Την ώρα που σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός καθώς και δεκάδες εθελοντές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Αττική και την ώρα που οι πυρομετεωρολόγοι καταγράφουν τις συνθήκες που συνέβαλαν στο να καταστεί ανεξέλεγκτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακάλυψαν θέμα για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

Αναμενόμενο θα πει κανείς. Ναι, αναμενόμενο αν ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι λόγοι και οι αφορμές που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση. Εδώ είχαν επιχειρήσει να εγείρουν ζήτημα για την… πανδημία μιλώντας για κυβερνητικές ευθύνες, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δυνατότητα παραγωγής και προμήθειας εμβολίων, στην πυρκαγιά θα κολλούσαν;

Το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι πως όλο το σκηνικό, όλο το αφήγημα έχει να κάνει με τη δημιουργία συνθηκών αγανάκτησης. Τη δημιουργία δηλαδή αντικυβερνητικού κλίματος στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που έχει κατ’ επανάληψη επιχειρηθεί το 2015, με άξονα πάντα την αγανάκτηση που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του, έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. Από το σημείο αυτό και μετά ανέλαβαν τα τρολ του Διαδικτύου. Τα τρολ που έχουν ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία, από την Κυριακή το απόγευμα, έστησαν στην κυριολεξία πάρτι απόδοσης ευθυνών προσωπικά στον πρωθυπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση.

Με έναν συνδυασμό fake news και πραγματικών γεγονότων, όπως οι καταστρεπτικές συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που χτύπησε και πάλι την Αττική, ακουμπώντας ήδη τον αστικό ιστό της.

Τα ίδια τρολ, οι ίδιοι διαχειριστές λογαριασμών που στην τραγωδία στο Μάτι εκθείαζαν το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αναπαράγοντας ταυτόχρονα και τις θεωρίες των τότε αρμόδιων υπουργών για δήθεν σχέδιο αποδόμησης μέσω των πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει, τώρα επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης εμφανίζοντας τη σημερινή κυβέρνηση αδύναμη ως προς την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων.

Τι και αν οι ειδικοί επισημαίνουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες η πυρκαγιά έγινε ανεξέλεγκτη. Τι και αν οι πυροσβέστες δίνουν μια άνιση μάχη με όλες τις δυνάμεις τους κι αν έχουν πέσει πάνω στην προσπάθεια κατάσβεσης. Τι κι αν τα καιρικά φαινόμενα, με την παρατεταμένη ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, έχουν μετατρέψει τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις σε ένα τεράστιο προσάναμμα. Τι κι αν σε όλον τον κόσμο η κατάσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες, τις καιρικές μεταβολές και την κλιματική κρίση προκαλούν τρόμο. Στην Ελλάδα φταίει η κυβέρνηση. Και όχι απλά φταίει. Το Διαδίκτυο και τα τρολ έχουν αναλάβει το έργο της αποδόμησης με τρόπο που παραπέμπει σε ακραία προπαγάνδα.

Ουδείς βέβαια μπορεί να πει πως δεν υπάρχουν ευθύνες. Ούτε και να αποσαφηνίσει σε αυτήν τη φάση αν ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε έγκαιρα. Εν τούτοις, οι συνθήκες είναι ακραίες. Αποτελεί αυτό δικαιολογία; Σε παλαιότερες περιόδους ίσως όχι. Σήμερα όμως πρέπει να συνυπολογιστούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που μετατρέπουν μια πυρκαγιά σε ανείπωτη καταστροφή.

Το σίγουρο είναι πως όταν τα κόμματα συντηρούν αυτήν τη διαδικασία αποσταθεροποίησης, τότε γίνεται προβληματικό. Διότι όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παίζουν με προειδοποιήσεις και όταν άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, θέτουν θέμα παραίτησης της κυβέρνησης, τότε εγείρονται ερωτήματα. Αφενός ως προς την προσπάθεια συμψηφισμού με την τραγωδία στο Μάτι, την οποία αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται μέσα από την ένταση των αναρτήσεων των τρολ, αδιαφορώντας για το πώς θα γίνει αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς έχει αντιμετωπιστεί η εφαρμογή του 112 καθώς και οι εκκενώσεις σε προηγούμενες πυρκαγιές. Αφετέρου ως προς τι θα έπρατταν ως κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το παρελθόν δεν δικαιολογεί την ένταση. Επίσης, οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με «θα» αλλά με σχέδιο, που όμως πολλές φορές, επί του πεδίου, καθίσταται δύσκολη η εφαρμογή. Απαιτείται δηλαδή αναπροσαρμογή με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ακραίες. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην υπό εξέλιξη πυρκαγιά ο άνεμος άλλαζε διαρκώς κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να αδυνατούν να στήσουν ανάχωμα. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επίσης αδυνατούν να πλήξουν με ακρίβεια και οι ισχυροί άνεμοι οδηγούν τη φωτιά σε όλες τις κατευθύνσεις βρίσκοντας παντού καύσιμη ύλη.

Δεν γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί ο κρατικός μηχανισμός και η αντίδρασή του. Ομως το να επιχειρεί κανείς να ασκήσει αντιπολίτευση την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση άνευ προηγουμένου –αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των πυροσβεστών, των πυροσβεστικών μέσων και όλων όσοι συνδράμουν στην προσπάθεια– προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις και σίγουρα δεν δίνει «πόντους» σε όποιον επενδύει σε αυτήν την πρακτική.

Και κάτι ακόμη: η χώρα ζει εδώ και τέσσερις μήνες πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Ο δε μηχανισμός έχει καταπονηθεί από τις εκατοντάδες φωτιές που έχουν ξεσπάσει ανά τη χώρα και έχουν αντιμετωπιστεί στην πλειονότητά τους. Προς το παρόν ας αρκεστούμε στο γεγονός πως, παρά την ανείπωτη καταστροφή, δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές...

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»