Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία γίνεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει το πρώτο βήματα για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. 

Η δήλωση Μητσοτάκη 

Συναντιόμαστε εδώ στο Βιλνιους, καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας τη Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας μας. 

Θα έχω όπως γνωρίζετε την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά την διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. 

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας.