Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκακιέρα στην ευρύτερη –και όχι μόνο– περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να βάλει… πόδι σε χώρες όπως η Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, μέσα από συνεργασίες και παρεμβάσεις που έχουν κεντρικό άξονα το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή του.

Η τριμερής συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου στο Κάιρο αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις κινήσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την ανάδειξη και την αποτροπή ενεργειών που γίνονται εκτός διεθνούς δικαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει βάση στο γεωπολιτικό αποτύπωμα της χρονικής συγκυρίας έχοντας παράλληλα κινητοποιήσει από νωρίς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθεί με προβληματισμό τις δηλώσεις Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του πρωθυπουργού συγκαλείται στις 3 Φεβρουαρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αποκλειστικό αντικείμενο την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ Αθήνα, Λευκωσία και Βιέννη έχουν αναλάβει επίσης πρωτοβουλία για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Συρία.

Η ελληνική κυβέρνηση εντός του 2025 θα ενισχύσει και την τριμερή συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες με τις αραβικές χώρες. Άλλωστε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδα-Σαουδικής Αραβίας, χώρα με επιρροή στη Συρία, η οποία μάλιστα διεκδικεί ρόλο και χώρο στην περιοχή.

Το μήνυμα της χθεσινής τριμερούς είναι σαφές. Αφορά όσους κινούνται εκτός διεθνούς δικαίου επιδιώκοντας να αποκτήσουν οφέλη από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Αφορά όμως και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας. Το μήνυμα δεν είναι μονοδιάστατο αφού και η εξωτερική πολιτική που έχει αναπτυχθεί είναι πολυδιάστατη. Και αυτό θα αποτυπωθεί το προσεχές διάστημα μέσα από τον κεντρικό ρόλο που έχει η Ελλάδα και στις δράσεις της ΕΕ.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»