Αφού οι «μαρτυριάρηδες» αποκάλυψαν τα σχέδια τους για φοροεπιδρομή, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να καταγγείλουν τη Νέα Δημοκρατία για όσα οι ίδιοι απεργάζονται.

Ουδέποτε μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν διανοηθεί να μιλήσουν για αυξήσεις φόρων από τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό διότι στη διάρκεια της τετραετίας η Κυβέρνηση μείωσε 50 φόρους αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ. Διότι  όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί με τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Αλλά και διότι το πρόγραμμά της για τη νέα τετραετία  όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση φόρων, αλλά, αντιθέτως, προβλέπει συγκεκριμένες και κοστολογημένες, μειώσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις περιπτώσεις ασφάλισης των ακινήτων για φυσικές καταστροφές.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μιλούν για δήθεν κρυφή φορολογική  ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και το κάνουν αμέσως μόλις οι «μαρτυριάρηδες» των κομμάτων τους αποκάλυψαν τα σχέδια τους. Τόσο βιαστικά, τόσο άτσαλα, τόσο αβάσιμα, που δείχνει πανικό και αδίστακτη προσφυγή σε  fake news.

Δεν είναι δηλαδή καθόλου τυχαίο ότι τα  fake news ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για δήθεν κρυφή φορολογική  ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας έρχονται μετά τα όσα αποκάλυψαν οι «μαρτυριάρηδες» των κομμάτων για τη δική τους κρυφή ατζέντα τους και συγκεκριμένα:
-Ο κ. Κατρούγκαλος για επαναφορά των διατάξεων του δικού του νόμου σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές κρατήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και συγκεκριμένα την καταβολή  του 20% του ετήσιου εισοδήματος στον ΕΦΚΑ.
-Οι κ. Δουδωνής, Χρονοπούλου, Μάντζος και Παραστρατίδης -στελέχη του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, για αυξήσεις στο φόρο μερισμάτων, έκτακτη φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις, επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Fake news για το πρόγραμμα

Το πραγματικό κόστος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε αναλυτικά στις 9 Μαΐου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη που κοστίζει 9,1 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Παρόλα αυτά φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, ισχυρίζονται ότι ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κοστίζει 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε έγινε τέτοια δήλωση. Το ποσό αυτό αποδόθηκε στον κ. Σκυλακάκη εκ παραδρομής από τον δημοσιογράφο κ. Στραβελάκη και επαναλήφθηκε από τον κ. Χαρίτση στην ίδια εκπομπή, αλλά διαψεύστηκε άμεσα από τον κ. Σκυλακάκη.

Παρόλα αυτά και ενώ ακολούθησαν άλλες τέσσερις διαψεύσεις τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ επιμένουν στους ίδιους ισχυρισμούς, ενώ το κομματικό όργανό του, η εφημερίδα «ΑΥΓΗ», έφτασε στο σημείο να κατασκευάσει και δεύτερη δήθεν «δήλωσή» του. Για τέσσερα χρόνια -όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης- ακολουθούν τις ίδιες τοξικές πρακτικές κατασκευής ψευδών ειδήσεων. Τιμωρήθηκαν αυστηρά από τον λαό πριν δέκα μόλις μέρες και συνεχίζουν απτόητοι τις ίδιες πρακτικές.

O ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιμένει ότι στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει μόνο ένα μέτρο κι αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κι όχι τα υπόλοιπα. Μάλλον δεν έχει διαβάσει καν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποία ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου: 

- στη σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

- στη σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

- στη σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάση πληθωρισμού και Α.Ε.Π. που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024, 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.

Συνεπώς, όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.