Με την προσδοκία η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους να σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσέρχεται σε αυτό το τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επανεκλογή τους στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου το κλίμα μεταξύ τους πέρασε από 40 κύματα.

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος - Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. «Οπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Εχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος και στις δηλώσεις του και σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο χαιρέτισε την επί της αρχής απόφαση της Αγκυρας να δεχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ τη Σουηδία, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να αποτελέσει σύντομα το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός στο Βίλνιους, πέραν της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβασέφσκι. Πρόκειται για συναντήσεις με ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς καταδεικνύουν τις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα και την ισχυροποίησή της στη διπλωματική σκακιέρα.

«Κόκκινες γραμμές»

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η χώρα μας είναι αισιόδοξη και πιστή στις θέσεις της έπειτα από τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη η εκ νέου έναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης στις “κόκκινες γραμμές” μας. Eχουμε επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι μία είναι η διαφορά την οποία έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Διαφωνούμε, αλλά πρέπει να συζητάμε. Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι ευκαιρία να αποκατασταθεί η επικοινωνία και να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Ας μη χαθεί το momentum. Θα εκθέσουμε ξανά τις θέσεις μας με αυτοπεποίθηση. Είμαστε οραματιστές όμως και ρεαλιστές», έγραψε σε ανάρτηση με αφορμή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος έχει βαθιά γνώση των Ελληνοτουρκικών και είναι δίπλα στον πρωθυπουργό σε όλες τις επαφές που έχει και αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Προφανώς από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο κ. Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όλη η κουβέντα στο διπλωματικό παρασκήνιο στρέφεται γύρω από τα ανταλλάγματα που έχει συμφωνήσει να πάρει και αν αυτά είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στα Ελληνοτουρκικά.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη γειτονική χώρα και τη συμπεριφορά της έναντι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Αγκυρα, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου τον προσεχή Οκτώβριο να γίνει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης χθες συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, ενώ παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης και ενώ ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι μία από τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιακόβ Μιλάτοβιτς.