«Ναι λέμε στις κάμερες στη γειτονιά», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση που του τέθηκε στο debate που είχε απόψε, Τετάρτη, απέναντι στον, επίσης, υποψήφιο Χάρη Δούκα, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στις γειτονιές και το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες. 

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε στην απάντησή του και τη συμφωνία που έχει γίνει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την τοποθέτηση καμερών σε 750 σημεία της πόλης: «Πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Σε 750 σημεία συμφωνήσαμε με τον κ. Οικονόμου να τοποθετηθούν κάμερες. Πρέπει να πάμε σε προληπτική αστυνόμευση. Σε αστυνομικό γειτονιάς. Θέλει συνεργασία με την δημοτική αστυνομία κάτι που ξεκινήσαμε από το 2019 με Εξάρχεια και πανεπιστήμια».

«Θέλουμε επίσης φως. Πολύ σημαντικό. Όπως να συνεργαζόμαστε και με το ΚΕΘΕΑ. Έχουμε χώρους ελεγχόμενης κρίσης», πρόσθεσε. Μάλιστα σχετικά με το φως υπογράμμισε, λέγοντας τρεις φορές: «Φως, φως, φως». 

Χάρης Δούκας: Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου

Στη συνέχεια, ο κ. Δούκας, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι αρκετός ο φωτισμός δημοσίων χώρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και αν είναι υπέρ των καμερών, παραδέχθηκε πως δεν είναι προτεραιότητά του οι κάμερες: «Για να κρατήσεις μια πλατεία ασφαλή θα πρέπει πρώτα να είναι καθαρή, δευτερον φωτεινή και τρίτον να έχει κόσμο. Σε πολλές πλατείες δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, δεν είναι το μόνο. Είναι χαμηλά η απορροφητικότητα, δεν είναι φωτεινές οι πλατείες. Το πρόβλημα της δημοτικής αστυνομίας είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής, είναι μόνο 200 στους δρόμους. Είναι σημαντική η δημοτική αστυνομία και πρέπει να ενισχυθεί. Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου».

Έπειτα, ο κ. Μπακογιάννης, πραγματοποιώντας την παρέμβασή του είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα στον κ. Δούκα: «Ας διεκδικήσουμε μαζί κάμερες, παραπάνω αστυνόμευση, περαιτέρω ενέργειες για να μπούμε μαζί στον 21ο αιώνα. Δεν υπάρχει λόγος για τοξικότητα».

Ακόμα, επαναλαμβάνοντας πως οι κάμερες είναι προτεραιότητα, ο κ. Μπακογιάννης ζήτησε από τον κ. Δούκα να ζητήσει και τη γνώμη των γονέων, των παππούδων σχετικά με αυτό το ζήτημα: «Καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας. Οι κάμερες είναι προτεραιότητα σήμερα. Ρωτήστε τους παππούδες και τις γιαγιάδες στην πλατεία Αμερικής, όπου ήσαστε». Αναφορικά με τη Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «το 2019 ήταν πολύ πίσω». Στο τέλος, κάνοντας ακόμα μία παρέμβαση ο κ. Δούκας επέμεινε πως οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά του για το ζήτημα της Ασφάλειας.