Ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων. Δεν συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 43% στον α’ γύρο και ήταν αυτό που πλήρωσε. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συσπειρώθηκαν εναντίον του, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί. Μερικοί το έκαναν φανερά. Ο ίδιος πάντως συνεχάρη ευγενικά τον αντίπαλό του και νικητή της αναμέτρησης, Χάρη Δούκα, και τόνισε πως «είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του, ώστε να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση». Επίσης, ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε δημόσια όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και όλους όσοι τον στήριξαν, λέγοντας πως έκαναν έναν καταπληκτικό αγώνα. Και πρόσθεσε πως η ευθύνη του αποτελέσματος βαρύνει αποκλειστικά εκείνον. Τέλος, ευχαρίστησε τους Αθηναίους που του έδωσαν την ευκαιρία να τους υπηρετήσει.

Ποιότητα και αξιοπρέπεια

Ομολογουμένως αυτό ήταν πολύ όμορφο. Ισως η πιο ευγενής δήλωση που έχουμε ακούσει από πολιτικό πρόσωπο που έχασε εκλογική μάχη. Εκπέμπει αξιοπρέπεια ο λόγος του και έχει στοιχεία υψηλής αισθητικής. Επίσης, αναδεικνύει ποιότητα, δημοκρατική αντίληψη και μετριοπάθεια, στοιχεία που οι πολιτικοί της Αριστεράς στη χώρα μας δεν έχουν στη ρητορική τους. Τέλος εποχής λοιπόν στην Αθήνα; Αυτό μένει να το δούμε. Πολλοί ανησυχούν πως η Αθήνα θα γυρίσει στην κατάσταση που είχε περιέλθει επί των ημερών του Γιώργου Καμίνη, δεδομένων και των ιδεολογικών χαρακτηριστικών που συγκροτούν τους πολιτικούς χώρους που στήριξαν την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, μεταξύ των οποίων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και άλλοι. Ενας εξ αυτών, δε, δεν δύναται να αποκληθεί «προοδευτικός»… Ηταν και αυτά που δεν απάντησε στο debate ο νικητής των εκλογών και αφορούν στην ασφάλεια της πόλης, που προβλημάτισαν ή, αν θέλετε, προϊδέασαν κάποιους για τα μετέπειτα. Τι θα γίνει άραγε με τα Εξάρχεια; Ρωτάμε, καθώς δεν θέλουμε να βιώσουμε εκ νέου «άνθηση» των έκνομων συμπεριφορών στο κέντρο της Αθήνας. ΟΚ, μένει να δούμε πώς θα διοικηθεί η Αθήνα από το νέο έτος. Δεν θέλουμε να κάνουμε την όποια πρόβλεψη, όμως, χωρίς να έχουμε κάποια δείγματα έστω των προθέσεων του Χάρη Δούκα.

Θητεία με πολλά θετικά

Πίσω στον Κώστα Μπακογιάννη. Τι έγινε επί των ημερών του; Η Αθήνα προχώρησε, έγινε αναμφισβήτητα καλύτερη, πιο καθαρή, πιο ασφαλής, πιο προσβάσιμη. Οι δε παιδικές χαρές αναπλάστηκαν. Εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές σε όλα τα επίπεδα, ο δήμος φωτίστηκε και ασφαλτοστρώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Φαίνεται πως το έργο του Κώστα Μπακογιάννη δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε. Ισως ειπώθηκαν πράγματα που δεν άρεσαν για θέματα που είναι εκτός σφαίρας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης. Ισως, ίσως, ίσως… Ομως, η συνολική εικόνα των πεπραγμένων της διοίκησης του Κώστα Μπακογιάννη είναι πολύ καλή. Η Αθήνα προχώρησε, εκσυγχρονίστηκε, «ανέπνευσε». Η Δημοτική Αστυνομία είναι παρούσα. Ο δήμος προμηθεύτηκε μεγάλο αριθμό απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων, ανακύκλωσης και σύμμεικτων απορριμμάτων, η αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων είναι καθημερινή, ενώ έχουν καθαριστεί επιφάνειες δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων από γκράφιτι. Απορριμματοδοχεία έχουν τοποθετηθεί παντού. Η πανδημία δεν πτόησε τη δημοτική αρχή, που συνέχισε απρόσκοπτα τις δράσεις της. Η υπόθεση του γηπέδου του ΠΑΟ προχώρησε. «Σε λίγα χρόνια και στον Βοτανικό», έγραψε στα κοινωνικά μέσα προ διμήνου, στη διάρκεια της παρουσίας του σε ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο πήχης είναι ψηλά

Ο απερχόμενος δήμαρχος πλήρωσε την ιστορία με τον Μεγάλο Περίπατο. Πολλά όμως θα βρει τακτοποιημένα ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Αλλά θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση: Ο πήχης έχει πλέον τοποθετηθεί πολύ ψηλά και οι δημότες θα κάνουν άμεσα τη σύγκριση. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι καθημερινά στο δρόμο. Ως δήμαρχος είναι απόλυτα προσβάσιμος στον μέσο πολίτη. Λέμε «είναι», διότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ασκεί τα καθήκοντά του. Ξεκαθάρισε μάλιστα, όπως διαβάσατε παραπάνω, ότι θα φροντίσει για τη μετάβαση. Ανεπιτήδευτη η επίδειξη πολιτικού πολιτισμού εκ μέρους του. Από το ΠΑΣΟΚ τώρα και τους συνοδοιπόρους του εν σοσιαλισμώ, έχουμε μεγάλη και πικρή πείρα και τέτοια δεν έχουμε δει. Αλλά, είπαμε, πρέπει να περιμένουμε λιγάκι.