Τα ακραία φαινόμενα βίας -και ο πόλεμος μεταξύ συμμοριών που τα προκαλεί- έχουν κλονίσει την κατά τα άλλα ασφαλή σουηδική κοινωνία. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός -και επικεφαλής του αδελφού κόμματος της ΝΔ στο ΕΛΚ- Ουλφ Κρίστερσον, τα συγκεκριμένα φαινόμενα αποτελούν κάτι πρωτοφανές για τη χώρα, προσθέτοντας πως οι επιθέσεις των συμμοριών ουσιαστικά αποτελούν τρομοκρατικές πρακτικές.

Η τοποθέτηση αυτή υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα ποιοτικά στοιχεία, καθώς η Σουηδία πλέον αποτελεί τη δεύτερη χώρα εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη συχνότητα επιθέσεων με χρήση πυροβόλου όπλου, όταν το 2003 αποτελούσε μία από τις τελευταίες. Εξάλλου, τη διάσταση του φαινομένου αποδεικνύει το γεγονός πως, το 2022, σημειώθηκαν περισσότερες από 390 επιθέσεις με χρήση όπλου, οι οποίες οδήγησαν σε 62 δολοφονίες. Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, η δράση των συμμοριών είναι πλέον τόσο εκτεταμένη σε σημείο που ο Κρίστερσον ζήτησε τη συμβολή του σουηδικού στρατού ώστε να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο - σε μια κίνηση που έγινε ευρέως αποδεκτή από τη σουηδική κοινωνία. Όσο προχωρούν οι μελέτες σχετικά με τη ρίζα του φαινομένου, τόσο περισσότερο αποδεικνύεται πως η δράση των συμμοριών ξεκινάει μέσα από τα φτωχότερα προάστια των αστικών κέντρων, στα οποία κατοικούν κατά κύριο λόγο προσφάτως αφιχθέντες μετανάστες, και τα οποία αντιμετωπίζουν - συνήθως - προβλήματα μαζικής χρήσης ναρκωτικών.

Ο Κρίστερσον έχει εστιάσει συγκεκριμένα στο γεγονός πως οι συμμορίες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες. Ειδικότερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός αποκάλεσε τη μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κεντροαριστερής συγκυβέρνησης εξαιρετικά «ανεύθυνη» κάνοντας λόγο για μια «αφελή» και πλήρως «αποτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσης» του μεγάλου αριθμού μεταναστών τους οποίους υποδέχτηκε η Σουηδία κατά τη διάρκεια των αμέσως προηγούμενων χρόνων. Επιπλέον, ο Κρίστερσον φωτογράφισε μια δραστική αλλαγή προσέγγισης στη Σουηδική μεταναστευτική πολιτική - αλλά και την ευρύτερη στάση της Σουηδικής κυβέρνησης απέναντι στη μετανάστευση σε ό,τι αφορά την ΕΕ - χωρίς όμως να δώσει ακόμα συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα εισηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Κρίστερσον έχει ήδη εισηγηθεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες, την ενεργοποίηση μηχανισμών επιστροφής παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των κέντρων υποδοχής τους, έτσι ώστε να γίνεται συστηματικότερος έλεγχος των στοιχείων τους, αλλά και των πραγματικών λόγων της μετακίνησης τους προς τη Σουηδία.

Υπενθυμίζεται πως περίπου το 14% των κατοίκων της χώρας αποτελείται από μετανάστες, εκ των οποίων μόλις το 36% προέρχεται από κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ το 19% αποτελεί πρόσφατα αφιχθέντες, οι οποίοι μετανάστευσαν στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Υπενθυμίζεται πως οι θέσεις του Kristersson σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτέλεσαν ένα σημαντικότατο παράγοντα ο οποίος συνετέλεσε στην οριακή εκλογική νίκη του σχηματισμού του στις εκλογές του 2022.