Είναι φανερό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τις διαφωνίες των στελεχών, μεταλλάσει ραγδαία τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μόρφωμα δίχως σαφή πολιτικό προσανατολισμό, σε μια προσπάθεια να μαζέψει «δυσαρεστημένες ψήφους» από παντού. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει στο παιχνίδι και ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτες του Στεφάνου Κασσελάκη εισηγούνται στον νέο πρόεδρο μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον παραμείνει στην ηγεσία, να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα σε αντισυστημικούς ψηφοφόρους τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Μπορεί οι δεξιές στροφές να ενοχλούν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να πάρει το ρίσκο, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα δίχως σκληρές πολιτικές αναφορές. Άλλωστε ο ίδιος αν και δήλωνε μέλος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, υιοθετεί μια ρητορική που μοιάζει με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν και έναν Έλληνα θαυμαστή του Τραμπ και πρώην συνεργάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Καμμένο. Οι πληροφορίες ότι οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί πρόσφατα διότι υφίσταται μια αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ τους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η πρόταση για μια είδους νέα συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο έχει πέσει στο τραπέζι του έβδομου ορόφου της Κουμουνδούρου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δύο στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, οι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης και Βασίλης Κόκκαλης διατηρούν επαφές με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα ο τελευταίος υπήρξε και βουλευτής των ΑΝΕΛ πριν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για την Έλενα Κουντουρά, η οποία θέτει ξανά υποψηφιότητα για την ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αγκάθια


Φυσικά υπάρχουν και δύο μεγάλα αγκάθια σε αυτήν τη πρόταση, τα οποία τα έχουν επισημάνει στον Στέφανο Κασσελάκη. Πρώτον είναι η συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό ότι ο Πάνος Καμμένος έχει κόντρα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είναι αδύνατο να συμβιώσουν και οι δύο στο ίδιο κόμμα. Το δεύτερο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εκφράσει κατά καιρούς θετική γνώμη για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ωστόσο είναι κόκκινο πανί για τον Πάνο Καμμένο. Επομένως υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει το άνοιγμα προς τον Πάνο Καμμένο.

Σε κάθε περίπτωση η εισήγηση στον Στέφανο Κασσελάκη για συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο μετά τις ευρωεκλογές έχει πέσει στο τραπέζι αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Άλλωστε είναι άγνωστες και οι προθέσεις του πρώην υπουργού Άμυνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αλλάζει με γοργούς ρυθμούς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα απολιτικ μόρφωμα χωρίς σαφή προσανατολισμό, με τις πολιτικές θέσεις να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.