Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ περνούν στην αντεπίθεση για τον Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη κατηγορώντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα παιχνίδια του πολιτευτή τους.

Κάνουν ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν για την επιστολή διαμαρτυρίας του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου. Ούτε έφτασε ποτέ στα αυτιά τους η καταγγελία του δικού τους στελέχους για τα όσα έγιναν στη Ροδόπη.

Κατηγορούν όμως τη ΝΔ πως «δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας». Και αποδίδουν την εκλογή του Φερχάτ «στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη και πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας».

Δεν έχει όμως την ίδια άποψη η Ελένη Λαφτσή, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον δήμο Κομοτηνής που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ: ««Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!». Μήπως η Λαφτσή έχει πάρει μεταγραφή στη Νέα Δημοκρατία;

Γιατί τότε θα πρέπει να είναι στέλεχος της Πειραιώς και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ο οποίος λίγες μέρες μετά τις εκλογές κατήγγειλε πως «ειδικότερα για την Θράκη, οι προκλητικές και φαύλες διεργασίες εντός της μουσουλμανικής μειονότητος, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το περίφημο «Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης», εξόκειλλε τελικά, σε άλλοθι απενοχοποίησης των Κομμάτων από τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην περιοχή. Και όχι φυσικά, αυτό που θα έπρεπε να είναι: ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της Θράκης υπέρ όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της» και «χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις, που εμφανίσθηκαν στην προ ημερών εκλογική διαδικασία, είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητος στο Νομό Ροδόπης».

Από την Κουμουνδούρου δεν έχουν κουβέντα να πουν για την παρουσία Φερχάτ σε εκδήλωση της παράνομης «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», μαζί με τον ψευδομουφτή και τον Τούρκο πρόξενο. Και αυτό προφανώς, για το κόμμα του Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία το κανόνισε.

Ούτε και τους ενημέρωσε ποτέ κανείς για την υποστήριξη του σε δράσεις του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας (ΚΙΕΦ)/DEB»

Άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ και για τα ρεπορτάζ που περιγράφουν: «Σκληροπυρηνικοί τουρκόφρονες, παράνομοι μουφτήδες και μειονοτικός Τύπος, ακολουθώντας τις υποδείξεις του προξενείου Κομοτηνής, όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν γραμμή υπέρ των εκλεκτών της Αγκυρας στη Θράκη. Τα τεμένη κατά την προσευχή της Παρασκευής -πριν από την Κυριακή των εκλογών- χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι κομματικής προπαγάνδας, με τους ελεγχόμενους ιμάμηδες να μοιράζουν ψηφοδέλτια και να κατευθύνουν τους πιστούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ψευτομουφτήδων Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και τις υποδείξεις τους: «Η ψήφος του Τούρκου μόνο σε Τούρκο».Η χειραγώγηση μερίδας ψηφοφόρων της μειονότητας από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, μαρτυρώντας την προσπάθεια παρέμβασης της Αγκυρας στη Θράκη και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας γενικότερα. Ωστόσο είναι πρώτη φορά που διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης στην περιοχή όπου το κόμμα πέτυχε την πρωτιά».

Από τον περασμένο Ιούλιο η κυρία Λαφτσή «χτυπούσε» το καμπανάκι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κ. Φερχάτ, χαρακτηρίζοντάς τον «μόνιμο ακόλουθο του Τούρκου πρόξενου Κομοτηνής». Είχε σχολιάσει τότε με νόημα: «Από τη μια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Κατρούγκαλος, στο συνέδριο του αδελφού κόμματος HDP στην Τουρκία, καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον τουρκικό λαό που οδηγεί στην εξαθλίωση, και από την άλλη ο Οζγκιούρ Φερχάτ, μόνιμος πλέον ακόλουθος και συνδαιτημών του Τούρκου προξένου, του εκπροσώπου δηλαδή του Ερντογάν στη Θράκη». Μόνο που στην Κουμουνδούρου δεν τα έμαθαν ποτέ.

Και ο ίδιος ο Φερχάτ δεν έχει κρύψει τα πιστεύω του. Παραμονές των εκλογών μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα θέτοντας θέμα λειτουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αγκυρας. «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εισήχθησαν τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε στα παιδιά της μειονότητας μια άνετη εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα αντιστρέφοντας αυτή την πολιτική», δήλωσε στο Anadolu, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ, για το κακό επίπεδο της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη.

Το πρόβλημα με το προξενείο πάντως δεν αφορά μόνο τον Φερχάτ αλλά και την εκλεχτή του ΠΑΣΟΚ Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων, η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να αποσπάσει περίπου 2.500 σταυρούς στο Νομό (όπου οι ψηφοφόροι βάζουν μόνο ένα σταυρό). «Η κ. Μουσταφά Ογλού δεν κατάφερε να εκλεγεί πριν μερικά χρόνια, το 2019 συγκεκριμένα, ούτε καν στις δημοτικές εκλογές Κομοτηνής, όταν συγκέντρωνε λίγους περισσότερους από 500 σταυρούς στον μεγαλύτερο Δήμο του Νομού (μάλιστα με τρισταυρία κι όχι μονοσταυρία)» σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Χρόνος το οποίο καταλήγει: Τι άλλαξε τόσο πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ώστε η πολιτικός να φτάσει από το να παίρνει 500 σταυρούς στις δημοτικές εκλογές των τριών σταυρών, στο να παίρνει 2.500 σταυρούς στις βουλευτικές εκλογές του ενός σταυρού; Η σχέση της με το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και τους παρακρατικούς μηχανισμούς της Άγκυρας στη Ροδόπη, που αποκαταστάθηκαν πλήρως τους τελευταίους μήνες, με την ίδια να κάνει κοινές εμφανίσεις με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, τον Τούρκο πρόξενο Αϊκούτ Ουνάλ και να λαμβάνει το «χρίσμα».

Μάλιστα, η ενδυνάμωσή της εξυπηρετούσε πολύ συγκεκριμένο σκοπό, την αποδυνάμωση του έτερου μουσουλμάνου υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ήρθε προεκλογικά σε ευθεία ρήξη με το τουρκικό Προξενείο, κατηγορώντας τον πρώην πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου για ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα του Νομού Ροδόπης».