Αυτό που γίνεται πλέον καθημερινά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα από κάθε προηγούμενη πρόβλεψη. Μία καθημερινή κόντρα μεταξύ δύο κομματιών, τους προεδρικούς και τους μη προεδρικούς που δεν έχει κάποιο αντίστοιχο προηγούμενο. Η κατάσταση έχει ήδη εκτροχιαστεί και δεν φαίνεται να επανέρχεται σε κανονικές συνθήκες. Το κόμμα έχει πάρει συγκεκριμένη κατεύθυνση η οποία είναι ολομέτωπη με τον γκρεμό και τη διάλυση.

Το νέο σχήμα

Μια «ανανεωτική και οικολογική αριστερά» φαίνεται πως γεννάται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά πως φαίνεται θα δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης μέσα στην Κουμουνδούρου, η οποίος θα μαγνητίσει εκείνους που δεν υποστηρίζουν τον νέο πρόεδρο. Αυτό θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη δυσμένεια, καθώς εφόσον πραγματοποιηθεί και συσπειρώσει δίπλα του πράγματι όλους εκείνους που είναι απέναντι στον Κασσελάκη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται Κοινοβουλευτικά αυτομάτως σε τρίτη δύναμη, χάνοντας τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και σε αυτό το σενάριο, δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη γίνεται το ΠΑΣΟΚ με ακόμα πιο χαμηλή κοινοβουλευτική παρουσία αριθμητικά σε βουλευτές.

Στο βάθος… Τσίπρας;

Όλες αυτές οι κίνησεις που γίνονται άραγε, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την επιστροφή Τσίπρα στην κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ; Κι ακόμα χειρότερα, μήπως όλα αυτά που έχουν συμβεί, είναι κομμάτι των σχεδίων του ίδιου του Τσίπρα;

Θεωρητικά δεν θα μπορούσε κανείς να απαντήσει με ακρίβεια σήμερα σε αυτό. Πρακτικά όμως, μπορούμε να δούμε τα γεγονότα.

Το πυροτέχνημα Κασσελάκης προκύπτει εν μιά νυκτί το καλοκαίρι και ξαφνικά, γίνεται ένας τρελός ντόρος που φέρνει μια μοναδική αναγνωρισιμότητα στον Στέφανο, η οποία τον εκλέγει και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια γνωστή.

Πριν όμως από αυτό, έχουμε κάποιες κινήσεις και κάποιες ζυμώσεις που έγιναν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ των πρώτων εκλογών του Μαΐου και της πρώτης συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ πανεθνικά, ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου, δέχθηκε σφοδρές πιέσεις να παραμερίσει και να δώσει τη θέση του στην Έφη Αχτσιόγλου. Δεν το έκανε και πήγε μέχρι τέλους, θα πρόσθετα προσωπικά και τη λέξη «γενναία» ώστε να πάρει εκείνος όλη την ήττα και να αφήσει στον επόμενο αρχηγό το πεδίο να λειτουργήσει χωρίς να έχει ηττηθεί.

Από το βράδυ των δεύτερων εκλογών όλοι λίγο πολύ γνωρίζαμε ότι ξημερώνει η «ημέρα Αχτσιόγλου» στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως από ό,τι φάνηκε, μέσω του Κασσελάκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε την τελευταία του λέξη στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς φαίνεται πως το κόμμα ναι μεν το πήρε ο Κασσελάκης σε μία νύχτα, όμως στη μεγάλη εικόνα, το κόμμα παραμένει στα χέρια του Αλέξη.

Το αν θα θελήσει να ξαναβγεί μπροστά ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας είναι δική του υπόθεση και απόφαση αποκλειστικά. Και δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο από κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο όμως και πάλι είναι, ότι ο Αλέξης δεν έχει πλέον ερείσματα στην κοινωνία και πολύ πιθανό ο ίδιος να μην το ξέρει. Να πιστεύει δηλαδή ό,τι πίστευε και πριν τις εκλογές και καταποντίστηκε. Αν όμως το ξέρει και το έχει συνειδητοποιήσει, τότε σίγουρα δεν θα ξαναβγεί ο ίδιος μπροστά.

Ο Πολάκης

Ο ρόλος του Πολάκη πάντως, δεν είναι μόνο να τρέχει με τον βούρδουλα τους από κάτω από τον Κασσελάκη, να είστε σίγουροι. Το δεύτερο επίπεδο του ρόλου του έχει να κάνει με τον έλεγχο του ίδιο του Κασσελάκη. Ξαναλέμε και τονίζουμε. Το κόμμα είναι ιδιοκτησία Τσίπρα και το παραδοσιακό τσοπανόσκυλο, φυλάει το μαντρί. Και τα πρόβατα αλλά και τον βοσκό…