Η τριανδρία Παππάς-Πολάκης-Σπίρτζης μεσουράνησε στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ως προεδρικοί, πλάι στον πρώην πρόεδρο, δημιούργησαν τη δική τους τάση και μια κοινή στάση ως προς την αντιμετώπιση των εσωκομματικών ζητημάτων. Η μη επανεκλογή του Χρήστου Σπίρτζη όμως στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η ήττα και η αποχώρηση Τσίπρα δημιούργησε άλλα δεδομένα με αποτέλεσμα να υπάρχει απόσταση μεταξύ των τριών στελεχών. Ή μήπως όχι;

Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε τη Δευτέρα στον Σκάι ότι «εγώ μένω στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη», σημειώνοντας για τις εξελίξεις ότι «πρόκειται για διάσπαση αυτό που έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας εκλογής προέδρου χωρίς να πάμε σε συνέδριο. Δεν υπήρξε πολιτική διαφωνία, σύνθεση ή και ρήξη και έτσι πήρε οπαδικά χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του».

Σημειώνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάζεται πίστωση χρόνου αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αν και τόνισε πως «η πρότασή μου για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ παραμένει». Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχουμε από το ΠΑΣΟΚ έναν άλλον πολιτικό βηματισμό ώστε να μπορεί να εκπροσωπήσει τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο της χώρας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαλυόταν και υπήρχε άλλο κόμμα που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο θα σας έλεγα ότι δεν έχει καμία σημασία το όνομα. Η πρότασή μου για συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ παραμένει. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάσπαση και βρίσκεται σε μία περιδίνηση και το τρίτο κόμμα παραμένει τρίτο κάτι σημαίνει αυτό».

Αν και η σειρά… κατάταξης έχει αλλάξει, αφού ο Παύλος Πολάκης έχει γίνει ο αντ’ αυτού του Στέφανου Κασσελάκη, η στάση του Νικου Παππά τον διατηρεί στο περιβάλλον του νέου προέδρου. Η προσθήκη του Χρήστου Σπίρτζη, αν και με τις μετοχές του πεσμένες, έρχεται να ολοκληρώσει τον… κύκλο και ίσως ν’ αναλάβει τις… επαφές με το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματός του γκρέμισε τις γέφυρες και έκλεισε τις πόρτες που επιχείρησε ν’ ανοίξει.

Σημειώνεται πάντως ότι η Χαριλάου Τρικούπη δύσκολα θα ανοίξει συζητήσεις με το κόμμα στο οποίο μεσουρανεί ο Παύλος Πολάκης και πρωτοστατεί ο καταδικασμένος με 13-0 Νίκος Παππάς. Αντιθέτως με το τι μπορεί να συμβεί με αυτούς που έφυγαν αλλά και αυτούς που θα τους ακολουθήσουν…