Με «πολλά νεύρα» εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, όπου ξεκίνησε με τα γνωστά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ, «συγκάλυψη στα Τέμπη», «παρακολουθήσεις», «Κράτος Δικαίου» και φυσικά την «ανελευθερία του Τύπου». Εκεί ο δημοσιογράφος έκανε το «λάθος» να ρωτήσει την κυρία Τζάκρη αν αισθάνεται ότι ο τύπος υφίσταται χειραγώγηση, ή αν θεωρεί ότι κάποιος τρίτος υποβάλλει στον δημοσιογράφο προτού πάρει συνέντευξη από την κυρία Τζάκρη και τότε άρχισε η επίθεση: «όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειραγωγούνται», «δεν καλύπτονται τα σκάνδαλα», «είμαστε στην θέση 108 της λίστας της «διεθνούς διαφάνειας» (σ.σ. εννοεί την λίστα της ΜΚΟ Reporters sans frontières - RSF, ήτοι «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα») και ούτω καθ' εξής.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει κάποιου είδους τηλεοπτικό αποκλεισμό, η κυρία Τζάκρη είπε ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκλειστεί, γεγονός που πλήττει άμεσα το ίδιο το αφήγημα. Όταν οι εκπρόσωποι του οποιουδήποτε κόμματος, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε κανάλι και να πουν οτιδήποτε θέλουν, αυτό το γεγονός μάλλον δεν τεκμηριώνει το αφήγημα ενός «ανελεύθερου Τύπου». Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου «μπρος στο αφήγημα, ας πεθάνει η αλήθεια».
Κατανοώντας η κυρία Τζάκρη ότι παγιδεύτηκε, το γύρισε λέγοντας ότι για παράδειγμα δεν έχει άπλετο φως σε όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και ως παράδειγμα, έφερε το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο υπάρχει σταθερά και καθημερινά στην ατζέντα ολόκληρου του Τύπου, από τον τηλεοπτικό, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό εδώ και πολλούς μήνες. Ίσως εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να ήθελαν να μιλούν όλοι για το δυστύχημα των Τεμπών εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά μάλλον ο κανονικός κόσμος δεν διαθέτει τον «απαραίτητο ιδεοψυχαναγκασμό», προκειμένου να αναλύει ένα θέμα, το οποίο έχει αναλυθεί ενδελεχώς και διεξοδικώς, από όλες τις πιθανές μεριές και στο οποίο δεν υπάρχει και κάποιο νεότερο στοιχείο, προκειμένου να συζητηθεί κάτι ουσιώδες. Εφόσον, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το δυστύχημα των Τεμπών «κάνει ζημιά» στην κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι και το μοναδικό θέμα που πρέπει να συζητείται.
Η «ερευνητική δημοσιογραφία»
Κατανοώντας το αλυσιτελές του επιχειρήματός της, η κυρία Τζάκρη κατέφυγε σε μια νέα κατηγορία: ο Τύπος φταίει που δεν κάνει «ερευνητική δημοσιογραφία», προκειμένου να εισφέρει νέα στοιχεία στον δημόσιο διάλογο, ούτως ώστε να παραμείνει το δυστύχημα των Τεμπών το πρώτο θέμα, εις το διηνεκές! Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το ρεπορτάζ του Βήματος, αναφορικά με τις συνομιλίες των μηχανοδηγών και του σταθμάρχη Λάρισας, οι οποίες διέρρευσαν το επόμενο βράδυ. Το επιχείρημα φυσικά είναι καταγέλαστο, διότι αφενός το ρεπορτάζ ως κεντρικό επιχείρημα είχε ότι «κάποιοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, δια της διαρροής των συραμμένων συνομιλιών, προκειμένου να πιστέψουν όλοι ότι κατά βάση το δυστύχημα των Τεμπών οφείλεται στο ανθρώπινο λάθος», το οποίο επιχείρημα του συγκεκριμένου ρεπορτάζ καταρρίπτεται, καθώς αρκετές ώρες προτού διαρρεύσουν οι συνομιλίες, ο σταθμάρχης κατά την ανάκρισή του είχε παραδεχτεί το λάθος του -το οποίο απέδωσε στην κακιά την ώρα- και είχε συλληφθεί. Συνεπώς, η εν λόγω έρευνα, μάλλον δεν μας φώτισε ιδιαιτέρως. Αφετέρου, όπως σημείωσε και ο δημοσιογράφος, η εφημερίδα Το Βήμα, καθώς και ολόκληρο το -τότε- δημοσιογραφικό συγκρότημα Λαμπράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2015-2019 το είχε στοχοποιήσει! Γεγονός που ακυρώνει από την μια την σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και το ίδιο το αφήγημα του «ανελεύθερου Τύπου» από την άλλη, καθώς το συγκεκριμένο μέσο το οποίο έκανε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και έδωσε «νέα πνοή» στο δυστύχημα των Τεμπών, δεν ήταν ένα μέσο του ΣΥΡΙΖΑ -ή κάποιου άλλου κόμματος-, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι, ότι ο Τύπος είναι όντως ελεύθερος να καλύψει με το ρεπορτάζ του οτιδήποτε θελήσει.
Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη
Γιώργος Κακούσης: «Εσείς, όταν σας καλούν σε ένα κανάλι -να, καλή ώρα, πώς είμαστε εμείς εδώ σήμερα, που σας καλέσαμε και μας είπατε "ναι, θα έρθω;"- εσείς αισθάνεστε μιλάτε σε μια χώρα, στην οποία υπάρχει ανελευθερία του Τύπου; Υπάρχει μια χειραγώγηση του τρόπου με τον οποίον θα εκφράσετε την άποψή σας, ή κάποιος άλλος θα του πει τι θα πει, μέχρι που θα μιλήσει;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Κύριε Κακούση, εγώ σας παραπέμπω να διαβάσετε την έκθεση-κόλαφο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και γενικά θα σας προτρέψω να δείτε τι λένε οι διεθνείς οργανισμοί, γιατί η θέση 108 είναι από την διεθνή διαφάνεια (sic) όπου λέει ότι το δικαίωμα ενημέρωσης στην χώρα μας, από τη μεταπολίτευση ως σήμερα, δεν ήταν ποτέ τόσο χειραγωγούμενο. Εγώ βλέπω ότι όλα τα δίκτυα ενημέρωσης, είναι χειραγωγούμενα από την κυβέρνηση».
Γιώργος Κακούσης: «Εσείς αισθάνεστε εδώ που είστε σήμερα, ότι υπάρχει κάποιος απέναντί σας, τον οποίον τον πήρε χθες το βράδυ κάποιος τηλέφωνο και του είπε "ρώτα τη Τζάκρη αυτό";»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Δείτε συνολικά τα μέσα μαζική ενημέρωσης, έτσι;»
Γιώργος Κακούσης: «Παντού πηγαίνετε καλεσμένη».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ναι, παντού πηγαίνω».
Άννα Λιβαθυνού: «Σας λέει κάποιος τι θα πείτε και πώς θα το πείτε και πώς θα τοποθετηθείτε;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Εγώ δεν θα σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι expelled, έχει αποβληθεί από τα πάνελς και δεν συμμετέχει στη διαδικασία αυτή. Εγώ θα σας πω για το πώς γίνεται στην Ελλάδα η ερευνητική δημοσιογραφία, πώς καθοδηγείται η ενημέρωση και αν και σε ποιο επίπεδο προβάλλονται οι θέσεις της αντιπολίτευσης συνολικά».
Άννα Λιβαθυνού: «Τι εννοείτε; Ότι κάποιος μας καθοδηγεί δηλαδή; Δεν καταλαβαίνω πώς το λέτε».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Εγώ εννοώ πώς γίνεται πολιτικό ρεπορτάζ και πώς καθοδηγείται η ενημέρωση. Εάν εσείς θεωρείτε ότι σε αυτό το θέμα που λέγεται - να πάρουμε ένα σκάνδαλο στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι έχει πέσει άπλετο φως από την δημοσιογραφία εν γένει;»
Γιώργος Κακούσης: «Ποιο σκάνδαλο;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Να πάρουμε ένα σκάνδαλο, οποιοδήποτε. Πιστεύετε ότι έχει πέσει άπλετο φως; Έχει ασχοληθεί το σύνολο του Τύπου, με τη συγκάλυψη του "εγκλήματος" των Τεμπών;»
Γιώργος Κακούσης: «Μα συγγνώμη, για τα Τέμπη μιλάμε κάθε μέρα, όλοι μας. Η δουλειά μας είναι να ακούγονται οι απόψεις».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Συγγνώμη, εγώ πέρα από το Βήμα, που πραγματικά, ερευνητικά ασχολήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή, εγώ δεν έχω δει κάποιο άλλο μέσο να κάνει ερευνητική δημοσιογραφία, να κάνει ρεπορτάζ, τεκμηρίωση. Αυτό λέμε».
Γιώργος Κακούσης: «Πιστεύω ότι αυτό έχει και ένα κομματάκι αυτοκριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το Βήμα και το πρώην συγκρότημα Λαμπράκη, το είχατε πολύ σφοδρά στοχοποιήσει».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Είναι ένα συγκρότημα -εγώ ξέρω να αναγνωρίζω και να αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι- είναι ένα συγκρότημα το οποίο κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενο είναι, παρ' όλα αυτά τους το αποδίδω όταν κάνει ερευνητική δημοσιογραφία».
Γιώργος Κακούσης: «Τώρα λοιπόν είναι καλό το Βήμα; Μα η ερευνητική δημοσιογραφία είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν είναι α λα καρτ».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Ό,τι προέκυψε, προέκυψε από το Βήμα».
Άννα Λιβαθυνού: «Κατηγορείτε τους δημοσιογράφους και τα μέσα, ότι πάνε να συγκαλύψουν το θέμα των Τεμπών;»
Θεοδώρα Τζάκρη: «Να το πάρουμε αλλιώς κυρία Λιβαθυνού; Εσείς αμφισβητείτε την έκθεση του διεθνούς της διαφάνειας (sic) και την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα ενημέρωσης στη χώρα μας;»
Γιώργος Κακούσης: «Εμάς δεν είναι δουλειά μας να την αμφισβητήσουμε, είναι δουλειά μας να την προβάλλουμε».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Εγώ γιατί να την αμφισβητήσω; Το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν κάνουν την ερευνητική δημοσιογραφία που έπρεπε να κάνουν, σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλά που έχουν προκύψει στη χώρα μας και δόξα τω Θεώ, αυτή είναι η κυβέρνηση παραγωγής σκανδάλων, διαφοράς και διαπλοκής. Παράγει τόσα πολλά σκάνδαλα, που δεν μπορούμε ούτε να τα ενσωματώσουμε».