Για το ζήτημα της ασφάλειας στην Αττική και στην Αθήνα και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση καμερών μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως υπάρχει πλήρης συναντίληψη με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, για την εγκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως σκοπός είναι η συγκεκριμένη δράση είναι βασική προτεραιότητα με στόχο να ολοκληρωθεί εντός της θητείας της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως είπε, αναζητείται τρόπος και μηχανισμός προκειμένου σταδιακά οι 750 κάμερες να ξεκινήσουν να τοποθετούνται σε σημαντικά σημεία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως οι κάμερες αυτές θα συμβάλλουν στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στον εντοπισμό τροχαίων παραβάσεων, της ηχορύπανσης, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και αναστολή του εγκλήματος. Αναφορικά με την εξέλιξη της δράσης ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει η επισήμανση των σημείων με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.. «Εκεί, με τον δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων για να δούμε και τις δικές τους προτεραιότητες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως η Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας είναι σε επικοινωνία με άλλες αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την καταγραφή συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.

«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν να τοποθετούνται κάμερες», σημείωσε και τόνισε, αναφερόμενος στις διαγωνιστικές διαδικασίες που απαιτούνται, πως χρειάζονται συνήθως έναν χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών. «Θέλουμε να κάνουμε ταυτόχρονα μία δουλειά ολοκληρωμένη -γιατί οι κάμερες δεν είναι μόνο για να καταγράφουν, είναι για να μεταδίδουν και την εικόνα σωστά- να πάμε σε μία συνολικότερη αναβάθμιση αυτών των υποδομών για να έχουμε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφάλειας παντού και εν προκειμένω στην Αθήνα. Αλλά αυτό το σύστημα θα αλλάξει το πλαίσιο της αστυνόμευσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αθήνα, μαζί με την ενίσχυση της Αστυνομίας στις γειτονιές, στις πλατείες», είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην δέσμευση του πρωθυπουργού, για αποδέσμευση αστυνομικών από υπηρεσίες φύλαξης, σημείωσε πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει ήδη βγει και έχει ενισχυθεί η Τροχαία. Συμπλήρωσε πως ο στόχος για συνολικά 1.500 αστυνομικούς θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος της χρονιάς, ενώ έως τις αρχές του 2024 θα έχουν επιστρέψει συνολικά 2.500, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να βρίσκονται σε υπηρεσίες πεδίου.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ακόμη πως η ασφάλεια για να επιτευχθεί θα πρέπει να αξιοποιούνται και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, τονίζοντας πως «ήταν πολύ περίεργος ο τρόπος που προσέγγισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Δούκας, στο ντιμπέιτ το ζήτημα. Έχει μεγάλη σημασία η τοπική αυτοδιοίκηση με την κεντρική κυβέρνηση να είναι ευθυγραμμισμένη στα ζητήματα αυτά».

Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις κάμερες που υπάρχουν ήδη σε ορισμένα σημεία, είπε πως παίζει ρόλο η τεχνολογία που αξιοποιούν αλλά και ο σκοπός της λειτουργίας τους, γιατί, όπως είπε, είναι άλλο πράγμα να μπορείς να παρατηρείς την κυκλοφορία και άλλο την εγκληματικότητα, στέλνοντας το αντίστοιχο σήμα στις υπηρεσίες που πρέπει.