Σκευωρία, κάμερα, πάμε, λέει ο βοηθός παραγωγής και ξεκινάνε. Cut, αρχίζει να ωρύεται ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος. «Σκάνδαλο είπαμε, όχι σκευωρία», η εντολή (και τα σκυλιά δεμένα) από τον γνωστό-άγνωστο σκηνοθέτη της περιβόητης σκευωρίας περί σύνδεσης Predator-ΕΥΠ και... πάμε πάλι από την αρχή, μη γίνει κάνα λάθος και πάνε τζάμπα τόσος κόπος, τόσες εργατοώρες και τόσα χρήματα. Γιατί, ως γνωστόν, μια καλή σκευωρία... συγγνώμη, ένα καλό, ένα μεγάλο και σε πολλές συνέχειες σίριαλ κοστίζει.

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη

Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι στη θέση τους, έτοιμοι για να κάνουν τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει. Οπότε, φτου και από την αρχή: Φώτα, κάμερα, πάμε. Σκηνή, χιλιοστή και βλέπουμε. Οι πολίτες δεν το βλέπουν αυτό το κακοπαιγμένο σίριαλ, αλλά σιγά μην αφήσει ο... σκηνοθέτης-σεναριογράφος να του χαλάσουν η αλήθεια κι ο λαός την κατασκοπευτική ιστορία της συμφοράς που έγραψε.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτά για να μην έχουμε παρανοήσεις και... παρεξηγήσεις.)

Εν αρχή ην τα γεγονότα

Πάμε τώρα στα «σοβαρά», αλλά κυρίως στην αλήθεια, σχετικά με την ξαναζεσταμένη και ξινισμένη σούπα των υποκλοπών, που η αντιπολίτευση –αγκαλιά με κάποια μέσα ενημέρωσης– θέλει να «σερβίρει» στην κοινή γνώμη...

Πριν από μερικές ημέρες «ρεπορτάζ» του Mega (1/11/2023) «προαναγγέλλει» μεγάλες αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών. Το εν λόγω «ρεπορτάζ» φωτογραφίζει, χωρίς να τον κατονομάζει, τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, αναφέροντας ότι 11 μηνύματα παγίδευσης με λογισμικό παρακολούθησης εμφανίζονται να έχουν σταλεί από τον αριθμό του τηλεφώνου του προς δημόσια πρόσωπα τις ημέρες τις ονομαστικής του εορτής τον Ιανουάριο του 2021, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο στοιχείο (Ιανουάριος 2021) είναι κάτι που «θα μας απασχολήσει στη συνέχεια». Στο «ρεπορτάζ», ωστόσο, σκοπίμως(;) δεν διευκρινίζεται ότι δεν απεστάλησαν από το δικό του κινητό.

Μία ημέρα πριν (31/10/2023) οι Reporters United (RU) στέλνουν ερωτηματολόγιο στο e-mail της δικηγορικής εταιρείας του Γρηγόρη Δημητριάδη, θέτοντάς του 24ωρη προθεσμία(!) να τους απαντήσει «τι έχει συμβεί με 11 μηνύματα παγίδευσης με λογισμικό παρακολούθησης».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη του «ρεπορτάζ» παραλαμβάνει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» (3/11/ 2023), η οποία έχει (σ.σ.: απορίας άξιον πώς δεν δημοσιεύεται πρώτα στους RU, αλλά αυτοί ξέρουν καλύτερα) παραπλανητικό πρωτοσέλιδο με μεγάλη φωτογραφία του Δημητριάδη και κεντρικό τίτλο «PREDATOR ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕ... ΑΓΑΠΗ». Οι υπότιτλοι ακόμη... καλύτεροι: «ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ “ευχαριστώ” του κ. Δημητριάδη την επομένη της γιορτής του, το 2021», «ΠΩΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ με το λογισμικό παρακολούθησης 11 πρόσωπα που του ευχήθηκαν “χρόνια πολλά”».

Σύμφωνα με νομικούς, για να οχυρωθούν νομικά στα κυρίως άρθρα ανέφεραν επί λέξει ότι τα μηνύματα δεν έχουν σταλεί από το κινητό του, αλλά από τρίτους άγνωστους δράστες, οι οποίοι παραπλανητικώς χρησιμοποίησαν τον αριθμό του να εμφανίζεται στους λήπτες των κακόβουλων μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα με τα «11 ευρήματα» του «ρεπορτάζ» της «ΕΦ.ΣΥΝ.» διαβάζει κανείς τα εξής: «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ Δημητριάδης. Τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω μιας υπηρεσίας Web to SMS, ο χρήστης της οποίας cahaina protonmail.com παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων». Αυτό λέει η εφημερίδα που έχει πρωτοσέλιδο τον Δημητριάδη με πηχυαίο τίτλο: «PREDATOR ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕ... ΑΓΑΠΗ». Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν. Κάπου μπάζει λίγο το «ρεπορτάζ».

