Την ενόχληση της έδρας προκάλεσε η προσπάθεια των πληρεξουσίων δικηγόρων των εναγομένων της «ΕΦ.ΣΥΝ.», των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία της αγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη για συκοφαντική δυσφήμηση να μην αναπτυχθούν τα πραγματικά γεγονότα αλλά να γίνει θεωρητική ανάλυση σχετικά με τις αγωγές SLAPP.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώθηκε από νωρίς στην Ευελπίδων είναι πως ο πρόεδρος της έδρας, απαντώντας στις αιχμές των πληρεξούσιων δικηγόρων που τον κατηγορούσαν για «αλλεργία» να ακούσει τον Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, θύμισε στον συνταγματολόγο πως ο ρόλος του ήταν του μάρτυρα και ως εκ τούτου θα πρέπει να υποδεικνύει τα στοιχεία μεταφέροντας πραγματικά γεγονότα και όχι να κάνει νομική ανάλυση.

Πολλαπλές παρεμβάσεις του προέδρου - Πότε αναμένεται η δικαστική απόφαση 

Ο πρόεδρος υποχρεώθηκε πολλάκις να παρέμβει ώστε η διαδικασία να εστιάσει στα γεγονότα και όχι τις θεωρίες, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία περί SLAPP. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα, ο Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε ότι οι αποδείξεις που χρησιμοποιήθηκαν περιορίστηκαν σε γενικές πληροφορίες από το ΓΕΜΗ, ενώ παραδέχθηκε πως το πρωτοσέλιδο της «ΕΦ.ΣΥΝ», που συνέδεε άμεσα τον Γρηγόρη Δημητριάδη με το Predator, θα μπορούσε να θεωρηθεί παραπλανητικό.

Και ο Τάσος Τέλογλου με τη σειρά του, μολονότι μάρτυρας των εναγομένων παραδέχθηκε πως στον χρόνο των δημοσιευμάτων δεν υπήρχαν αποδείξεις για τα όσα γράφονταν, ενώ ερμηνεύοντας τον τίτλο της εφημερίδας είπε ότι αυτός συνέδεε τον Γρηγόρη Δημητριάδη με τις παρακολουθήσεις, τόσο τις νόμιμες όσο και τις παράνομες, τον λόγο δηλαδή που οδήγησε τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη βλάβη που υπέστη ως πατέρας, επαγγελματίας και άνθρωπος.

Στο δικαστήριο κατατέθηκαν και ένορκες καταθέσεις υπέρ των εναγομένων του Ευάγγελου Βενιζέλου και της δημοσιογράφου και μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Μάχης Νικολάρα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Προσπάθεια επηρεασμού

Πολιτικά οφέλη από τη δικαστική διαμάχη διεκδικούν τόσο προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και διά της εκπροσώπου του, Δώρας Αυγέρη, ο Στέφανος Κασσελάκης βαφτίζοντας τη συκοφαντία... έρευνα. Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη και η ανάρτηση της Δώρας Αυγέρη, σε μια προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης και στήριξης όσων επιχείρησαν τη συκοφάντηση του πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι χαρακτηριστικές των θέσεων και των προθέσεων των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η ερευνητική δημοσιογραφία ήταν εκείνη που αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων, μιας από τις νοσηρότερες υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονόμευσης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Αποτελεί ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η εξοντωτική αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της “Εφημερίδας των Συντακτών”, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Την ώρα μάλιστα που ενάμιση χρόνο μετά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψή τους. Η προστασία της ελευθερίας του Τύπου είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους».

Από κοντά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει την Ελλάδα υπόλογη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς –μάλιστα δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο– για καταπάτηση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου. Οι αγωγές-“SLAPP” σε βάρος δημοσιογράφων αποτελούν συνήθη πρακτική προκειμένου να καμφθεί η ερευνητική δημοσιογραφία, ώστε να μην ελέγχει την πολιτική και οικονομική εξουσία. Αυτό επιχειρείται και με τις αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν κάμπτεται, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα γίνει η ασπίδα προστασίας της».

Πέραν των ομοιοτήτων, το πρόβλημα είναι η σύγχυση. Αυτή που αφορά στην ερευνητική δημοσιογραφία και τη συκοφαντία. Και η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνει ορατή η λεπτή αυτή κόκκινη γραμμή, σε άλλες όμως είναι εξόφθαλμη...