Ελάχιστοι πολιτικοί έκαναν τόσα πολλά για την πατρίδα όσα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ηταν πολιτικό ον, άφοβος και ανθρώπινος. Μιλούσε με τους πάντες εκεί στην οδό Αραβαντινού, δεχόταν τους πάντες και συγχωρούσε. Σήκωνε το τηλέφωνο και βοηθούσε. Ευεργέτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο χιλιάδες. Ορθολογιστής, στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του «έσπασε αυγά». Προσπάθησε να θέσει τις βάσεις για μια μεταρρύθμιση διαρκείας, δεδομένων και των πολλών προβλημάτων που είχε προκαλέσει η αλήστου μνήμης οκταετία (1981-1989) του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-1993 υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πολέμησε τη γραφειοκρατία, κινήθηκε στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς, έσωσε το ασφαλιστικό από τη χρεοκοπία, προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, ενώ άσκησε παρεμβατική εξωτερική πολιτική. 

Σαφείς προειδοποιήσεις 

Ο Χανιώτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλούσε τη γλώσσα της αλήθειας. «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Κρίση θεσμική, κρίση πολιτική και κρίση οικονομική. Αλλά αντιμετωπίζει προφανώς κρίση ηθική, που παίρνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη μορφή εθνικής παρακμής. Για την κρίση αυτή ευθύνεται βέβαια η ποικιλώνυμη ηγεσία της χώρας. Δεν είναι, όμως, ανεύθυνος γι’ αυτή και ο λαός μας, ο οποίος θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσει και αυτός τις ευθύνες του». Θυμηθήκαμε τα λόγια αυτά του Φεβρουαρίου του 1990, λόγια που κατέγραψε ο Αγγελος Μπρατάκος στο βιβλίο του «Ιστορία της Νέας Δημοκρατίας (Λιβάνης, Αθήνα 2002), όταν η χώρα εισήλθε στα Μνημόνια και οι περισσότεροι είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά. Είχαν όλοι προειδοποιηθεί όμως. Την Τρίτη 24 Απριλίου 1990 και ως πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών του δηλώσεων ότι «θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, όπου μας ενέταξε η διορατικότητα και η αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θα έχουμε πλήρη συμμετοχή και ουσιαστική παρουσία σε όλα τα όργανα της Κοινότητας, όπου αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται και αποφασίζεται το μέλλον της Ευρώπης… Η τύχη της χώρας μας ταυτίζεται με την τύχη της Ευρώπης. Στην ενωμένη Ευρώπη εμπεδώνεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα, εξασφαλίζεται η οικονομική μας ευημερία και κατοχυρώνεται η εθνική μας ασφάλεια, αφού τα σύνορα της Ελλάδος θα ταυτίζονται με τα σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό θα υποστηρίξουμε ενεργά –και νομίζω σε αυτό θα είμαστε όλοι σύμφωνοι– όλες τις προσπάθειες για την ταχεία προώθηση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, η Ευρώπη είναι το μέλλον μας». 

Από γενιά Βενιζέλων 

Ο Κρητικός πολιτικός ήταν εγγονός της αδελφής του Ελευθέριου Βενιζέλου, Κατίγκως, καθώς και ανιψιός του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το 1941 πολέμησε στη Μακεδονία κατά των ναζί ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και αργότερα συμμετείχε στην αντίσταση. Φυλακίστηκε από τους Γερμανούς, που τον καταδίκασαν σε θάνατο. Μετά τον πόλεμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκες Γερμανών εγκληματιών πολέμου. Τιμήθηκε για τη δράση του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από Ελληνες και Βρετανούς. Φύσει ριζοσπάστης και φιλελεύθερος, υπερασπίστηκε τον παγκόσμιο Νίκο Καζαντζάκη, όταν εκείνος μπήκε στο στόχαστρο. Για την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορούν να γραφτούν τόμοι. Κόμμα Φιλελευθέρων (με το οποίο εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1946) και Ενωση Κέντρου, βασικοί πολιτικοί σταθμοί του. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην Κρήτη, έκανε πάρα πολλά για το νησί. Ως υπουργός Συντονισμού το 1966, συνεργαζόμενος με τους άλλους Κρητικούς πολιτικούς επί κυβερνήσεως Στέφανου Στεφανόπουλου, συγκεκριμένα τον υπουργό Εμπορίου Μανώλη Κοθρή και τον υπουργό Δημοσίων Εργων Κωνσταντίνο Μαρή, διοχέτευσαν κονδύλια στο νησί, ενισχύοντας παράλληλα τις υποδομές του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνελήφθη την 21η Απριλίου 1967 από τους πραξικοπηματίες και το καλοκαίρι του 1968 διέφυγε στο εξωτερικό με περιπετειώδη τρόπο. Το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και το 1980 τοποθετήθηκε από τον Γεώργιο Ράλλη υπουργός Εξωτερικών. 

Βρόμικα χτυπήματα 

Πολλοί θυμούνται τα όσα είπε κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και δη «οργισμένος» ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου 1984 τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας, επικρατώντας με 70 ψήφους έναντι 41 του Κωστή Στεφανόπουλου. Αρχιζε μια εποχή επικών μαχών στη Βουλή, στο δρόμο και στα καφενεία. Ο επικεφαλής της Αλλαγής αντέδρασε έτσι, καθώς διαισθανόταν τι τον περίμενε. Και άρχισε εκ μέρους του παρακράτους του ΠΑΣΟΚ ο βρόμικος πόλεμος εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα πρόσωπα ανέλαβαν να τον σπιλώσουν, σε μια εποχή μάλιστα που την ενημέρωση ήλεγχε η κυβέρνηση. Το παρασιτικό καθεστώς της Αλλαγής, πνιγμένο στα φοβερά σκάνδαλά του που έπνεε τα λοίσθια, απλά προσπαθούσε να καθυστερήσει το αναπόφευκτο: την ήττα του, που ήρθε το 1990 και το Ειδικό Δικαστήριο. Μέχρι το 2017, όταν απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρενέβαινε διαρκώς. Ηταν παντρεμένος από το 1953 με τη Μαρίκα Μητσοτάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: την Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Αικατερίνη και τον Κυριάκο.