«Άγνωστος στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο Στέφανος Κασσελάκης, πρώην trader της Goldman Sachs, προκάλεσε γενική έκπληξη εκλεγόμενος την Κυριακή επικεφαλής του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Μπορεί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώθηκε, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον νέο αρχηγό. Ολες τις τελευταίες ημέρες ήταν χωρίς προηγούμενο η αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Εφη Αχτσιόγλου. Βολές κατά πάντων και από τα δύο στρατόπεδα, με υπονοούμενα και αιχμές, δήθεν σεξιστικές ή ομοφοβικές αναφορές, SMS που δεν στάλθηκαν ποτέ, απίστευτοι, αβάσιμοι χαρακτηρισμοί και κατηγορίες. Τα μέλη του μικρότερου κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ήταν μάρτυρες σε έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με μοναδικό τρόπαιο την κατάληψη του τελευταίου ορόφου της Κουμουνδούρου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και το 57% του Στέφανου Κασσελάκη έναντι του 43% της Εφης Αχτσιόγλου και την καθαρή νίκη του, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσουν τι γραμμή πλεύσης θα ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα δείχνει την ξεκάθαρη ήττα της κομματικής γραφειοκρατίας του κόμματος από ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σε... πολιτικό ριάλιτι. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει επίσης να δικαιολογήσει γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν και ψήφισαν 133.000 μέλη, τα λιγότερα από όλα τα ελληνικά κόμματα που έκαναν ανάλογες εκλογικές διαδικασίες.

Στην αναμέτρηση ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε να ξεκινά με το 45% και μετά και τη στήριξη του Νίκου Παππά, που εισέφερε το «δικό του» 8,63%, έμοιαζε ότι είχε από την αρχή το πλεονέκτημα. Καλώντας τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, η Εφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως «δεν παίζουμε με την πολιτική. Κάνουμε πολιτική», επιμένοντας στην κρισιμότητα της διαδικασίας για τον πολιτικό της χώρο, αλλά και τη χώρα. Και συνέχισε λέγοντας «εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους. Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας» κατέληξε.

Βόλτα με τον σκύλο

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε το πρόγραμμά του με μια βόλτα, συντροφιά με τον σκύλο του και τον σύντροφό του, Τάιλερ, για πολλοστή φορά για τις μιντιακές ανάγκες της καμπάνιας και δήλωσε ότι «ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων, όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Για ένα κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του».

Το ζητούμενο για τον νέο πρόεδρο είναι το πώς θα καταφέρει να συγκρατήσει αυτούς που έχουν αρχίσει να μιλάνε για τη διάσπαση του κόμματος και οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το πρόσωπο του... νεόκοπου προέδρου από την Αμερική. Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης με κάθε ευκαιρία επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη ως συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015, κάτι που διαψεύστηκε. Είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να συνυπάρξουν όλοι οι παραπάνω στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, είναι κοινό μυστικό ότι η επιτυχία του νέου προέδρου θα είναι να υπάρξει ελεγχόμενη ροή αποχωρήσεων από το κόμμα και όχι μαζικές κινήσεις που θα δώσουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα φυλλορροεί. Ενα άλλο στοιχείο που θα έχει τη δική του σημασία είναι αν θα υπάρξει σύγκρουση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και κατ’ επέκταση αποχωρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να πλασαριστεί με βάση τους βουλευτές ως το μεγαλύτερο, κοινοβουλευτικά, κόμμα. Οι πιο ρεαλιστές από τους χαμένους λένε ότι θα πρέπει πρώτα να τον ακούσουν, να δουν τις προθέσεις του νέου προέδρου και μετά να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Τα δύο στρατόπεδα

Ολη την προεκλογική περίοδο, δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν, εκτός από το Νίκο Παππά την τελευταία εβδομάδα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Αννα Βαγενά, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης κ.ά.

