«Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα συμπληρώνοντας πως «στις 21 Μαΐου έγινε ένα βήμα, όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο». Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «φαίνεται ότι θα μπουν στη Βουλή πάνω από πέντε κόμματα, όρα ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι υψηλότερος. Συνεπώς δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

«Αυτή είναι μια άλλη εκλογική μάχη. Εμείς θα πορευτούμε με θετικό λόγο και έμφαση στο πρόγραμμά μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι στις 25 Ιουνίου κρίνεται αν η χώρα θα έχει κυβέρνηση και μάλιστα με τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές. Διότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση όπως λένε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι που ενδιαφέρει πρωτίστως τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Προτού απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος θα κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντηθεί ποιος θα κρατάει το τιμόνι της χώρας. Τα υπόλοιπα θα έχουν όλο τον χρόνο να τα λύσουν στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία εξηγώντας πως «για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Οχι γιατί το λέω εγώ αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της Ν.Δ.. Από την άλλη πλευρά προτού ακόμη του ζητηθεί ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές όπ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Συνεπώς τα πράγματα είναι ολοκάθαρα πλέον μπροστά στον κάθε ψηφοφόρο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μάλιστα υπήρξε ήδη απόλυτα αποκαλυπτικός δήλωσε όπ δεν θα συνεργαστεί ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές. Οτι θεωρεί την παράταξη μας στρατηγικό του αντίπαλο. Και ότι τελικά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια δεν κρύβει όπ ανη ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη σης 25 Ιουνίου ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει αν θα πάμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυβερνητική λύση. Το βασικό ζητούμενο των εκλογών όμως είναι τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως λέει ο κ Ανδρουλάκης και όχι αν θα έχουμε κυβέρνηση. Νομίζω ότι λόγω του αντιπολιτευτικού του οίστρου βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Τι να πω. Ας τον κρίνουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλοι οι νοήμονες πολίτες».

Απαντώντας στις... προειδοποιήσεις για παντοδυναμία Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει πως «είναι η χώρα που χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Και για να γίνει αυτό πρέπει σης 25 Ιουνίου η Ν.Δ να έχει όχι οριακή αλλά ασφαλη αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ που σήμερα μιλάει για κίνδυνο παντοδυναμίας το 1996, το 2000 και το 2009. για να μην πάμε στη δεκαετία του '80, κυβερνούσε με ποσοστά πάνω από 40%. Αραγε αυτά τα ποσοστά ήταν τότε νίκη του λαού και τώρα αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία; Αλήθεια κινδυνεύει μήπως η Δημοκρατία από την έκφραση της βούλησης των πολιτών στην κάλπη. Δεν νομίζω ότι αυτό το επιχείρημα στέκει απέναντι στην κοινή λογική. Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν πς μεγάλες αλλαγές. Και δεν έχω κρύψει ότι η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι η τετραετία των μεγάλων αλλαγών. Οσο λοιπόν πιo ισχυρή νομιμοποίηση θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, τόσο πιo ισχυρή θα είναι και η ώθηση να υλοποιήσει αυτές τις αλλαγές. Οπως έχω πει στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση. Και για μένα προσωπικά θα σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη να είμαι πιο σεμνός προσγειωμένος και πιστός στα καθηκοντά μου».