Το πείραμα του 2015 ανέδειξε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και εμπιστοσύνης στο πρόσωπο που αναλαμβάνει το έργο της διαχείρισης και της κατάρτισης του οδικού χάρτη για την ανάταξή της.

Η επί εννέα συναπτά έτη πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις δύο ηχηρές εκλογικές νίκες σε εθνικό επίπεδο και σειρά άλλων σε επίπεδο ευρωεκλογών και αυτοδιοίκησης, αναδεικνύει τον ρόλο των δύο αυτών παραμέτρων.

Οι πολίτες αναζητούν σταθερότητα για τη χώρα προκειμένου να δύναται ν’ αντιμετωπίζει κρίσεις και να έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμη και μέσα στις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στη δημοσκόπηση της Opinion Poll το 80% των ερωτηθέντων θεωρούν την πολιτική σταθερότητα ως ιδιαίτερα σημαντική με βάση τα όσα συμβαίνουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Μια πολιτική σταθερότητα όμως που στην παρούσα φάση εγγυάται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο εμπιστεύεται η πλειοψηφία.

Αρκεί να σημειωθεί ότι και σε αυτήν τη δημοσκόπηση ο πρωθυπουργός προηγείται με μεγάλη διαφορά και με ποσοστό που ανεβαίνει, του δεύτερου Κανένα και με τρίτο τον Ν. Ανδρουλάκη με μόλις 6,9% και πτωτικές τάσεις.

Περισσότερα από πεντέμισι χρόνια στη θέση του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης διατηρεί ένα προβάδισμα που έρχεται να προστεθεί σε εκείνο της ΝΔ έναντι των υπολοίπων κομμάτων. Και αυτό σπάνια καταγράφεται σε προηγούμενους πρωθυπουργούς, τουλάχιστον από τότε που έχουμε δημοσκοπικά δεδομένα.

Αξιοσημείωτο είναι και ότι, μια ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει να γυρίσει το παιγνίδι, να ανακόψει την εικόνα φθοράς, να αυξήσει τα ποσοστά και να χαράξει τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα του 2027 και μετά. Γι’ αυτό εξίσου αξιοσημείωτη είναι η σημαντική άνοδος του δείκτη αισιοδοξίας.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»