Ένα καρφί προς τον Στέφανο Κασσελάκη επεφύλασσε για το τέλος της ομιλίας του, στο Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε «έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο και κρίσης εκπροσώπησης αλλά και απαξίωσης της ίδιας της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «πρέπει να μιλήσουμε ξανά και να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους, τον κόσμο, με οράματα, με ιδέες, με αξίες. Εγώ δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου κάτι παραπάνω, γιατί τα έχω ζήσει όλα πολύ νέος. Αλλά θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής, μέσα από ένα ινστιτούτο που φτιάχνω με πολύ στενούς μου συνεργάτες και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο». Η αιχμή είναι διπλή: αφενός αναφέρεται στην αγαπημένη συνήθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει συνεχώς βίντεο στο Tik Tok, ενώ αφετέρου λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους και τον κόσμο γενικότερα, με οράματα, ιδέες και αξίες! Μάλιστα, προσθέτει ότι αυτός ο σημαντικός ρόλος του ιδεολογικού «ινστρούχτορα» πέφτει σε εκείνον, τον οποίον προσβλέπει να εκπληρώσει μέσα από το ινστιτούτο που φτιάχνει. Μια μικρή λεπτομέρεια, κύριε Τσίπρα: το Τικ Τοκ δεν είναι καν πολιτική, είναι αυστηρά και μόνον επικοινωνία.

Ενδιαφέρον όμως έχει η χρήση ορισμένων φράσεων και λέξεων που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το σημείο της συνέντευξής του, καθώς προσπαθεί να ταυτίσει νοηματικά το ευτράπελο που έγινε, με τη γνωστή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε ένα αεροπλάνο, να κρατά ένα έγγραφο με τίτλο «Rebranding Alexis Tsipras», με τα γνωστά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας λέει στον δημοσιογράφο ότι «έχετε την έξαψη αυτού που νομίζει ότι υποκλέπτει κάτι κρυφό», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει στο ίδιο θέμα ότι «δεν είναι λοιπόν κάτι φοβερό αυτό το οποίο ανακαλύψανε οι "ωτακουστές" μου». Η προσπάθεια της νοηματικής ταύτισης με τα γνωστά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τόσο άτσαλα, που κάνει τον ακροατή να αναρωτιέται αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι εντελώς ατζαμής πολιτικά, ή αν χρειάζεται να αγοράσει κάποιο ετυμολογικό λεξικό. «Ωτακουστές» και «υποκλοπή» η διαρροή μιας φωτογραφίας μέσα σε αεροπλάνο; Στην καλύτερη περίπτωση, είναι τεχνολογικός αναλφαβητισμός, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να ξέρει πώς ακριβώς λειτουργεί το zoom των καμερών των κινητών τηλεφώνων και να προστατεύει καλύτερα τα προσωπικά του έγγραφα.  

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Απόστολος Μαγγιριάδης: «Τι ακριβώς σχεδιάζετε με το ινστιτούτο το οποίο είναι υπό διαμόρφωση; Πόσο συχνά θεωρείτε ότι πρέπει να παρεμβαίνει ένας πρώην πρωθυπουργός στον δημόσιο διάλογο και τι ακριβώς σημαίνει το "rebranding Alexis Tsipras";»

Αλέξης Τσίπρας: «Ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον κυρίως διότι -σας καταλαβαίνω τώρα- έχετε μια έξαψη, έχετε την έξαψη αυτού που νομίζει ότι υποκλέπτει κάτι κρυφό. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν ήταν κάτι κρυφό, δεν θα το είχα φόρα-παρτίδα. Οπότε δεν έχω τίποτα να κρύψω. Έχω παραιτηθεί από την - είναι προφανές. Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, άρα παραιτήθηκα από αυτό που για δεκαπέντε χρόνια έκανα σε πολύ έντονους ρυθμούς, στην πρώτη γραμμή. Σας διαβεβαιώνω, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο - και σε προσωπικό επίπεδο, γιατί έχει πολλή τοξικότητα και πολύ μεγάλη φθορά και πολύ μεγάλη πίεση και πολύ μεγάλο άγχος. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική όμως. Είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μια παρακαταθήκη πίσω μας σημαντική, στην οποία πρέπει να αναστοχαστούμε συλλογικά και προσωπικά. Και να δω αυτοκριτικά στιγμές αυτής της περιόδου. Αλλά και να εξηγήσω νηφάλια, κάποιες στιγμές οι οποίες στον δημόσιο διάλογο δεν εξηγήθηκαν ορθά ή παρερμηνεύθηκαν. Και σε κάθε περίπτωση να παρεμβαίνω -μέσα σε αυτό που στο πρώτο ερώτημά σας απάντησα, ότι θεωρώ ότι είναι το κρίσιμο θέμα για την κεντροαριστερά σήμερα- δηλαδή η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής. Ξέρετε, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο και κρίσης εκπροσώπησης αλλά και απαξίωσης της ίδιας της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική. Πρέπει να μιλήσουμε ξανά και να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους, τον κόσμο, με οράματα, με ιδέες, με αξίες. Εγώ δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου κάτι παραπάνω, γιατί τα έχω ζήσει όλα πολύ νέος. Αλλά θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής, μέσα από ένα ινστιτούτο που φτιάχνω με πολύ στενούς μου συνεργάτες -παλαιούς και νέους- και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο. Με αυτήν την έννοια, όταν θέλεις να διοργανώνεις συνέδρια όπως καλή ώρα σαν αυτό εδώ -δεν θα σας φτάσουμε ποτέ βέβαια, δεν θα γίνουμε σαν το Delphi Forum- αλλά συνέδρια που θα έχουν ένα πολιτικό πρόσημο, με διεθνείς προσωπικότητες, ή να συμμετέχεις σε συνέδρια στο εξωτερικό, να ανταλλάσσεις ιδέες. Αυτό χρειάζεται να έχεις και μια υποστήριξη από ανθρώπους που είναι επαγγελματίες της πολιτικής των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας, σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι λοιπόν κάτι φοβερό αυτό το οποίο ανακαλύψανε οι "ωτακουστές" μου (σ.σ.: αναφέρεται στη φωτογραφία που διέρρευσε, με τον Αλέξη Τσίπρα μέσα σε αεροπλάνο να κρατά ένα έγγραφο το οποίο τιτλοφορούνταν "rebranding Alexis Tsipras")».