Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη. Ερωτηθείς εάν θα το πίστευε ότι θα μπορούσε κάποιος 35χρονος δίχως πολιτική εμπειρία, θα μπορούσε μέσα σε είκοσι ημέρες να έρθει και να πάρει το κόμμα υπό την ηγεσία του, απάντησε ότι ουδείς θα το πίστευε, ενώ το απέδωσε στη μεγάλη εσωτερική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία είναι ότι ο κ. Κούλογλου δεν στρέφεται κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο παρουσιάζει ως αποτέλεσμα καταστάσεων, αλλά στην ουσία κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εμμέσως του χρεώνει την «αποϊδεολογικοποίηση» του κόμματος, ο οποίος το «άνοιξε» στους «ΠΑΣΟΚογενείς», τους οποίους και φύτεψε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, δεν επιδιώκει την πλήρη ρήξη με το νέο «status quo», μιας και αφήνει παράθυρο συστράτευσης με το δίλημμα «άλμα προς τα εμπρός, ή άλμα στο κενό». 

Η δήλωση Κούλογλου

Στέλιος Κούλογλου: «Πρέπει να διδάσκεται αυτό που έγινε στις σχολές της πολιτικής επιστήμης σε όλον τον κόσμο. Έγινε για πρώτη φορά και πιστεύω ότι δεν θα ξαναγίνει. Έγινε διότι υπήρχε μια πολύ βαθιά κρίση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα μια εκφυλιστική κατάσταση στην ιδεολογία, όπου πλέον είχαν χαθεί όλες οι αναφορές -αριστερά, τι είναι αριστερά ακριβώς- και κάποιος ο οποίος ήρθε και υποσχέθηκε ότι θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και θα ξαναφέρει τα παλιά μεγαλεία, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα».

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι εκφυλιστικό λέτε το φαινόμενο αυτό;»

Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε κατά τη γνώμη μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τον ξέραμε ως αριστερό κόμμα τελείωσε. Έχουμε ένα καινούργιο κόμμα στην πραγματικότητα, που διατηρεί ακόμη το brand name, παίρνει τα γραφεία, τα μέσα ενημέρωσης, την κρατική χρηματοδότηση, αλλά είναι ένα καινούργιο κόμμα, το οποίο πρέπει να δούμε αν αυτό που κάνει είναι ένα άλμα προς τα εμπρός, ή ένα άλμα στο κενό».