Μέτρα για την αντιμετώπιση των αγωγών SLAPP ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ολομέλεια του Σώματος, με 546 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 31 αποχές, υπερψήφισε οδηγία η οποία προβλέπει την απόρριψη αβάσιμων υποθέσεων κατά δημοσιογράφων σε προκαταρκτικό στάδιο και τη δυνατότητα να ζητείται από τον ενάγοντα να καλύπτει τα δικαστικά έξοδα και να καταβάλει αποζημίωση στον εναγόμενο για ηθική ή οικονομική βλάβη. Εάν ο εναγόμενος ζητήσει να απορριφθεί η υπόθεση σε προκαταρκτικό στάδιο, εναπόκειται στον ενάγοντα να αποδείξει ότι υπάρχουν λόγοι να συνεχιστεί η διαδικασία.
Με την οδηγία διασφαλίζεται επίσης ότι δεν θα αναγνωρίζονται οι αποφάσεις δικαστηρίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά αβάσιμες ή καταχρηστικές αγωγές κατά φυσικών ή νομικών προσώπων με έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα θύματα καταχρηστικών αγωγών θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις διαδικαστικές εγγυήσεις και τα ένδικα μέσα. Αυτές θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση όπου οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκουν ό,τι χρειάζονται για τη νομική συνδρομή ή την οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη.
Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα παρέχεται νομική συνδρομή στους εναγομένους σε αστικές διαδικασίες με διασυνοριακό χαρακτήρα. Τέλος, θα πρέπει να δημοσιεύουν όλες τις τελικές αποφάσεις για τις υποθέσεις SLAPP και να συλλέγουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με αυτές.
«Οι αγωγές SLAPP αποτελούν απειλή για το κράτος δικαίου και υπονομεύουν σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της πληροφόρησης και του συνεταιρίζεσθαι. Είναι μια μορφή νομικής παρενόχλησης και κατάχρησης του δικαστικού συστήματος, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ισχυρά άτομα και οργανισμούς για να αποφεύγουν τον δημόσιο έλεγχο. Τα δικαστήρια της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατ' αυτόν τον τρόπο για προσωπικό όφελος. Η οδηγία αυτή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των SLAPPs, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για να εκφοβίζουν και να αποτρέπουν δημοσιογράφους και ακτιβιστές από το να δημοσιοποιούν πληροφορίες και να επιβάλλουν ένα είδος αυτολογοκρισίας» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Τίμο Βόλκεν που ήταν και ο εισηγητής.
Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο.