Η μεταπολιτευτική Ελλάδα σίγουρα στιγματίστηκε από τις μεγάλες κόντρες των δύο κομμάτων που επικρατούσαν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν διαχρονικά οι δύο μεγάλες παρατάξεις οι οποίες χώριζαν τους πολίτες σχεδόν στα δύο, με πολύ υψηλά ποσοστά. Αναρίθμητες είναι οι στιγμές που έχουμε δει τα τελευταία 49 χρόνια, οι οποίες δεν ήταν καθόλου όμορφες για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.

Διαμάχες και διχασμός

Τα νοσοκομεία είχαν συχνά-πυκνά τραυματίες από συγκρούσεις μεταξύ γαλάζιων και πράσινων. Ακόμα ακούμε πολλά στελέχη ένθεν και ένθεν να μας διηγούνται ιστορίες με «πρασινοφρουρούς» και «φασίστες». Τα παλαιά στελέχη των κομμάτων θυμούνται αυτές τις ιστορίες. Και σήμερα δεν θέλουν να τις ξαναζήσουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι νεότεροι.

Κάποιοι εξ αυτών, βέβαια, όχι απλώς δεν τις ξεχνάνε, αλλά ακόμη ορκίζονται να φυλάξουν αυτόν τον διχασμό. Γι’ αυτό κι ακολουθούν τους αντίστοιχους πρωταγωνιστές που σήμερα επιλέγουν αυτούς τους τρόπους να πολιτεύονται.

Ο ενωτικός Μητσοτάκης

Μέσα σε αυτήν την τρέλα του διχασμού, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήρθε με το σύνθημα της ενότητας να πείσει τον κόσμο για το απλό: ότι διχασμένοι δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Και ήρθε να το κάνει αυτό μετά τον απόλυτο διχασμό που έσπειρε ο Τσίπρας, ύστερα από 40 χρόνια πρόσφορου εδάφους.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διανύει τη δεύτερη τετραετία του, καταφέρνοντας μάλιστα το αμίμητο: ύστερα από μια ολόκληρη τετραετία, όχι απλά να μη φθαρεί, αλλά να βγει και ενισχυμένος. Και το μήνυμα της ενότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Η διεύρυνση και οι ρίζες

Αύριο Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2023, υπάρχουν δύο εκδηλώσεις. Η μία είναι προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου-Κουτσίκου, στην οποία θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, και η άλλη είναι προς τιμήν του Κώστα Σημίτη και οργανώνεται από το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου, στην οποία θα μιλήσει φυσικά ο Κώστας Σημίτης. Και οι δύο εκδηλώσεις γίνονται ίδια ημέρα και ίδια ώρα. Στις 19:00.

Για κάποιον πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα κόμμα, δεν θα υπήρχε δίλημμα. Θα διάλεγε την αντίστοιχη εκδήλωση και θα έδινε το παρών.

Όχι όμως για τον Κυριάκο. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και στις δύο εκδηλώσεις. Θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής για τη Μαριέττα και στη συνέχεια θα µεταβεί στον «Ελληνικό Κόσµο» για τον Κώστα Σημίτη.

Αυτός είναι ο Κυριάκος, αυτό είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόταν και ό,τι χρειάζεται η χώρα, ειδικά ύστερα από 10 χρόνια μνημονίων.