Ο Γιώργος Σουφλιάς ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που το 1974 όρθωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν τη μάχη για την εμπέδωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Και ήταν το 2009 όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική. O Σαρακατσάνος πολιτικός είχε επιμείνει για πρόωρες εκλογές, που έστειλαν όμως τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μάλιστα, άφησε τη βουλευτική έδρα του...
«H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα... Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής. Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας. Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών –όπως έχω δηλώσει δημόσια–, όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν –και δεν την αλλάζω– ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το εθνικό... Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004. Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων. Σημειωτέον ότι από το 2004 και μετά ο Γιώργος Σουφλιάς εκλεγόταν διά του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία το 1974, στη Λάρισα και επανεξελέγη το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών (κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη), υπουργός Εθνικής Οικονομίας (κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη), υπουργός Οικονομικών (οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα), υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Παιδείας (κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή).
Τον Νοέμβριο του 1981 υπέγραψε μαζί με τον Ιωάννη Παλαιοκρασσά και άλλους βουλευτές την πρόταση υποψηφιότητας του Ιωάννη Μπούτου για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αμέσως μετά τις εκλογές του 1985 ανέλαβε συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματός της. Στο Β΄ Συνέδριο της παράταξης το 1986, μιλώντας για το προγραμματικό πλαίσιο είπε, όπως κατέγραψε ο Αγγελος Μπρατάκος, ότι βασική κατεύθυνση για την κατάρτισή του ήταν «η κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών, η κοινωνική συνοχή, η αναβάθμιση της πολιτικής ζωής, η οικονομική ανάκαμψη και η ανάπτυξη των επιμέρους τομέων. Βασικές αρχές που το διατρέχουν είναι η διασφάλιση της ελεύθερης δημιουργικής δράσης και έκφρασης των πολιτών, η κατοχύρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που είναι προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και η σαφής θέση ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά προϋπόθεση και μέσο κοινωνικής προόδου. Επίκεντρο της ανάπτυξης είναι ο άνθρωπος».
Συνεργάστηκε στενά με τον Μιλτιάδη Εβερτ και μαζί με τον Σταύρο Δήμα, τον Στέφανο Μάνο και ομάδα επιστημόνων συνέταξαν το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1995. Το 1996 και το 1997 (Δ΄ Συνέδριο) ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Διαγράφηκε το 1998 και επανήλθε στην παράταξη το 2001.
Σφραγίδα στο ΠΕΧΩΔΕ
Ο Γιώργος Σουφλιάς άφησε πίσω του ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τεράστιο έργο. Τον Απρίλιο του 2017, με δήλωσή του εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση του τμήματος Τεμπών και Πλαταμώνος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης: «Επιτέλους η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη αποκτά έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Αυτό το έργο ανήκει στο πρόγραμμα πέντε μεγάλων οδικών αξόνων που ξεκινήσαμε την περίοδο 2004-2009, με τίτλο "Δρόμοι Ανάπτυξης". Αυτοί οι πέντε οδικοί άξονες μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και κυρώθηκαν οι συμβάσεις στη Βουλή το 2007 από μεγάλη πλειοψηφία. Το 2008 άρχισε η κατασκευή τους με ταχύ ρυθμό και, σύμφωνα με τη σύμβαση, έγινε πλήθος απαλλοτριώσεων, χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της επίταξης, όπως προέβλεπε η σύμβαση... Το ένα μετά το άλλο τα σπουδαία αυτά έργα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αύξησε τη συμμετοχή της ειδικά για τα έργα αυτά σε περίπου 90%, ολοκληρώνονται και αλλάζουν την εικόνα της πατρίδας μας. Σε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, τους αξίζει η αναγνώριση της προσφοράς τους... Επιτρέψτε μου, τέλος, να σημειώσω ότι είναι μεγάλη ικανοποίηση στη ζωή ενός ανθρώπου το να βλέπει να ολοκληρώνεται ένα έργο στο οποίο έχει βάλει τη σφραγίδα του».