Οι αγρότες επιλέγουν σκληρή γραμμή, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας εξετάζοντας την επέκταση τους και την υιοθέτηση νέων μορφών διεκδίκησης.

Στη Μαγνησία, έκλεισαν την Αθηνών–Θεσσαλονίκης στις Μικροθήβες, ενώ νέα μπλόκα στήθηκαν στην Ιόνια Οδό στον κόμβο Αγγελόκαστρου Αιτωλοακαρνανίας και στην Εγνατία Οδό στη Σιάτιστα από αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί τελωνείων και μεθοριακών σταθμών.

Η Ιόνια Οδός παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα, με κυκλοφορία μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι αγρότες επισημαίνουν ότι προσπαθούν να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες, γι’ αυτό η κίνηση γίνεται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

Καθημερινά πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου καθορίζεται η πορεία των δράσεων και εξετάζεται η επέκταση των κινητοποιήσεων, με συλλογικές αποφάσεις για την ενίσχυση της πίεσης προς την πολιτεία.

agrotes2.jpg

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Μεταξύ των αιτημάτων βρίσκονται:

  • Άμεση καταβολή όλων των ενισχύσεων και αποζημιώσεων
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το πραγματικό κόστος παραγωγής
  • Μείωση του κόστους παραγωγής
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία
  • Πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτικό ρεύμα
  • Ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% παραγωγή και κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους

Την ερχόμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να αποφασιστεί ο πανελλαδικός συντονισμός όλων των μπλόκων.

Φθιώτιδα: Πάνω από 300 τρακτέρ στον κόμβο Μπράλου

Από νωρίς το πρωί, κομβόι τρακτέρ ξεκίνησαν από Δυτική Φθιώτιδα, Λαμία, Μώλο, Θερμοπύλες, Αμφίκλεια, Ελάτεια και άλλα χωριά, κυκλώνοντας τον κόμβο Μπράλου.

Λίγο μετά τις 13:00, οι αγρότες έσπασαν το αστυνομικό μπλόκο και ανέβηκαν στην Εθνική Οδό, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Περισσότερα από 300 τρακτέρ παρατάχθηκαν στον δρόμο, ενώ εκατοντάδες αγροτικά οχήματα βρίσκονται στους παράδρομους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται επιπλέον 100 τρακτέρ από τον Δομοκό για ενίσχυση του αποκλεισμού.

«Ήρθαμε για να μείνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, Γιώργος Παλιούρας.

Οι οδηγοί βιώνουν πολύωρες καθυστερήσεις, καθώς για απόσταση 25 χλμ. απαιτούνται πλέον πάνω από τρεις ώρες, μέσω στενών και δύσβατων παρακαμπτηρίων.

Βοιωτία: Κλειστός ο κόμβος Θήβας – Νέες μετακινήσεις τρακτέρ

Ο κόμβος Θήβας παραμένει κλειστός από χθες, ενώ έχει προγραμματιστεί νέα μαζική κάθοδος τρακτέρ από Λιβαδειά και Ορχομενό προς το Κάστρο για νέους αποκλεισμούς.

Οι Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, καθώς η κυκλοφορία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Μπλόκα στα τελωνεία της χώρας

Αποκλεισμοί έχουν στηθεί στα τελωνεία:

  • Κήπων
  • Εξοχής
  • Προμαχώνα
  • Ευζώνων
  • Νίκης
  • Καλπακίου – Κακκαβιάς

Στον Προμαχώνα, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός φορτηγών έως τις 17:00, με πλήρες άνοιγμα και των δύο ρευμάτων αργότερα.

Δυτική Μακεδονία: Μαζικό μπλόκο στη Σιάτιστα

Ιδιαίτερα δυναμικό είναι το μπλόκο στη Σιάτιστα, το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών. Οι αγρότες διανυκτερεύουν σε σκηνές, ανάβουν φωτιές και δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν.

Στη σημερινή συντονιστική επιτροπή θα αποφασιστούν επόμενες δράσεις, όπως:

  • Αποκλεισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης
  • Μετακίνηση ακόμη και προς Θεσσαλονίκη

Πράσινα Φανάρια: Κλειστή η πρόσβαση προς το αεροδρόμιο Μακεδονία

Στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης, έχει διακοπεί η πρόσβαση από τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, με εναλλακτικές διαδρομές μέσω Θέρμης και Μουδανιών.

Κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε περίπου 150 τρακτέρ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θέρμης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, δήλωσε:
«Το μπλόκο μας θα ενισχυθεί άμεσα».

Παρά την ηρεμία μετά τα επεισόδια, συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για:

  • Διατάραξη κοινής ειρήνης
  • Επικίνδυνες σωματικές βλάβες
  • Διέγερση σε επεισόδια

Θεσσαλονίκη: Τριπλός κλοιός κινητοποιήσεων

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται περικυκλωμένη σε:

  • Πράσινα Φανάρια
  • Δερβένι
  • Μάλγαρα

Στο Δερβένι, αγρότες από Λαγκαδά, Βόλβη και Ωραιόκαστρο έστησαν μπλόκο χωρίς πλήρη αποκλεισμό.

Στα Μάλγαρα, το ρεύμα Αθηνών – Θεσσαλονίκης άνοιξε έπειτα από δίωρο αποκλεισμό.

Ηλεία: Κλείσιμο και άνοιγμα στον κόμβο Πύργου

Ο κόμβος Πύργου είχε κλείσει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, με αγρότες να διανυκτερεύουν σε αυτοσχέδιο κιόσκι, δηλώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν.

Τα βασικά αιτήματα στην περιοχή παραμένουν:

  • Αποζημιώσεις
  • Ευλογιά
  • Μείωση κόστους παραγωγής
  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • Ομαλοποίηση επιδοτήσεων

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέο μπλόκο στα Λεχαινά, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυκλοφορία στον κόμβο Πύργου έχει αποκατασταθεί.