από έναν αστυνομικό που προσπαθούσε να τους απωθήσει.
Από τα σοβαρά επεισόδια τραυματίστηκε από ρίψη πέτρας ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη. Σε βάρος του αγρότη που με την προτροπή του απείλησε τη σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης καθώς και σωματικές βλάβες, τελεσμένη και σε απόπειρα.