Μια απότομη στροφή προς τη Δύση, πραγματοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του, στο αξίωμα του Τούρκου Προέδρου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι μόνο η χθεσινή συμφωνία του να προωθήσει στο κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μερικές σημειολογικές κινήσεις, οι οποίες έχουν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στη δυτική κοινότητα.

Μόλις προχτές, ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Άγκυρα, όπου σημείωσε πως η Ουκρανία δικαιούται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η συγκεκριμένη δήλωση εξόργισε το Κρεμλίνο, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, να επικρίνει την Τουρκική κυβέρνηση για το άνοιγμα της προς τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συνάντησης Ερντογάν - Ζελένσκι, η Τουρκία επέτρεψε την επιστροφή μαχητών του Αζόφ στην Ουκρανία, αθετώντας τη συμφωνία της με τη Μόσχα, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα παρέμεναν σε Τουρκικό έδαφος.

Παράλληλα, η Τουρκική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να επαναπροσεγγίσει την ΕΕ, επανεκκινώντας τις ουσιαστικά παγωμένες ενταξιακές της διαδικασίες. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση, με την Τουρκική λίρα να χάνει αυτή τη στιγμή περίπου το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκική οικονομία ουσιαστικά αναγκάζει τον Ερντογάν να μετριάσει τον βαθμό στον οποίο είχε μετατρέψει την Τουρκία σε “εχθρικό σύμμαχο” της Δύσης στην προηγούμενη θητεία του, τουλάχιστον προς το παρόν.