Μερικές ακόμη ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και θα νοσταλγήσουμε την απολιτίκ μέθοδο επικοινωνίας του κ. Κασσελάκη πριν πάει να υπηρετήσει την πατρίδα και διακόψει προσωρινά την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του με το λαό. Στη θέση του έχει αναλάβει η νέα εκπρόσωπος του κόμματος, η κυρία Βούλα Κεχαγιά. Στην ίδια επιθετική γραμμή κατά των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και με ανακριβείς (επιεικώς) πληροφορίες – αν και δημοσιογράφος η ίδια.

Μας είπε, λοιπόν, η κυρία Κεχαγιά ότι στις ΗΠΑ, όπου δραστηριοποιήθηκε ο απόδημος επιχειρηματίας κ. Κασσελάκης, δεν... υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι! Οπότε, αθώο το Ντελάγουερ! Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη Πολιτεία είναι ο «παράδεισος» για αυτό που ονομάζουμε «εταιρείες - κέλυφος» (shell company). Είναι εταιρείες χωρίς ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα, με σκοπό την εξεύρεση κεφαλαίων και τις επιθετικές εξαγορές (hostile takeover) και αποτελούν οχήματα φοροαποφυγής. (Από εκεί μάλλον έμαθε ο Κασσελάκης τα κόλπα των επιθετικών εξαγορών και ήλθε να τα εφαρμόσει στην Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ).

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα φορολόγησης. Υπάρχει το ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά κάθε Πολιτεία έχει και το δικό της. Μερικές Πολιτείες συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα κάνει τις περισσότερες προσφορές στις εταιρείες (από πλευράς φορολογικού συντελεστή, συγκέντρωσης στοιχείων, διαφάνειας κ.λπ.). Στο Ντέλαγουερ, για παράδειγμα, τα έσοδα μιας εταιρείας δεν υπολογίζονται στο προσωπικό εισόδημα. Και ενώ ο ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος βρίσκεται στο 35%, στο Ντέλαγουερ βρίσκεται στο 8,7%. Η συγκεκριμένη Πολιτεία, μάλιστα, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 20 κρατών και Πολιτειών που προτιμώνται για την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών (offshore).

Αυτά είναι τουλάχιστον τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή PANA της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν επισκέφθηκε το Ντέλαγουερ από τις 20 ως τις 24 Μαρτίου 2017 και συνομίλησε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κατά την έρευνά της για τα Panama Papers (με τα οποία τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζάλιζε το κεφάλι). Είχαν, μάλιστα, απαντήσει τότε οι εγχώριοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι όλων των τοπικών εξουσιών, πως δεν μπορούν να αλλάξουν το σύστημα, διότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιχειρηματίες θα στρέφονταν σε άλλες Πολιτείες με ανάλογα συστήματα.

Παραπονεμένα λόγια...

Η απάντηση σε όλα αυτά από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη και τους περί αυτόν είναι... παραπονιάρικη: Τα βάζετε με έναν απόδημο, είναι όλα φορολογημένα, τα Τέμπη, η έρημος της Σίβα, τα δάνεια των κομμάτων, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στρεβλός, γιατί δεν τον αλλάξατε και γενικά... άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, διότι ο νόμος είναι νόμος. Ο δε κ. Κασσελάκης δεν ήξερε ότι δεν μπορούσε να έχει εταιρείες στο εξωτερικό, στην αρχή δεν ήθελε να μιλήσει για τις εταιρείες του (τύπου «αυτά θα λέμε τώρα;»), μετά είπε ότι ζει από τα μερίσματα, μετά ότι δεν έχει εταιρείες, μετά πως αν χρειαστεί θα πληρώσει το πρόστιμο, μετά ότι έφυγε από τη μια εταιρεία τον Μάρτιο του 2023 αλλά δάνεισε το κόμμα από άλλη, μετά ότι μεσολάβησε στην άλλη εταιρεία για να δανείσει. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε μέχρι να δούμε το «πόθεν έσχες» του – την ίδια ώρα που αμφισβητεί τα «πόθεν έσχες» όλων των υπολοίπων, που ελέγχονται εδώ και δεκαετίες.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο κ. Κασσελάκης, που επέλεξε όλες αυτές τις δαιδαλώδεις διαδρομές για τις εταιρείες του, πήρε τα... καθαρά του χέρια (όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ) και ήλθε στην Ελλάδα για να μας πει ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών – τα οποία έχουν φορολογηθεί. Και να μας παρουσιάσει άλλο ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που στην τετραετία θα κοστίσει 40 δισ. ευρώ, τα οποία λέει ότι θα βρει με διάφορους ασαφείς και απροσδιόριστους τρόπους.

Τα ίδια μας έλεγαν και το 2014. Οταν θα έπαιρναν 3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ (που δεν αγγίζεται και το ήξεραν, αλλά μας λοιδορούσαν όταν το επισημαίναμε), 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, 3 δισ. ευρώ από την ανακατανομή πόρων από το ΕΣΠΑ, δημόσιο πυλώνα στις τράπεζες (τις οποίες κατέστρεψαν και έβαλαν τα capital controls), νέα Σεισάχθεια και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Και τελικά υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο, επέβαλαν 29 διαφορετικούς φόρους και υποθήκευσαν για έναν αιώνα το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Βαβούρα για το τίποτα

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει φασαρία και για την πρωθυπουργική επίσκεψη στην έρημο Σίβα, όπου βρίσκεται το Μαντείο του Αμμωνα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος για να λάβει τον χρησμό βάσει του οποίου ανακηρύχθηκε νόμιμος Φαραώ της Αιγύπτου. Μια κρίσιμη καμπή της εκστρατείας του, που ακολουθήθηκε από τους μεγαλύτερους άθλους του.

Γι’ αυτήν καθαυτήν τη συμφωνία δεν είχε τίποτε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο παραπολιτική, καταγγελίες και θεωρίες συνωμοσίας για την επιστολική ψήφο. Το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε το κρατικό αεροσκάφος για να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην ίδια την χώρα την οποία επισκεπτόταν, υπογραμμίζοντας έτσι την ιστορική και από την αρχαιότητα σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου, που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να ενισχυθεί. Oχι μόνο στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο.

Τα λένε αυτά οι δήθεν αριστεροί, που το 2018 αναβάθμισαν σκανδαλωδώς το μενού των κρατικών και του πρωθυπουργικού αεροπλάνου με εξάστερα πρωινά, 15 ζεστά πιάτα (σολομοί, φιλέτα, γαριδομακαρονάδες κ.λπ.), μενού για χορτοφάγους, πλατό με τυριά και ποικιλία γλυκών. Ως γνωστόν, όταν τον Αύγουστο του 2005 προκάλεσε αντιδράσεις η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από τις πολυτελείς διακοπές του αριστερού Γερμανού πολιτικού Oσκαρ Λαφοντέν στη Μαγιόρκα, συνοδευόμενη από δημοσιογραφικά σχόλια του τύπου «εδώ ο Oσκαρ ξεκουράζεται από τους αγώνες του για τους φτωχούς!», ο εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς έσπευσε να τον δικαιολογήσει, λέγοντας προκλητικά: «Και στον Μαρξ άρεσε η καλοπέραση»!

* Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος