Με πολύ σκληρές εκφράσεις μίλησε ο Αλέκος Αλαβάνος για τους διαδόχους του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη «επιβάτες της πρώτης θέσης» και αντιπαραβάλλοντας την πορεία του κόμματος με αυτή του Μουσολίνι από τον μαρξισμό στον φασισμό.

Σε συνέντευξη του στο «Βήμα» ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Ανήκω σε εντελώς άλλες αξίες και ιδεώδη. Άλλο ο επιβάτης της τρίτης θέσης και άλλο δύο επιβάτες στο σαλόνι της πρώτης», είπε. 

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κακώς θεωρείται αριστερά και θύμισε την πορεία του Μπενίτο Μουσολίνι από την άκρα αριστερά στον φασισμό. «Ο Μουσολίνι ξεκίνησε ως διευθυντής της μαρξιστικής εφημερίδας της Ιταλίας “Avanti”! Και κατέληξε ιδρυτής και αφεντικό του φασιστικού κινήματος στην πατρίδα του. Και ας ήταν στην αρχή στην ίδια επαναστατική οργάνωση με τον Γκράμσι, ηγέτη και φιλόσοφο του κομμουνιστικού κινήματος. Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα. Δεν πρόκειται λοιπόν κι εδώ για “συνδημιούργημα”. Ο Συνασπισμός, πέρασε στην άλλη όχθη. Παρέμεινε το όνομα, άλλαξε όμως 180 μοίρες η πολιτική του. Ως κυβέρνηση ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που συνέτριψε την εργατική τάξη και τη νέα γενιά. Και πιστεύω ότι κακώς τόσα χρόνια οι δημοσιογράφοι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως "Αριστερά". Πάλι καλά που τώρα αρχίζουν να μιλάνε για “Κέντρο”» είπε. 

Ερωτηθείς για τη Νέα Αριστερά, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο στοιχεία για μια έντιμη εκκίνηση. «Πρώτο, να κάνουν δημόσια και σεμνά μια αναγνώριση και της δικής τους προσωπικής ευθύνης για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, των αγροτών, της νέας γενιάς. Και δεύτερο, να μην αγωνισθούν για τη μοναχική κοινοβουλευτική διάσωση του σχήματός τους, αλλά να προσπαθήσουν για τη συνεργασία με άλλες προοδευτικές αριστερές δυνάμεις, όπως είναι η Πλεύση Ελευθερίας ή το ΜέΡΑ25 και άλλα γόνιμα, έστω και μικρά, εξωκοινοβουλευτικά σχήματα, ώστε σιγά-σιγά να διαλυθεί το νέφος νοσηρότητας που έχει απλώσει πάνω στον προοδευτικό χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ».