Η έντονη παρουσία και δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή πολιτική σκηνή και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει συνέχεια σήμερα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της ΕΕ, κράτη της περιοχής, μέλη της G20 -εκτός Ρωσίας-, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Θα δώσουν το «παρών» επίσης διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στη Γάζα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων καθώς και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση.
Με το βλέμμα στους αμάχους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει με έμφαση την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Θα επαναλάβει επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή θα συνέλθει στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι εργασίες της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα ξεκινήσουν στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.
Εξαπάτηση με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο κατάργησης των φοροαπαλλαγών και απάντησε στους ανυπόστατους ισχυρισμούς Κασσελάκη για την οικονομία: «Οσες φορές και να προσπαθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μας, τα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσαν στη χώρα μας, το κλείσιμο των τραπεζών και η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στη σύγχρονη ιστορία φέρουν τη σφραγίδα του κόμματός του». Και πρόσθεσε: «Εχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, προσπαθούν και βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα του παρόντος μιλώντας με όρους μέλλοντος. Αφήνουμε σε εσάς τον ρόλο του εκφραστή της ρητορικής τού χθες, της τοξικότητας και της παραπληροφόρησης».
Περιβαλλοντική ανακούφιση
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από την Παλαιόχουνη Αρκαδίας στα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων τόνισε ότι πρόκειται για την πιο σύγχρονη τέτοια μονάδα στη χώρα και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις. «Είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλώς την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν –θέλω να θυμίσω– τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.