Το Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ανακαινίστηκε προ μερικών ετών, φέρει από τον Μάιο του 2023 το όνομα του Μιλτιάδη Eβερτ. «Ο Εβερτ ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων. Του δήμου που, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι τον οφείλουμε στον Εβερτ», είχε πει τότε ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Και πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος ανέπτυξε νέες δράσεις σε θέματα αθλητισμού και νεολαίας, δημιουργώντας δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη την Αθήνα, ανέπτυξε δίκτυο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, διεκδίκησε μεγάλο αριθμό κοινοχρήστων χώρων, δημιούργησε νέους χώρους πολιτισμού, όπως το Γκάζι και το Πιλοποιείο Πουλόπουλου, καθιέρωσε την Ελεύθερη Ραδιοφωνία και, το κυριότερο, προσάρμοσε τα οικονομικά μεγέθη και τις υπηρεσίες του δήμου της πρωτεύουσας στις ανάγκες του 21ου αιώνα... Τιμούμε τον πρωτοπόρο που με το πείσμα και την επιμονή του άνοιγε πάντοτε νέους δρόμους. Οχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης, φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης, της οποίας ηγήθηκε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Μαχητικός αλλά και συνθετικός. Πάντοτε πιστός στις ιδρυτικές παρακαταθήκες της Νέας Δημοκρατίας, στο όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή και σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης».
Είναι και ο εμβληματικός «Δρομέας» μπροστά στο Χίλτον, το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, έργο που επίσης μας θυμίζει τις ημέρες του αείμνηστου πολιτικού. Ο «λαϊκοδεξιός» Μιλτιάδης Εβερτ ήταν μάλιστα ένας εκ της τριανδρίας που σηματοδότησε με τις νίκες της στις δημοτικές εκλογές του 1986 την αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ και άνοιξε το δρόμο για την πρωθυπουργία στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο Μιλτιάδης Εβερτ στην Αθήνα λοιπόν, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στον Πειραιά και ο Σωτήρης Κούβελας στη Θεσσαλονίκη νίκησαν τότε εμφατικά και έδωσαν αμέσως μετά με επιτυχία τη μάχη για την ελεύθερη ραδιοφωνία, έχοντας απέναντί τους τα ΜΑΤ του Νίκωνα Αρκουδέα. Αλλωστε, «εκπομπή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα». Ολοι θυμόμαστε...
Το μονοπώλιο στην ενημέρωση έσπαγε και μια νέα εποχή ξημέρωνε τότε για τη Δημοκρατία και τον Τύπο. Και ο Μιλτιάδης Εβερτ ήταν πάντα μπροστά, δίνοντας αγώνες, όπως ήξερε να κάνει από τη δεκαετία του 1950, από τις γραμμές της ΕΡΕΝ, της οποίας ηγήθηκε. Δεν ήταν απ’ αυτούς που κάνουν πίσω ο «μπουλντόζας». Η χούντα τού απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα, προσπαθώντας να περιορίσει τη δράση του.
Ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του τον Φεβρουάριο του 2011, όταν έγινε γνωστό ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ απεβίωσε. «Ο Μιλτιάδης Εβερτ αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Την πορεία του κατηύθυναν πάντοτε η αίσθηση του δημοσίου καθήκοντος και η εθνική χρησιμότητα. Δυναμικός και αποτελεσματικός, με όραμα για τον τόπο, σφράγισε με την πολιτική του τον δημόσιο βίο της χώρας», είχε δηλώσει ο τότε αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Χωρίς τον Εβερτ δεν θα υπήρχε ο καραμανλισμός ως κυρίαρχη τάση στη Νέα Δημοκρατία», είπε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα». «Είχε βιωματική σχέση με τις ιδέες του και τη δράση του... Τον επηρέασαν καθοριστικά η επιβολή της δικτατορίας, ο μεταπολιτευτικός καραμανλισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πεδίο εξουσίας και αυτονομίας», είπε από την πλευρά του στην ίδια εφημερίδα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
«Διέσωσε και ανέδειξε τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Ψυρρή και του Θησείου... Ο Μιλτιάδης Εβερτ ήταν εκείνος που διοργάνωσε τις λαοθάλασσες στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο μπαλκόνι, περιστέρια και χειροκροτήματα, αποθέωση. Ο Μιλτιάδης μέσα στο δωμάτιο να αφουγκράζεται τι θέλει ο λαός. Πραγματικά, τον χρειαζόμασταν τον Μιλτιάδη Εβερτ, την ευθύτητα και την υπευθυνότητά του... Ενας νεοδημοκράτης λεβέντης του καιρού μας, αυτός ήταν ο Μιλτιάδης Εβερτ», έγραψε μεταξύ άλλων η Ελένη Μπίστικα το 2011 στην «Καθημερινή».
Η Καρδίτσα και το χαρακίρι
Πολλές οι θύμησες, πάρα πολλές... «Καρδίτσα, Καρδίτσα», η ενθουσιώδης και αυθόρμητη ανταπόδοση του Μιλτιάδη Εβερτ στα συνθήματα υπέρ του από τους νεοδημοκράτες στην πλατεία της θεσσαλικής πόλης, όταν έδινε σθεναρά τη μάχη των εκλογών του 1996. Οι σκληρές τοποθετήσεις του «μπουλντόζα» και αρχηγού τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μετά τα Ιμια ακούγονται ακόμα στα αυτιά μας: «Ενα πράγμα σας μένει... Να παραιτηθείτε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί δεν προκαλούν το Κοινοβούλιο, κάνουν χαρακίρι, κύριε πρωθυπουργέ!», είπε απευθυνόμενος στον Κώστα Σημίτη.
Το χειροφίλημα του «μπουλντόζα» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή χαράχτηκε και αυτό ως μια δυνατή εικόνα στη συλλογική μνήμη. «Καραμανλής ο αναμορφωτής» (Αθήνα, 1983) ήταν ο τίτλος ενός εκ των βιβλίων που έγραψε ο Μιλτιάδης Εβερτ. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1974. Το 1989 παραιτήθηκε από τη δημαρχία και συμμετείχε στις εκλογές. Διετέλεσε υπουργός Προεδρίας, υπουργός Βιομηχανίας και Ενεργείας, υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών. Το 2009 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική.