Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι μεγάλωσε και άλλαξε και ότι στα 24 του δε θυμάται καν τι έγραφε. «Χρειάζεται να μιλάμε για τα άρθρα μου το 2012, από ένα παιδί που δεν ήξερε τίποτα;» προσέθεσε. Στα 35 του ρωτώ εγώ ο κ. Κασσελάκης γνωρίζει; Πόθεν προκύπτει ότι τώρα κατέχει τη γνώση και την εμπειρία να καθοδηγεί; Μα έζησε το Σύστημα εκ των έσω θα πει κανείς και «αηδίασε» από όσα είδε. Και αφού ασπάστηκε την Αριστερά ήρθε στην Ελλάδα ως Σταυροφόρος της να πολεμήσει τον κακό Καπιταλισμό. Μπορεί να ζούμε στη χώρα του «λούμπεν» αλλά τον κ. Κασσελάκη τον γνωρίζουμε μόνο 2 μήνες και ήδη μας έχει χορτάσει.

Γράφει ο Μιχάλης Μιχαλάκης*

Θα ξεκινήσω από την παιδαριώδη απαξίωση του νεαρού της ηλικίας του, όταν έγραφε για ιδιωτικοποιήσεις των ΑΕΙ, απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων και χαμηλότερους μισθούς για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρησιμοποίησε ως άλλοθι «αφέλειας» ή πιο ειλικρινά «ανοησίας» την ηλικία που είχε (24 ετών!), όταν έγραφε τα άρθρα αυτά. Και ερωτώ, επί της αρχής ένας 24χρονος δεν δύναται να έχει άποψη κοινωνικοπολιτική; Δεν αντιλαμβάνομαι, ακριβώς, την αφοριστική θέση, ότι ένας 24 χρόνος δεν ξέρει και πολλά, άρα, κατά συνέπεια, μην λαμβάνετε αυτά που λέει και πολύ υπόψιν. Στα ψιλά γράμματα ο κατά τα άλλα «προοδευτικός» κ. Κασσελάκης (ως τέτοιος μας αυτοσυστήθηκε) διατύπωσε μία θέση καθόλα απαράδεκτη και στερεοτυπική κατά τρόπο τέτοιο που ακόμη και το γεγονός ότι περνάει αστιγμάτιστη αποδεικνύει ότι ο Ίδιος την θεωρεί ως αξιωματική Θέση και Αρχή, ιδίως για την ελληνική κοινωνία. Μάλλον ο κ. Κασσελάκης πιστεύει ότι η κοινωνική νοημοσύνη του λαού μας είναι πολύ υποβαθμισμένη και ότι οι αφορισμοί του θα περνάνε έτσι, χωρίς να παίρνει την απάντηση που του αξίζει.

Ένας νέος στα 24 στην Ελλάδα δεν έχει χρόνο για ανοησίες

Ένας νέος στα 24 στην Έλλαδα πάντως έχει ήδη τελειώσει κατά μέσον όρο με τις κύριες σπουδές του ενδεχομένως και το πρώτο του μεταπτυχιακό, ενώ αν κρίνω και από το περιβάλλον μου που έχει αναφορές στο νομικό χώρο, φίλοι, γνωστοί και συγγενείς δουλεύουν ως ασκούμενοι σε κάποιο γραφείο προσπαθώντας αφενός να αρπάξουν λίγη εμπειρία αφετέρου να επιβιώσουν στη σύγχρονη καθημερινότητα. Στα 24 του ένας νέος στην Ελλάδα, κ. Κασσελάκη, που έχει περάσει μέσα από την κρίση, δεν έχει καιρό για χάσιμο και ανοησίες, εργάζεται σκληρά κάτω από αντίξοες και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές συνθήκες για να χτίσει το μέλλον του. Η γνώμη του, όταν εκφράζεται, απασχολεί την κοινωνία. Απασχολεί πρώτα απ όλα τους υπολοίπους νέους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες συνθήκες και καταστάσεις, απασχολεί πολύ τις ηλικίες των γονιών μας που μας βλέπουν να μεγαλώνουμε μέσα στις δυσκολίες που μας κληροδότησαν και αποζητούν να μας ακούσουν, να μας αφουγκραστούν. Απασχολεί πολύ και έχει βαρύτητα η άποψη του 24χρονου, γι αυτό και άλλωστε διαμορφώνονται πολιτικές με κίνητρα για τη νόμιμη εργασία, για την αλλαγή του τοπίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με περισσότερη διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας, την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανταγωνισμού με στόχευση την ποιοτικότερη παροχή πανεπιστημιακού επιπέδου υπηρεσιών, αλλά και για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που δεν εμφανίζονται με ένα νόμο και ένα άρθρο αλλά με την κατάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας.

Ελάχιστα ανεκτικός στην «αρλούμπα»

Ο 24 χρονος νέος στην Ελλάδα σήμερα είναι ελάχιστα ανεκτικός στην ελαφρότητα και την ευκολόπεπτη «αρλούμπα», απαιτεί σοβαρότητα από τους πολιτικούς του και το πιο σημαντικό δεν ανέχεται δογματισμούς. Αλίμονο σε εκείνον που θα του σηκώσει το χέρι απαξιωτικά ότι δήθεν «είσαι μικρός δεν ξέρεις τίποτα» , «μην τα παίρνετε στα σοβαρά αυτά που λέει είναι μόλις 19 24 ετών». Εκτός από σοβαρότητα ο νέος απαιτεί και επιχείρημα στο λόγο, αλίμονο σε αυτόν που νομίζει ότι τον έκανε δικό του επειδή είναι κι ο Ίδιος νέος ή επειδή του ταξε ένα κλιματιστικό στο σχολείο και αυτό αρκεί για να τον ξεγελάσει. Επειδή, πέραν όλων των άλλων, στη ρητορική που αναπτύσσει στο λόγο του ο κ. Κασσελάκης υποκρύπτεται και ένας μικρομεγαλισμός και μία υπεροψία του «Σωτήρα εξ Αμερικής» καλό θα ήταν για τον ίδιο να αντιληφθεί από νωρίς ότι οι κατοικούντες εν τη Ελλάδι Έλληνες δεν είμαστε ούτε ο φτωχός συγγενής ούτε επιδεικνύουμε ιδιαίτερη ανοχή στην υποτίμηση της νοημοσύνης μας, κάτι το οποίο ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια το αποδεικνύουμε στην κάλπη.

* Ο Μιχάλης Μιχαλάκης είναι αναπληρωτής Διευθυντής της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ)