Μεταξύ παλινωδιών, χασμωδιών, αντιφάσεων, διακηρύξεων περί αριστερών ταυτοτικών θεμάτων και αχρείαστης έντασης σχετικά με τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως με «τη δική μας ψήφο θα περάσει αν έρθει στη Βουλή». Είναι καινούργιος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιος από τους παλιούς θα έπρεπε να του θυμίσει πως το κόμμα του κυβέρνησε με ένα άλλο κόμμα, τους Ανεξάρτητους Eλληνες, που είχε εντελώς αντίθετη «ταυτότητα».

Κάποιος επίσης έπρεπε να του θυμίσει πως για όλα τα «ταυτοτικά» νομοσχέδια, ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας έβγαινε στη ζητιανιά, γιατί ο συνεταίρος του τον παρατούσε στα κρύα του λουτρού. Τους ένωνε, βέβαια, η εξουσία και το δόγμα Καμμένου «αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει ποτέ».

Και πραγματικά! Χώριζαν για λίγο και μετά συνέχιζαν ακάθεκτοι. Μέχρι τις Πρέσπες, όταν το ζευγάρι τα έσπασε – πλην όμως στην κορυφή, διότι οι περισσότεροι βουλευτές του Καμμένου τον εγκατέλειψαν για άλλες (αριστερές) καρέκλες.

Μέχρι τότε, η Δεδηλωμένη τους ήταν προσχηματική, ευκαιριακή και χάριν της εξουσίας. Τα λεγόμενα «ταυτοτικά» του ΣΥΡΙΖΑ περνούσαν από το Υπουργικό Συμβούλιο –με τον Καμμένο μόνιμο υπουργό Αμυνας και βουλευτές του μόνιμους υπουργούς– και μετά έκανε ο καθένας του κεφαλιού του, με τον Τσίπρα να παρακολουθεί ατάραχος.

Μέσω… Βραζιλίας!

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Νόμος 4356, που θεσμοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν πέρασε «με τη δική τους ψήφο», αλλά με την ψήφο βουλευτών από τα υπόλοιπα κόμματα. Από τους ΑΝΕΛ μόνο τρεις υπερψήφισαν και όλοι οι υπόλοιποι καταψήφισαν. Ειδικά ο κ. Καμμένος, ο άνθρωπος που κρατούσε τον Τσίπρα στην εξουσία, απουσίασε.

Τον Οκτώβριο του 2017, ο Νόμος 4491 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους (148) και οπωσδήποτε όχι «με την ψήφο τους». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία αρνητική ψήφος και δύο απουσίες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν μόνο ένα «Ναι», ένα «Παρών», αλλά και πέντε «Οχι». Και ο κ. Καμμένος έφυγε ταξίδι για τη… Βραζιλία!

Τον Μάιο του 2018, ο Νόμος 4538 για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε από 136 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο των ΑΝΕΛ. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «Οχι» και εννιά βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (επτά από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο από τους ΑΝΕΛ) απουσίασαν. Ο ένας από τους δύο ήταν ο συγκυβερνήτης κ. Καμμένος. Επομένως, ούτε τότε πέρασε «με την ψήφο τους». Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, οι διαφωνούντες έστειλαν επιστολή στον Τσίπρα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τους θύμισε πως… δεσμεύονται από τις συνεδριακές τους αποφάσεις.

Πλειοψηφία-κουρελού

Στο μεταξύ, οι ΑΝΕΛ καταψήφιζαν και άλλα νομοσχέδια:

-Τον Φεβρουάριο του 2016 καταψήφισαν την τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής.

-Τον Μάρτιο του 2016 ψήφισαν «παρών» στην άρση ασυλίας Σταθάκη.

-Τον Ιούλιο του 2017 καταψήφισαν τον Νόμο 4483 για τα αποτεφρωτήρια νεκρών (που υπερψήφισαν όλα σχεδόν τα κόμματα), με τον εισηγητή τους να υποστηρίζει πως «η αποτέφρωση για εμάς είναι μια βίαιη πράξη, σε αντίθεση με την ταφή που αποτελεί έκφραση του σεβασμού και της προοπτικής της ανθρώπινης συνέχειας. Η ιερότητα της ψυχής βρίσκεται σε συνάρτηση με την ιερότητα του σώματος κατά τη χριστιανική δογματική διδασκαλία». Αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχαν πρόβλημα να κυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόβλημα να κυβερνά (λέμε τώρα) μαζί τους!

-Στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 καταψήφισαν την τροπολογία για την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει. Η Δεδηλωμένη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε εντελώς κουρελιαστεί. Ηταν πια ξεκάθαρο πως δεν επρόκειτο για ένα-δυο μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια de facto κατάργηση της Αρχής της Δεδηλωμένης, ένα διαρκές παιχνίδι μιας αλά καρτ κυβερνητικής πλειοψηφίας, που ήθελε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και βασιζόταν στις ψήφους των άλλων κομμάτων.

Εκείνη την ημέρα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη) ανακοίνωσαν πως δεν επρόκειτο να ξαναψηφίσουν εάν προηγουμένως δεν είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία.

Ψωμοτύρι και οι αποχές

Οσο για τη συζήτηση περί αποχής, άκου ποιος μιλάει! Στις 31 Ιανουαρίου 2023, από το Ζάππειο όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στο εξής το κόμμα του θα απέχει από το κοινοβουλευτικό έργο, εκβιάζοντας εκλογές για το θέμα των παρακολουθήσεων. Την ίδια μέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την Κύρωση Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Και να ήταν μόνο αυτό! Τον Απρίλιο του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες επειδή διαφωνούσε με την επιστολική ψήφο λόγω των μέτρων κατά του Covid!

Και έφθασαν στο σημείο, στις 20 Μαΐου 2021, να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία για το νόμο της Συνεπιμέλειας, για την οποία οι ίδιοι είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία!

Τέλος, για τα περί κομματικής πειθαρχίας –με τα γνωστά μπρος-πίσω και τη δυσφορία κάποιων– να θυμίσω ότι στις 6 Μαΐου 2019 ο κ. Τσίπρας είχε μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ακριβώς για να εκβιάσει την κομματική πειθαρχία.

«Αν υπάρχει κανείς που διαφωνεί, να σηκωθεί», είπε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του ο κ. Κασσελάκης. Δεν σηκώθηκε κανείς – ούτε ο κ. Πολάκης. Λογικό, αφού «η Αριστερά πολεμάει στα βουνά» και εκείνος συνηθίζει να ποζάρει κάτω από το πορτρέτο του Aρη Βελουχιώτη…