Το «αποκαλυπτικό» πρωτοσέλιδο της «ΕΦ.ΣΥΝ.» αναπαρήχθη (αλίμονο) από Reporters United, Θανάση Κουκάκη, Mega, in.gr κ.λπ., αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε το γύρο του κόσμου (το μνημόνευσαν και τα ξένα ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται οι RU και η «ΕΦ.ΣΥΝ».

Η... μικρή λεπτομέρεια

Η καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με το από 20/7/2023 και με αρ. πρωτ. Γ/ΕΞ/1955 δελτίο Τύπου της 20/7/2023, με τίτλο «Ενέργειες της Αρχής σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα μηνύματα SMS αυτού του είδους περιέχουν σύντομο κείμενο και σύνδεσμο σε ιστοσελίδα, ο οποίος είναι παραπλανητικός, καθώς έχει μεγάλη ομοιότητα με μια πραγματική ιστοσελίδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο αποδέκτης του μηνύματος SMS ενεργοποιήσει το σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό, επιλέγοντάς τον, τότε λαμβάνει χώρα εγκατάσταση του κατασκοπευτικού λογισμικού στη συσκευή του. Τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών Διαδικτύου (Web to SMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών. Επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτόν να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό».

Επίσης, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ίδια ανακοίνωση καταρρίπτει κι έναν ακόμη μύθο γύρω από τη σκευωρία Predator και δήθεν σύνδεσή της με την ΕΥΠ: «Επισημαίνεται, ειδικά, ότι ολιγάριθμα μηνύματα SMS φάνηκε αρχικά να σχετίζονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης. Η ομάδα ελέγχου της Αρχής διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην εν λόγω εφαρμογή, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα παραπλανητικά αυτά μηνύματα δεν εστάλησαν εντέλει από αυτή την εφαρμογή. Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αρχή έκρινε ότι δεν προκύπτει περιστατικό παραβίασης (διαρροής) δεδομένων από τους επίσημους φορείς της διαδικασίας εμβολιασμού».

Τέλος, η Αρχή «έχει ενημερώσει και θα συνεχίζει να ενημερώνει τις εισαγγελικές αρχές για τα ευρήματα της έρευνάς της, όσο αυτή είναι σε εξέλιξη. Στην παρούσα φάση, η Αρχή δεν διαθέτει στοιχεία, από τα οποία να είναι δυνατή η ταυτοποίηση συγκεκριμένου υπευθύνου επεξεργασίας (φυσικού ή νομικού προσώπου) για τις δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης τού υπό διερεύνηση κατασκοπευτικού λογισμικού».

Συμπερασματικά και για τα... πρακτικά, δύο παρατηρήσεις. Πρώτη: Το ανακάτεμα και το σερβίρισμα της ξαναζεσταμένης σούπας των υποκλοπών ξεκίνησε –όλως τυχαίως– μόλις έγινε γνωστό ότι ο Αρειος Πάγος ανέθεσε την υπόθεση σε αντεισαγγελέα εφετών. Δεύτερη: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει ασκήσει, μέχρι σήμερα, δύο αγωγές κατά ΜΕGA, Βήμα, Οικονομικό Ταχυδρόμο και in.gr. Επίσης, έχει αποστείλει εξώδικα σε Reporters United και Γιώργο Κύρτσο.

Πώς Βαξεβάνης, Βερύκιος, Κοτρώτσος και Πυργιώτη σχολιάζουν τις... αποκαλύψεις για το «πολιτικό πρόσωπο»

Κώστας Βαξεβάνης στο Twitter

«Αυτό που γράφεται ότι αριθμός πολιτικού προσώπου έστελνε SMS για το #predator δεν οδηγεί απαραίτητα σε πολιτικό πρόσωπο. Ο χειριστής του predator είχε δυνατότητα να στέλνει από προπληρωμένη πλατφόρμα στο Διαδίκτυο μηνύματα SMS, εμφανίζοντας ως αποστολέα οποιονδήποτε αριθμό ήθελε. Σκοπός ήταν να θεωρηθεί έγκυρος ο αποστολέας και το θύμα να πατήσει το link στο μήνυμα».