Κοινοβουλευτικά, τουλάχιστον για την ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίζεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού γύρω του έχει ήδη μία μεγάλη ομάδα βουλευτών, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Καραμέρος, η Ελενα Ακρίτα, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ράνια Θρασκιά και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας. Πάντως η είσοδός του στο Κοινοβούλιο μοιάζει μάλλον δύσκολη, καθώς ο Οθων Ηλιόπουλος και η Ελενα Ακρίτα αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Ο χρόνος θα δείξει τι θα κάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την άλλη πλευρά, η Εφη Αχτσιόγλου είχε κοντά της τον Νίκο Βούτση, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Νίκο Μπίστη, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, την Κατερίνα Παπανάτσιου, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Πέτρο Κόκκαλη, τον Γιάννη Μαντζουράνη, τον Αριστείδη Μπαλτά, τη Λούκα Κατσέλη, τη Μαριλένα Κοππά κ.ά. Στο στενό επιτελείο της βρέθηκαν επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο σύντροφός της, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Κοινοβουλευτικά, η Εφη Αχτσιόγλου δεν έχει να διευθετήσει πολλά θέματα αφού δίπλα της στο Κοινοβούλιο θα στοιχίζονται εκτός από τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο και οι βουλευτές που βρέθηκαν κοντά της όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο, όπως ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Κυριακή Μάλαμα και η Μαρίνα Κοντοτόλη.

Κλίμα καχυποψίας

Πάντως, η καχυποψία χαρακτηρίζει πλέον τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά Κασσελάκη υποστήριξαν ότι στον πρώτο γύρο ο Γιάννης Δρόσος –πρόεδρος της ΚΕΦΕ– είχε «ξεχάσει» να ζητήσει «να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων». Εντούτοις έλεγαν, ως μη όφειλε, έστειλε κατά τον δεύτερο γύρο πολιτικό μήνυμα που ενδεχομένως δημιούργησε πολιτική καχυποψία!

Η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έφτασε στην Κουμουνδούρου και έκανε τη δήλωση της ήττας, ευχαρίστησε τους πάντες, ακόμα και τον γιο της, αλλά ξέχασε να πει ότι θα είναι στο πλευρό του νέου προέδρου, ενώ οι της πλατείας φώναζαν «ακούστε το καλά, δεν τελειώσατε με την Αριστερά».

Τώρα πια όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο νέος πρόεδρος, που, από ό,τι λένε οι πληροφορίες σημειώνει τα πάντα, θα πρέπει να εξηγήσει από αύριο το πρωί τι εννοούσε όταν από τη Δράμα έλεγε ότι θα κάνει «ξεσκόνισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ...

Το μήνυμα του νικητή

«Η σκέψη μου είναι στους πληγέντες της Θεσσαλίας» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης αρχίζοντας την επινίκια ομιλία του ως πρόεδρος πλέον του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε με ευχαριστίες προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον ψήφισαν. «Ευχαριστώ τους εθελοντές της καμπάνιας μου, χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ. Ευχαριστώ τους εθελοντές των συνυποψηφίων μου. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη και τους βουλευτές που με στήριξαν και επέλεξαν το φως. Ο τόπος χρειάζεται φως για να μπορέσουμε να νικήσουμε. Πρέπει να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Νίκο Παππά».

«Το τελευταίο ευχαριστώ», όπως είπε, πάει στην οικογένειά του, συγγενείς και ιδιαιτέρως τον σύντροφό του Τάιλερ και το σκυλάκι τους. Τέλος, αναφερόμενος στην Εφη Αχτσιόγλου, είπε ότι τον συνεχάρη και τη συνεχάρη και εκείνος. «Σε εκτιμώ, προσβλέπω στη συνεργασία σου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τον τόπο», ήταν το μήνυμα που της έστειλε.

Σε άλλη γραμμή ο Τσακαλώτος

Παράλληλα, αργά το βράδυ ο Ευκλείδης έστειλε στον νικητή ηχηρό μήνυμα μέσω ανάρτησης στα social media αναφέροντας: «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη για την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.