Η λέξη Αριστερά θα υπάρχει στο όνομα του νέου κόμματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου θα «βαπτιστεί» τη Δευτέρα. Τις τελευταίες ώρες, τρεις βουλευτές των 11 χρησιμοποιούν κατά κόρον τις λέξεις «πληθυντική Αριστερά».
Ο λόγος για τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τη Μερόπη Τζούφη.
Ο όρος «πληθυντική Αριστερά» ουσιαστικά σημαίνει το σύνολο όλων των τάσεων του χώρου, τουλάχιστον έτσι χρησιμοποιείται από στελέχη της Αριστεράς στις ομιλίες τους.
Εδώ όμως υπάρχει και μια σημειολογία. Από το 1997 και μετά, έτσι ονομάστηκε η συμμαχία Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Πρασίνων, υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν, στη Γαλλία του 1997-2002. Για την ιστορία, ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν κέρδισε τo 1997 τις βουλευτικές εκλογές και παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού, υπό τον συντηρητικό πρόεδρο Ζακ Σιράκ, μέχρι το 2002, όταν έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών από τον ακροδεξιό Ζαν Μαρί Λεπέν.
Ο όρος «πληθυντική Αριστερά» χρησιμοποιήθηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την ήττα των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019. «Διαπιστώθηκαν η συναντίληψη και ο κοινός στόχος για να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά», είχε πει λίγες μέρες μετά την ήττα του στις εκλογές ο Τσίπρας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Υπάρχει πάντως και μια τάση πολύ δυναμική μέσα στους 11 που θα ήθελε στον τίτλο του κόμματος τη λέξη πράσινος ή οικολόγος. Αυτοί που το υποστηρίζουν θέλουν και συμμαχία με τον Πέτρο Κόκκαλη, που κατ’ επανάληψη έχει τοποθετηθεί απέναντι στον Κασσελάκη.
Επειδή κάποιοι από τους 11 είναι συνηθισμένοι στις παθογένειες είπαν ότι, ανεξαρτήτως ονόματος, μπορεί στο εσωτερικό του κόμματος να υπάρχει συνιστώσα με τον ανάλογο τίτλο… όπως εκείνες που διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ…