Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα. Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα να είναι τρίτο ή ακόμη και τέταρτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ξεκάθαρα ναι, αποδίδοντας μάλιστα αυτή την πτώση στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη, επικαλούμενος τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Ο κόσμος δείχνει να τον θεωρεί Δεξιό, αφού μόλις το 6,1% τον θεωρεί Αριστερό. Το ενδεχόμενο ο κόσμος να μην «αγοράζει» πια καθόλου το αφήγημα της Αριστεράς -το οποίο ουδέποτε υπήρξε πλειοψηφικό-, δεν εξετάζεται ως πιθανότητα.

Το ενδιαφέρον όμως, ήταν το «καρφί» που έριξε προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Στέλιος Κούλογλου, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει κάποια στιγμή να επανέλθει στο προσκήνιο με ενεργό ρόλο. Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ότι, προτού ο Αλέξης Τσίπρας κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα πρέπει πρώτα να επεξεργαστεί τα αίτια της εκλογικής ήττας. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση, δεν είναι η προτροπή του Στέλιου Κούλογλου προς τον Αλέξη Τσίπρα, να κάνει μια ανάλυση της ήττας του 2019 και της διπλής ήττας του 2023. Το εκπληκτικό είναι ότι σύσσωμη η Αριστερά, ακόμη και τώρα, αρνείται πεισματικά να αποτιμήσει αντικειμενικά, το «πώς» και το «γιατί» πήραν την διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Αυτό που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, είναι εάν δεν το κάνουν διότι έχουν εντελώς απλοϊκή πολιτική σκέψη, ή εάν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η απάντηση που θα βρουν, δεν θα τους αρέσει καθόλου.

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου

Στέλλα Γκαντώνα: «Με αφορμή την δημοσκόπηση της METRON, βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πια είναι ένα κόμμα που φλερτάρει ακόμη και με μονοψήφιο ποσοστό. Τον δίνει αυτή η μέτρηση στην 3η θέση με 10,2%. Προπορεύεται ο ΠΑΣΟΚ και είναι αρκετά ψηλά και το ΚΚΕ. Πιστεύετε ότι στις ευρωεκλογές, μπορεί να είναι και τρίτο ή τέταρτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Στέλιος Κούλογλου: «Νομίζω ναι. Η καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακοπεί, κι αυτό για έναν βασικό λόγο: διότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους εκλογείς. Δεν ξέρουν ακριβώς οι εκλογείς, τι θέλει αυτή τη στιγμή να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Κασσελάκης. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις που ρωτούν, εάν τον θεωρούν Αριστερό ή Δεξιό, μόνο το 6,1% τον θεωρεί Αριστερό. Οι περισσότεροι τον θεωρούν Δεξιό. Σε ένα Αριστερό κοινό, αυτό δεν περνάει. Είτε στις προσωπικές σχέσεις, είτε στην πολιτική, όταν δίνουμε αντιφατικά μηνύματα, έχουμε πρόβλημα πολύ μεγάλο και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Για αυτό εγώ επιμένω, ότι θα πρέπει να υπάρχει σε αυτό το νέο σχήμα (σ.σ. τον υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα των 11), ή σε όποιο σχήμα γίνει, σαφής κατεύθυνση και σαφής ταυτότητα.»

Στέλλα Γκαντώνα: «Πάντως, καταχειροκροτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χθες. Μήπως βλέπετε κανένα come back, συν τω χρόνω;»

Στέλιος Κούλογλου: «Κοιτάξτε, ο Τσίπρας νέος είναι σε ηλικία, στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να λες ποτέ, αλλά νομίζω ότι προς το παρόν, θα πρέπει ο ίδιος να επεξεργαστεί τα αίτια της εκλογικής ήττας και στη συνέχεια να προχωρήσει σε πιθανές πολιτικές δράσεις. Προς το παρόν, νομίζω ότι και ο ίδιος δεν θέλει να αποτελεί ενεργό μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και το έχεις δείξει».