Μια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. Σε αυτή μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη, την πολιτική κατάσταση στην χώρα ενώ δηλώνει μετανιωμένος που παρέδωσε το κόμμα στον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έφερε τα μνημόνια έπαψε να είναι αριστερά και άρχισε τη στροφή προς τα δεξιά. Ρίχνοντας τα πρώτα του βέλη στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δικό του μνημόνιο «πήρε τον δρόμο προς την κόλαση, όπως την αντιλαμβάνεται η αριστερά». Από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την δεξιά στροφή και πλέον, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έχουμε τρία κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με περίπου ίδια πολιτική. Ωστόσο τα βέλη του για τον Αλέξη Τσίπρα δεν σταμάτησαν στη ψήφιση του μνημονίου. Ο ίδιος, χωρίς να θέλει να κατονομάσει τον πρώην πρωθυπουργό, δήλωσε μετανιωμένος που έδωσε το κόμμα στη νέα γενιά: «Ένα από τα λάθη μου είναι ότι ήθελα να γίνει μια ριζοσπαστική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ήταν ενσωματωμένος σε παραδοσιακές παραλυτικές αρχές και είπα, ας τολμήσουμε να βάλουμε τη νέα γενιά. Δεν θέλω να το προσωποποιήσω. Θέλω να πω ότι η προσπάθεια μου αυτή, να έχει το πάνω χέρι η νέα γενιά, δεν απέδωσε».

Άλλο Κασσελάκης, άλλο αριστερά

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει σχεδόν απαξιωτικά ότι δεν ασχολείται μαζί του: «Δεν ασχολούμαι με τον Κασσελάκη, μιλάμε για την Αριστερά», εννοώντας ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά. Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει πραγματικά ένα αριστερό κόμμα σήμερα στην Ελλάδα, απάντησε το ΚΚΕ αλλά ενδεχομένως και η Νέα Αριστερά. Για την τελευταία υποστήριξε ότι αποτελείται από νέα παιδιά που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αφού κάνουν την αυτοκριτική τους, πρέπει να αναζητήσουν ευρύτερες συνεργασίες. Όχι όμως με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να αναζητήσουν το παράδειγμα της Χιλής, όπου εκλέχθηκε ένας νεαρός ριζοσπάστης αριστερός, κατόπιν συμμαχιών με πολλές μικρές κοινωνικές ομάδες.


Ο Αλέκος Αλαβάνος μεταξύ άλλων αναγνώρισε ότι έγινε μια μεγάλη πρόοδος στην ψηφιοποίηση της χώρας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη ενώ δήλωσε ότι η εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η ήττα της αριστεράς. Παράλληλα ο ίδιος θεωρεί ότι η επικράτηση Μητσοτάκη οφείλεται στο γεγονός ότι απέναντι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός αντίπαλος αλλά ούτε κάποιο ισχυρό πολιτικό αφήγημα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών. Δηλώνει μάλιστα γεμάτο νόημα για την αντιπολίτευση: «Ποια μεγάλη προσωπικότητα έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Πες μου ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που είναι καλό για τους φοιτητές, για τους φτωχούς, για τα παιδιά που ωθούνται στη βία; (..) Βλέπεις κάτι διαφορετικό; Ίσα ίσα φτάνεις και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή το γάμο των ομόφυλων που πρέπει να το αποδεχθεί κάθε σύγχρονος άνθρωπος. Ε, λοιπόν περιμέναμε εμείς ότι θα γίνει αυτό από τη δεξιά; Δεν το περιμέναμε. (...) Τώρα όμως δεν έχει να σου δώσει αν είσαι δεξιός, το ΠΑΣΟΚ ας πούμε, ένα πρόγραμμα για να σε πείσει να το ψηφίσεις. Γι αυτό οι πολίτες είναι λίγο αδιάφοροι, πάνε με την κεντρική, τη μεγάλη πολιτική δύναμη που είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν θα μείνει για πάντα αυτό. (...) Σίγουρα δεν μπορείς να κατηγορήσεις την Νέα Δημοκρατία ότι είναι ένα είδος λαθρεπιβάτη της εξουσίας, απλά καταλαβαίνεις ότι δεν έχει αντιπάλους».