Η συζήτηση γύρω από την Αθήνα και το έργο του νυν Δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, συνήθως εξαντλείται στον Μεγάλο Περίπατο, λες και η Αθήνα είναι μόνο η Πανεπιστημίου και η ανάπλαση ενός δρόμου. Συνήθως αυτή η ρηχή προσέγγιση γίνεται από πολιτικούς αντιπάλους του νυν Δημάρχου, οι οποίοι, με αφορμή φυσικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν θέλουν να στραφεί το ενδιαφέρον στα πολλά και σημαντικά που έγιναν στην πόλη τα τελευταία τέσσερα έτη. Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η Αθήνα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2019 και αυτό μπορεί να απαντηθεί με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τα πεπραγμένα της νυν διοίκησης του δήμου.
Ανάμεσα σε πανδημία και ακρίβεια
Ας πάρουμε τα πράγματα από τα βασικά. Σε τέσσερα έτη, μεταξύ πανδημίας και ακρίβειας, ο Δήμος έκανε ασφαλτοστρώσεις σε 854 δρόμους με τη μεγαλύτερη εργολαβία των τελευταίων ετών για τη βελτίωση των οδικών αξόνων. Παράλληλα, εξελίσσεται το έργο βελτίωσης πεζοδρομίων σε συνολικά 59 οδούς ενώ όλα τα φωτιστικά (πάνω από 43.000!) αλλάζουν σε νέας τεχνολογίας φωτισμό LED, τα οποία προσφέρουν καλύτερο φωτισμό, εξοικονόμηση και αυτοματισμούς. Το τελευταίο, μάλιστα, επέτρεψε την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 5%. Έχουμε, λοιπόν, σημαντικά έργα σε φωτισμό, πεζοδρόμια και οδικούς άξονες.
Μιλώντας για μείωση των δημοτικών τελών, η χρηστή οικονομική διαχείριση τα τελευταία έτη έφερε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του δήμου καθώς και τρείς αναβαθμίσεις από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Παράλληλα εφαρμόστηκαν απαλλαγές τελών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια.
Η καθαριότητα
Μία σημαντική αποστολή κάθε Δημάρχου είναι αυτή της καθαριότητας. Μόλις πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου με σημαντικά οφέλη στη διαχείριση των απορριμμάτων, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι 27 υπόγειοι κάδοι, δημιουργήθηκε ειδική ομάδα anti-graffiti, ενώ ο στόλος της καθαριότητας ενισχύθηκε μετρώντας στο σύνολο 157 απορριμματοφόρα, 35 πλυστικά, 19 σάρωθρα και 10.000 νέους κάδους. Μεταξύ άλλων θεσπίστηκε η Κυριακή Καθαριότητας, κατά την οποία μία γειτονιά καθαρίζεται με ειδικά πλυστικά μέσα. Φυσικά η μάχη για την καθαριότητα και την ευταξία είναι μια διαρκής και δυναμική διαδικασία και μένουν πολλά να γίνουν.
Ο Χάρης Δούκας, ο οποίος διεκδικεί τον Δήμο Αθηναίων ως υποψήφιος Δήμαρχος, έχει κεντρικά στην προεκλογική του ατζέντα τη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης κατά 5(!) βαθμούς με δενδροφυτεύσεις και ψυχρά υλικά σε αναπλάσεις. Μόνο που η παρούσα δημοτική αρχή έχει ήδη φυτεύσει πάνω από 600.000 φυτά, εκ των οποίων 7.000 δέντρα (και προγραμματίζει ακόμη 16.000), 380.000 εποχικά και 215.000 θάμνους. Δημιούργησε επίσης 10 πάρκα τσέπης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η βελτίωση 24 μεγάλων χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη. Όμορφες οι εντυπωσιακές εξαγγελίες, ακόμα πιο όμορφες όμως οι πράξεις.
Για την αστική πανίδα, δημιουργήθηκε το μεγάλο καταφύγιο ζώων στον Βοτανικό, με δυνατότητα υιοθεσίας από πολίτες, πρόσφατα εγκαινιάστηκε το πρώτο δημοτικό κτηνιατρείο της πόλης ενώ κατασκευάστηκαν 5 νέα πάρκα σκύλων.
Στα μεγάλα έργα, άρχισε ήδη το μεγάλο έργο της Διπλής Ανάπλασης με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, επαναλειτούργησε μετά από χρόνια το θέατρο του Λυκαβηττού, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση σε σημαντικές πλατείες της πόλης όπως στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια αλλά και σε μικρότερες πλατείες (Θησεα, Αρμένιων, Ελευθερίας, Καλλιγά και αλλού), παραδίδεται ανανεωμένος ο Εθνικός Κήπος, στον Λυκαβηττό δημιουργούνται αντιπλημμυρικά έργα και νέα μονοπάτια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχεδιασμοί για την αναβάθμιση της Ακαδημίας του Πλάτωνα με νέο μουσείο καθώς και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, έργα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία σε ολόκληρες περιοχές της πόλης.
Αισθητήρες σε πάνω από 800 διαβάσεις ΑμεΑ
Όμως η διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη δεν σταμάτησε σε αυτά. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι πλέον πάνω από 800 διαβάσεις ΑμεΑ έχουν αισθητήρες, ώστε να ειδοποιείται η δημοτική αστυνομία για παράνομες σταθμεύσεις; Ότι δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο πολυδύναμο κέντρο αστέγων με υπνωτήριο, το οποίο φροντίζει 640 συμπολίτες μας; Ότι δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ; Πόσοι γνωρίζουν ότι ψηφιοποιήθηκε το 100% των υπηρεσιών του δήμου; Ότι υλοποιείται το πρόγραμμα Πρόσοψη, το οποίο επιδοτεί την αποκατάσταση όψεων σε ιδιωτικά κτίρια; Ότι 60 σχολεία έγιναν προσβάσιμα για ΑμεΑ; Ότι πλέον κάθε δημοτική κοινότητα έχει δικό της δημοτικό ιατρείο; Ότι ανακαινίστηκαν 24 ανοιχτά γήπεδα και 40 παιδικές χαρες; Ότι λειτουργούν ξανά ανανεωμένα η δημοτική αγορά Κυψέλης και το δημοτικό θέατρο Μαρία Κάλλας;
Παραλείψαμε να αναφέρουμε μία σειρά από παρεμβάσεις για οικονομία του χώρου. Ωστόσο είναι φανερό ότι πολλά μικρά και μεγάλα έργα της τελευταίας τετραετίας έχουν βελτιώσει αισθητά την πόλη. Σαφώς πρέπει και μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και των κοινόχρηστων χώρων.
Στο ερώτημα λοιπόν τι έκανε ο Κώστας Μπακογιάννης για την Αθήνα, η απάντηση είναι όλα τα ανωτέρω και πολλά περισσότερα. Παρά την εκστρατεία λάσπης αποκλειστικά για την Πανεπιστημίου, η οποία πλέον ολοκληρώνεται με περισσότερο πράσινο και νέα πεζοδρόμια, η Αθήνα είναι μία καλύτερη πόλη σε σχέση με αυτή του 2019. Το δίλημμα, λοιπόν, των αυριανών εκλογών είναι ξεκάθαρο: Αν θα συνεχίσουμε με έναν Δήμαρχο που έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, γνωρίζει καλά την Αθήνα και βελτίωσε αισθητά την κατάσταση στην πόλη ή θα επιλέξουμε αλεξιπτωτιστές και πολιτικά πειράματα. Η Αθήνα αναπτύσσεται ραγδαία και δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει 5 έτη με ανθρώπους που μικρή σχέση έχουν με τα κοινά της πόλης.