Την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες προσέρχονται στη συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με νωπές εντολές και μέσα σε ένα θετικό κλίμα, γεγονός που εκτιμά η Αθήνα ότι μπορεί να σημάνει μία επανεκκίνηση στις μεταξύ τους σχέσεις, με στόχο σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν χρειάζεται να είναι σε διαρκή ένταση και πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε και χθες ο πρωθυπουργός, η Αθήνα επιδιώκει τη χάραξη ενός οδικού χάρτη. «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε συγκεκριμένα. Συμπλήρωσε δε πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Δύσης και τα F-16

Στο μεταξύ, θετική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Δύσης. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35 χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Σήμερα επίσης ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές συναντήσεις στο Βίλνιους με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Είναι οι πρώτες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αποτελούν ευκαιρία για μια  συνολική ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής αλλά και της διμερούς ατζέντας.