Λαλίστατοι μετά το… θριαμβευτικό για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα του 11,4%, τα στελέχη του εμφανίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ με απόψεις που θυμίζουν το ρετρό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄70, μιλώντας για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «δίκαιη διανομή του πλούτου». Αντιλαμβανόμαστε την νοσταλγική διάθεση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μας κάνουν σεμινάρια μαρξισμού εν έτει 2023: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από μια άποψη έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τα «παιδιά της Αλλαγής» σε μια παραλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει ενδιαφέρον να βλέπεις την ιστορία να επαναλαμβάνεται με φαρσέρ που αλλάζουν την «Αλλαγή» προς τον σοσιαλισμό ανάλογα με την… διανομή των ποσοστών και των συσχετισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέγραψε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του αντιγράφει το ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια συνθήματα και τα ίδια μυαλά σχεδόν μισό αιώνα από εκείνο το ραντεβού (που δεν έγινε) με την ιστορία.

Αλλά για ποιον «πλούτο» μιλάνε που πρέπει να διανεμηθεί δίκαια; Ακούνε τι λένε; Να τους πούμε εμείς: Αν ο Ροβινσώνας Κρούσος και ο Παρασκευάς ζουν σε ένα νησί και ο πρώτος συλλέγει 7 κολοκύθες και ο δεύτερος 3, είναι παράλογο να λέμε ότι ο Κρούσος απέσπασε το 70% του πλούτου του νησιού. Το παράδειγμα του Rainer Zitelmann επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του Μαρξ για «χυδαίους σοσιαλιστές».

Ποιοι είναι; Όλοι όσοι θεωρούν- κατά τον Μαρξ πάντα- ότι η αναδιανομή είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο παραγωγής, και ως εκ τούτου παρουσιάζουν τον σοσιαλισμό σαν να ήταν κυρίως θέμα διανομής. Σε κάθε περίπτωση οι σοσιαλιστές παντός καιρού έχουν… πάρει φόρα με την όπισθεν. Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη δεκαετία του ΄90 και όπως όλα δείχνουν μέχρι τις εκλογές ίσως καταφέρουν να φθάσουν στο ραντεβού με την ιστορία το ΄81: Σήκω Ανδρέα να τους δεις…