«Δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε. Οχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ…». Αυτό είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη της εσωκομματικής εκλογικής νίκης του Στέφανου Κασσελάκη και της ανάδειξής του σε πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως είναι από τις λίγες προβλέψεις του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ακόμη φορά, βρίσκεται σε περιδίνηση που και πάλι οφείλεται σε χειρισμούς, πράξεις και παραλείψεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας, που κατείχε από τις εκλογές του 2023 και μετά, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Βουλευτές, επώνυμοι –μέσω διαδικτύου–, υποστηρικτές και τρολ μπήκαν στο παιχνίδι δημιουργώντας σκηνικό εσωκομματικού πολέμου, αφού ξεκίνησαν να ασκούν πιέσεις προς τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου προκειμένου να παραιτηθούν της αποδοχής της βουλευτικής έδρας που θα μείνει κενή μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου.

Όλοι; Οχι. Αρκεί να παραιτηθούν αυτοί που προηγούνται του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσει κοινοβουλευτική υπόσταση. Διότι αυτό επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, για πολλούς λόγους άμεσα συνδεδεμένους με τις εξελίξεις στο κόμμα του. Εξελίξεις απρόβλεπτες με κυρίαρχο το στοιχείο μιας, ακόμη πιο ηχηρής, νέας διάσπασης στον δρόμο για το Συνέδριο του Οκτωβρίου ή με αφορμή το ίδιο το Συνέδριο.

Και τα περί αδιαμεσολάβητης σχέσης, μάχης μέσα στην κοινωνία και όλα αυτά που έλεγε προτού εκλεγεί και κυρίως αφού εξελέγη πρόεδρος, περσινά ξινά σταφύλια που θα έλεγε γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιαμεσολάβητη σχέση και επαφή έφερε ένα 14% στις ευρωεκλογές. Και όχι μόνο αυτό. Στις περιοδείες του ο Στέφανος Κασσελάκης διαπίστωσε ότι οι πολίτες αδιαφορούν. Και ακόμη περισσότερο ότι αδιαφορούν οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό έχει επιλέξει ως μέσο αδιαμεσολάβητης σχέσης και επαφής το X (πρώην twitter) αν και γνωρίζει, όπως και οι συνεργάτες του, ότι δεν αποτελεί μέσο πρόσβασης στον γενικό πληθυσμό. Καθώς και ότι η ανακύκλωση και αναπαραγωγή μέσω τρολ και ανύπαρκτων λογαριασμών δεν διαμορφώνει κλίμα πια. Ο ίδιος συνεχίζει στο πλαίσιο της προσπάθειας να παραμείνει στο προσκήνιο. Τσακώνεται με υπουργούς της κυβέρνησης και εγκαλεί τον πρωθυπουργό ή απειλεί τη Δικαιοσύνη την οποία αμφισβητεί ανοιχτά ως θεσμό.

«Δεν θέλω ούτε μία στο εκατομμύριο ούτε ο κ. Ηλιόπουλος, ούτε η κυρία Ακρίτα, ούτε ο κ. Αποστολάκης να παραιτηθούν της θέσης τους. Οι μάχες δίνονται στην κοινωνία. Θα πηγαίνω, θα συνεργάζομαι με τους βουλευτές συχνά, αλλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έρχεται μαζί μου, έξω στην κοινωνία», δήλωνε ο Στέφανος Κασσελάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα του, βουλευτές φανατικοί υποστηρικτές του, επώνυμοι του Διαδικτύου και ανώνυμα τρολ λένε άλλα. Και ο ίδιος δεν τα διαψεύδει. Τι λένε; Μα ότι πρέπει να μπει στη Βουλή ο αρχηγός. Να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό. Γιατί; Διότι αίφνης ανακάλυψαν πως στη Βουλή παράγεται πολιτική. Και διότι δεν επιθυμούν την εκπροσώπηση από τον Σωκράτη Φάμελλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν δεν καταστεί εφικτό το ρεσάλτο Κασσελάκη, θα φύγει από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο πως στις επόμενες 17 ημέρες –μέχρι να ανοίξει δηλαδή η Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια– θα ακούσουμε, θα δούμε και θα διαβάσουμε πολλά. Διότι για να ανακοινωθεί η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου και να αποδεχθεί ή να παραιτηθεί και η Πόπη Τσαπανίδου, καθώς και όλοι όσοι ακολουθούν μέχρι τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να είναι ανοιχτή η Βουλή.

Ετσι οι… οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, εντός και κυρίως εκτός Βουλής, έχουν το περιθώριο να πιέσουν τους επιλαχόντες. Για 17 ημέρες θα βρεθούν, όσοι δεν προεξοφλήσουν την αποχώρηση υπέρ Κασσελάκη, μπροστά στο φαινόμενο που έχουν βρεθεί όσοι τα τελευταία χρόνια δεν συμπορεύθηκαν με τις θέσεις των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, του νυν και του πρώην. Θα αντιμετωπίσουν δηλαδή αυτούς που οι ίδιοι εξέθρεψαν ρίχνοντας για πάνω από μια δεκαετία «αίμα στην πολιτική αρένα». Ήδη άλλωστε ξεκίνησαν…

Τώρα το γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να μπει στη Βουλή. Αφενός για να αποδείξει ότι είναι πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη –άλλη εμμονή και αυτή– αλλά και για ν’ αντιμετωπίσει τους 87 του Αλέξη Τσίπρα και κυρίως τον Παύλο Πολάκη, που εμφανίζεται να προειδοποιεί με ξεκαθάρισμα λογαριασμών τους… πάντες. Εμμέσως και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Όντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο. Δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε, παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να παράγουν, αντί για πολιτική, σενάρια για επιθεωρήσεις σε θερινά αναψυκτήρια και ν’ απασχολούν την επικαιρότητα για τις μεταξύ τους κόντρες εν αναμονή μιας διαδικασίας νέας διάσπασης που ίσως λάβει τη μορφή ολοκληρωτικού ξεκαθαρίσματος με πολιτικές ανακατατάξεις ακόμη και στη γεωγραφία της Βουλής…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»