Μετά το «άκυρο» στο «γη και ύδωρ» του Κασσελάκη, η Έφη Αχτσιόγλου μετετράπη στην Έφη της σιωπής. Έχει ενδυθεί τον ρόλο της σοβαρής και μετριοπαθούς πολιτικού, χωρίς καμία παρέμβαση απέναντι στην ηγεσία, ούτε όμως καμία παρέμβαση υπέρ της ηγεσίας.

Η αινιγματική ανάρτηση

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά την παραίτηση Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μερικές ώρες πριν τη διαγραφή των Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη από τον Στέφανο Κασσελάκη, η κ. Αχτσιόγλου προχώρησε σε μία αινιγματική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, όπου πόσταρε μία φωτογραφία με τρία βιβλία.

Πρόκειται για τα βιβλία με πολιτικό περιεχόμενο από τις εκδόσεις Πόλις: «Κόκκινα Φανάρια - Η ηδονή και η Αριστερά»του Μίχαελ Φέσελ , «Ο επίτιμος πρόξενος» του Γκρέιαμ Γκριν και τον συλλογικό τόμο «Μισός Αιώνας Εκλογές» σε επιμέλεια Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη.

c423090eab4f48d3967bd2b63685169e.jpg

Ερμηνείες

Διάφοροι ερμηνεύουν πως η Έφη Αχτσιόγλου παραμονεύει στη γωνία, ώστε να είναι η φυσική ηγέτιδα του κόμματος μετά τον Κασσελάκη, για όσο κρατήσει η προεδρία του, πιθανόν και πριν τις ευρωεκλογές, με τη σημερινή κατάσταση να διαωνίζεται ως το συνέδριο. Ειδικά μάλιστα αν ο Κασσελάκης χάσει στα όργανα, σχετικά με τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα (μέχρι στιγμής γιατί πιθανόν έρχονται κι άλλες).

Άλλοι πάλι, γνώστες της Κουμουνδούρου, εκτιμούν ότι αυτή η ησυχία της Αχτσιόγλου, είναι η γαλήνη πριν την τρικυμία, και πως την κατάλληλη στιγμή, η Έφη θα βγει μπροστά, είτε με νέο κόμμα, είτε αμφισβητώντας η ίδια στο συνέδριο τον Κασσελάκη και θέτοντας θέμα ηγεσίας, κάτι που της το επιτρέπει το καταστατικό του κόμματος, αρκεί να τη στηρίξει και σημαντική μερίδα των κομματικών οργάνων.

Οι επιδιώξεις Κασσελάκη

Ο Κασσελάκης από τη δική του πλευρά, άνοιξε τάχα το κόμμα στον κόσμο για να το εμπλουτίσει, αλλά επί της ουσίας το άνοιξε για να το «καθαρίσει». Αυτό που επιδιώκει είναι η αλλαγή των παραδοσιακών στελεχών που κυβέρνησαν μαζί με τον Τσίπρα και αντικατάστασή τους με νέα άφθαρτα στελέχη, τα οποία θα κάνουν ικανοποιητικό «γκελ» στην κοινωνία.

Καθόλου άσχημη στρατηγική θα λέγαμε. Δεν νομίζω πως υπάρχει νοήμων άνθρωπος να πει αυτή τη στιγμή ότι ανάμεσα στον Φίλη και τον Κασσελάκη προτιμώ τον Φίλη, ή τον Σκουρλέτη, ή τον Βίτσα κλπ. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική, ακριβώς επειδή θέλει να σπάσεις αυγά, δεν υλοποιείται μέσω… Τουίτερ. Ο πρόεδρος πρέπει να είναι παρών και να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις εν ψυχρώ και ενώπιος ενωπίω. Όχι από την άλλη άκρη του κόσμου.