«Η Αριστερά υπέστη βαρύτατο -και μέχρι σήμερα αθεράπευτο- πλήγμα» υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Αλέκος Αλαβάνος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Παρέα των Τριών Μνημονίων. Δεν φταίνε όμως όλα τα μέλη του. Είναι πολλοί, πάρα πολλοί και πολλές που έχουν παρασυρθεί από την ηγεσία τους. Ας σκεφθούν νηφάλια, ας μελετήσουν, ας μιλήσουν με έντιμα στοιχεία άλλων αριστερών κινήσεων. Κυρίως ας κατανοήσουν τη βαθιά ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της πατρίδας μας.

Το ΚΚΕ παραμένει μια τίμια σταθερή αριστερή δύναμη, η εμμονή του όμως σε παραδοσιακές αντιλήψεις δυσκολεύει τη διεύρυνση της επιρροής του» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, μιλώντας στο «Βήμα».

Αναφερόμενος στο «δαχτυλίδι» που έδωσε στον Τσίπρα, ο Αλ. Αλαβάνος σημειώνει:

«Να δεχθώ το δικό μου μέρος ευθύνης, με μια βεβιασμένη, επιπόλαιη κίνηση, για μια νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη δεκαετία. Μέσα σε δύο μήνες το είχα κατανοήσει, αλλά ήταν αργά πια. Τώρα να επιστρέψουμε στο παρελθόν μόνο σε μυθιστορήματα και κινηματογραφικά έργα γίνεται.

Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι πολλά νέας ηλικίας μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι έντιμα θεωρούν σημαντική την ειλικρίνεια, δεν φοβούνται την παραδοχή των λαθών τους, αγαπούν την Αριστερά και τις ιδέες της. Ας κάνουν λοιπόν το βήμα και ας αλλάξουν σκάφος».