Στο «Λεξικό χωρίς γραβάτα» (Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα) και στην πρώτη (2015) αλλά και στην εμπλουτισμένη έκδοση (2017), ο Γιάννης Βλαστάρης καταπιάνεται με ένα σοβαρότατο πρόβλημα της εποχής μας: τη διαστροφή των εννοιών μέσω της ενσυνείδητης προσπάθειας μετάλλαξης της γλώσσας μας, ώστε να εξυπηρετηθούν προπαγανδιστικές ιδεολογικοπολιτικές σκοπιμότητες. Εκατοντάδες οι λέξεις - νεολογισμοί που κατέγραψε, αποδομώντας έτσι μια προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με όχημα τη γλώσσα. Ο τυχοδιωκτισμός της Αριστεράς βγήκε λοιπόν στη σέντρα.

Αναντικατάστατος

Ο επί 20ετία διευθυντής της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», λογογράφος σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναντικατάστατος συνεργάτης του από το 2017, αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γιατί; Διότι γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής κοινωνίας, έχει καλή κάτοψη των τεκταινόμενων και εξαιρετική πληροφόρηση και γνωρίζει επίσης πάρα πολύ καλά πώς σκέφτεται η οικεία Αριστερά. Γνωρίζει επίσης και τις –πραγματικά αμέτρητες– παθογένειές της. Κάποιοι εξεπλάγησαν όταν άκουσαν το όνομά του, καθώς αυτό δεν είχε συνδεθεί τρόπον τινά στο παρελθόν με την Κεντροδεξιά. Σήμερα, δεν έχουν πλέον απορίες. Η ποιότητα της δουλειάς του μιλά από μόνη της. Αλλωστε, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και υπογραμμίζεται αυτό, μιας και ορισμένοι μπορεί να το βλέπουν έτσι. Το στρατόπεδο της Κουμουνδούρου το «έτσουξε» πάντως η ένταξη του Γιάννη Βλαστάρη στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις αντιδράσεις. Και από κάποια δημοσιεύματα.

Πάντα δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Βλαστάρης έχει επιλέξει πάντως να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Φυσικά, βλέπει κόσμο και διατηρεί τις επαφές του. Παλαιότερα πήγαινε και καμιά βόλτα ως το γήπεδο. Βλέπετε, η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής για τους ανθρώπους που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν επί μακρόν. Τρόπος ζωής, με μποέμικα χαρακτηριστικά. Αλλωστε μια μεγάλη περιπέτεια είναι, μια διαρκής σχοινοβασία, αν θέλετε. Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του στην «Ελευθεροτυπία» φεύγοντας, τους είπε ότι «οι παλαιότεροι συνάδελφοι με ξέρουν καλά… κυρίως όμως από τα ξενύχτια, τους πανηγυρισμούς, τους καβγάδες, τους ενθουσιασμούς και τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ολα αυτά δεν τα αλλάζω με τίποτα». Φυσικά και δεν τα αλλάζει. Δημοσιογράφος λοιπόν, με «δέλτα» κεφαλαίο. Για την ιστορία, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έφαγε μερικά «πεσίματα» από τον αριστερό Τύπο, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Ο Γιάννης Βλαστάρης, όμως, δεν χρειάστηκε ούτε ασπιρίνη ούτε τσιρότο.

Μακριά από τα... τρικ

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι, όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί, άριστος χειριστής της γλώσσας. Στρατηγικός νους, «σκακιστής» και καλός ακροατής, διεκπεραίωνε τα διοικητικά του καθήκοντα με επιτυχία. Πορεύτηκε στη δημοσιογραφία σε εποχές μεγαλείου της. Ξεκίνησε από την «Καθημερινή». Πέρασε και από το περιοδικό «ΕΝΑ», όπου συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη. Ηταν βέβαια τότε άλλες εποχές, ήταν άλλη η δημοσιογραφία, ήταν άλλο το κύρος της και ήταν άλλη και η ισχύς της… Ο Γιάννης Βλαστάρης έστησε το «ΕΨΙΛΟΝ» και πολλά ακόμα ένθετα περιοδικά, εργάστηκε αργότερα και σε άλλες εφημερίδες και πέρασε και από την ΕΡΤ και από το ραδιόφωνο, ιδιωτικό και δημόσιο. Είχε διαχρονικά και ακόμα έχει σαφή άποψη για τα τεκταινόμενα. Τις αλήθειες του τις έχει αποτυπώσει με σαφήνεια, γράφοντας στα τέλη του 2018 ότι «η ηθική δοκιμάζεται και στις πολιτικές συμπεριφορές», ενώ «η αλήθεια επιμένει να ξεχωρίζει τη ζωή από την παράσταση». Εγραψε επίσης, λίγους μήνες νωρίτερα, ότι «όταν η πολιτική επικοινωνία στερείται το πρώτο συστατικό της, τότε μετατρέπεται σε ένα γκροτέσκο σύνολο από τρικ εντυπώσεων» (τα παραπάνω σταχυολογήθηκαν από την αρθρογραφία του στο THETOC). Την άνοιξη του ιδίου έτους, στην παρουσίαση του βιβλίου του στον Πειραιά, ο ίδιος είχε επισημάνει την απώλεια του κριτηρίου του ορθολογισμού που παρατηρείται, ελέω του δημαγωγικού λόγου και της παρεπόμενης δημαγωγικής σκέψης.

Με γεμάτη φαρέτρα

Πρόκειται για έναν άνθρωπο με άριστη γνώση του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι που μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019 ως σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ελέω της εμπειρίας του και των ικανοτήτων του, έχει γεμάτη τη φαρέτρα του. Εχοντας επισημάνει τη διαχρονική σύγκρουση των λαϊκιστών αντιπάλων της ΝΔ με την πραγματικότητα, δεν δυσκολεύεται να βοηθά τον πρωθυπουργό να δίνει ξεκάθαρο και ορθολογιστικό πολιτικό στίγμα.