Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε ένα θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο podcast Power Play του Politico και στην Anne McElvoy. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν, όμως, τα πλοία μπορούσαν να επιχειρήσουν με «πλήρη προστασία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα το κάνουμε ευχαρίστως».

«Αεροπλάνο από την Ελλάδα έφτασε χθες στην Αίγυπτο παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια. Αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα χρειαζόταν πλήρη προστασία από όλες τις πλευρές ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας, ακόμα, και το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στάλθηκε μέσω Αιγύπτου ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία περιελάμβανε φάρμακα, τρόφιμα και νερό, στους άμαχους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία»

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους ηγέτες των αραβικών χωρών στη Σύνοδο Κορυφής ππου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Πέμπτη.

Στο τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας θαλάσσιος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας: «Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να αποστείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Έτσι αντί να μεταφέρεται η βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τοποθετείται σε φορτηγά, αν αυτό (θαλάσσιος διάδρομος) είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».