Ενας κορυφαίος Ελληνας πολιτικός έλεγε ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται». Αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αστερισμό των πρώτων, με έναν Στέφανο Κασσελάκη που νομίζει ότι είναι παντοδύναμος στον συγκεκριμένο χώρο. Ομως, οι σκεπτόμενοι της Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο «χρήσιμος της... ώρας» που αναμένει την προδιαγεγραμμένη μοίρα του.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Χωρίς την παραμικρή εμπειρία στην πολιτική, ο Στέφανος Κασσελάκης νομίζει ότι μπορεί να είναι ολοκληρωτικός πρωταγωνιστής εις βάρος προσωπικοτήτων που πέρασαν κατά το παρελθόν από το κόμμα, το οποίο, παρά τη μικρή δύναμή του πλέον, είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Κυρίαρχο ρόλο στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια εποχή που τα σημεία έχουν ξεχωριστή σημασία, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος με μια σειρά μελετημένων κινήσεων δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να κινείται προσεκτικά και συγκροτημένα για την επομένη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές, τα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, δεδομένης της πολύ καλής διαπροσωπικής σχέσης που διατηρούν από τη περίοδο κατά την οποία ως πρωθυπουργοί καθιέρωσαν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και προώθησαν τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κρατών του Νότου, ενώ παράλληλα είχαν συνεργαστεί πολύ στενά στο πλαίσιο των Συνόδων των Ευρωσοσιαλιστών (PES).

Πολιτικά μηνύματα

Ομως, τα μηνύματα της συνάντησης Τσίπρα-Τζεντιλόνι έφτασαν στο «πολακικό σύστημα» Κασσελάκη της Κουμουνδούρου σχεδόν αμέσως. Χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας είχε συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκης, όπου ενστερνίστηκε τα όσα ακούστηκαν για τη σημερινή Ελλάδα υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιτυγχάνει «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» με «σταθερή προσήλωση στη δημοσιονομική υπευθυνότητα». Αυτό το γεγονός των δύο συναντήσεων από μόνο του στέλνει τα δικά του πολιτικά μηνύματα.

Η καθοριστική και ρηξικέλευθη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε ίσως την πιο ηχηρή παρουσία και παρέμβαση που έχει κάνει ποτέ πρώην πρόεδρος στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος. Τα ταξίδια και οι επαφές του κατά τους προηγούμενους μήνες, σε συνδυασμό με τις δημόσιες συναντήσεις που είχε με πολλούς ηγέτες και πολιτικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, των Ευρωσοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γενικότερα, κάθε άλλο παρά έναν πολιτικό σε αδράνεια δείχνουν. Ειδικά όταν όλα αυτά έρχονται να συμπληρωθούν με μια δημόσια παρέμβαση για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν από τη συνεδριακή διαδικασία...

Τα σχόλια τα οποία ακούγονται το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την άποψη ότι ο πολιτικός χάρτης στην κεντροαριστερή πολυκατοικία αναδιαμορφώνεται, αποτελούν τη βάση για ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι όλο το πολιτικό σύστημα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Η νέα κίνηση του Αλέξη Τσίπρα –με τη μορφή ενός προσωπικού πολιτικού κέντρου– θα παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε μια ειδική εκδήλωση παρουσία των περισσότερων κύριων εκπροσώπων, πολιτικών εκφραστών, πρώην προέδρων και πρωθυπουργών απ’ όλα τα κόμματα και τους χώρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Η ατζέντα, λίγο καιρό πριν τις ευρωεκλογές, θα στρέφεται στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στο ότι πρέπει να υπάρξει μια σύμπραξη απέναντι στην κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Κεντροαριστερά στη «γηραιά ήπειρο», στην ενδεχόμενη εκλογική επέλαση της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και στα κοινά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα και από την παρατεταμένη πολεμική κρίση στην Ουκρανία.

Ζει τον... μύθο του

Στο μεταξύ, ζώντας τον... μύθο του, ο Στέφανος Κασσελάκης, παρουσιάζοντας τους πρώτους ευρωβουλευτές του κόμματος στη Νέα Ιωνία, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τροχιά... πρωτιάς, καθώς εκτίμησε πως με τη στήριξη των πολιτών μπορεί «να βγει πρώτο κόμμα» στις ευρωεκλογές, θέτοντας τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά. Μεταξύ των είκοσι πρώτων υποψηφίων είναι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς και ο καθηγητής και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκά θέματα Νίκος Φαραντούρης.

Πάντως ο προβληματισμός με τον οποίον αντιμετωπίζουν το lifestyle του προέδρου σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής Αριστεράς δείχνουν ότι ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι... πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες θα ανοίξει οριστικά τον «ασκό του Αιόλου» και θα καταστήσει τον Κασσελάκη αρχηγό με ημερομηνία λήξης...