Δήμος Βερύκιος στο ieidiseis.gr

«Κούφιο πυροτέχνημα για πολιτικό πρόσωπο στο... ΚΑΦΑΟ των υποκλοπών.

Εντοπίστηκε –λέει– πολιτικό πρόσωπο που από το τηλέφωνό του εστάλησαν μηνύματα προς τα τηλέφωνα που ήθελε να παγιδεύσει το Predator! Και δώσ’ του οι αποκαλύψεις από ορισμένα εκ των φιλοκυβερνητικών Μέσων, χωρίς ωστόσο να δίνουν ονόματα και διευθύνσεις. Και δεν θα μπορούσαν άλλωστε να το κάνουν διότι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η παγίδευση γινόταν από το τηλέφωνο του συγκροτημένου πολιτικού προσώπου.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στο πόρισμα της για το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν σαφέστατη, καθώς αναφέρει ότι δεν γνωρίζουμε ποιος έστειλε τα μηνύματα, διότι ο χειριστής του Predator είχε δυνατότητα να στέλνει μηνύματα SMS από προπληρωμένη πλατφόρμα στο Διαδίκτυο, εμφανίζοντας ως αποστολέα οποιονδήποτε αριθμό ήθελε. Στόχος ήταν να θεωρηθεί έγκυρος ο αποστολέας και το θύμα να πατήσει το link στο μήνυμα - παγίδα.

Η παραπάνω γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΠΔΠΧ) έχει βαρύνουσα σημασία και επί της ουσίας αποδυναμώνει την όποια αποκάλυψη περί εντοπισμού πολιτικού προσώπου, που δήθεν μέσω του τηλεφώνου του προσπαθούσε να παγιδεύει στο Predator τα άτομα που ήθελε.

Ετσι για να ξέρουμε τι λέμε. Δεν γίνεται: Εκατό η αλεπού, εκατόν δέκα το αλεπουδάκι...».

Σεραφείμ Κοτρώτσος στο Twitter

«Υποκλοπές: Ανθρακες ο... θησαυρός για το “πολιτικό πρόσωπο”;

Ορισμένα ΜΜΕ και απ’ ό,τι φαίνεται και κόμματα της αντιπολίτευσης ίσως τελικά έπεσαν στην παγίδα σχετικά με το... πολιτικό πρόσωπο που, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, από το τηλέφωνό του εστάλησαν μηνύματα προς τα τηλέφωνα που ήθελε να παγιδεύσει το Predator!

Αρχικώς δεν αναφέρθηκαν ονόματα και διευθύνσεις, ωστόσο κάποιοι το προχώρησαν και έδειξαν πρώην στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ομως τα πράγματα ίσως είναι εντελώς διαφορετικά και ήδη είχε αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις παρακολουθήσεων στο παρελθόν, με γνωστότερη αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, που ένα από τα μολυσμένα SMS είχε φτάσει από πολίτη που κατοικεί στους Αμπελόκηπους και ουδεμία σχέση είχε με όλα αυτά.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, λοιπόν, στο πόρισμά της για το σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν σαφέστατη, καθώς αναφέρει ότι δεν γνωρίζουμε ποιος έστειλε τα μηνύματα, διότι ο χειριστής του Predator είχε δυνατότητα να στέλνει μηνύματα SMS από προπληρωμένη πλατφόρμα στο Διαδίκτυο, εμφανίζοντας ως αποστολέα οποιονδήποτε αριθμό ήθελε. Στόχος ήταν να θεωρηθεί έγκυρος ο αποστολέας και το θύμα να πατήσει το link στο μήνυμα-παγίδα. Η παραπάνω γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΠΔΠΧ) έχει βαρύνουσα σημασία και επί της ουσίας αποδυναμώνει την όποια αποκάλυψη περί εντοπισμού πολιτικού προσώπου, που δήθεν μέσω του τηλεφώνου του προσπαθούσε να παγιδεύει στο Predator τα άτομα που ήθελε. Ο Κώστας Βαξεβάνης, μάλιστα, παραθέτει και το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος».

Μαριάννα Πυργιώτη στο Twitter

«Το πρωτοσέλιδο είναι σαφές με συνυπογραφή των RU. Εξίσου σαφής και η ανάρτηση των RU που... αναιρεί το πρωτοσέλιδο. Με όλο το σεβασμό, λοιπόν, σε θέματα μείζονος σημασίας για τη Δημοκρατία –όπως οι παράνομες παρακολουθήσεις–, οι αντιφάσεις δεν ρίχνουν περισσότερο φως, θολούρα προκαλούν».